GLAVNA SKUPŠTINA NAFTNE KOMPANIJE

‘Ne treba razmišljati o kadru. Rješavamo vlasničke odnose Ine’

Ministar Vrdoljak planira dati razrješnicu Upravi, što je potvrda da Uprava ima povjerenje dioničara
 Davor Pongračić/CROPIX

Nije točno da ću na Glavnoj skupštini Ine u utorak zastupati stav da se članovima Uprave i Nadzornog odbora ne daju razrješnice. Upravo suprotno, bit ću za davanje razrješnice jednima i drugima, a posebno hrvatskim članovima Uprave i NO-a.

Rekao je to za Jutarnji list ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak , kojega je hrvatska Vlada imenovala za svoga predstavnika na predstojećoj Skupštini. Davanje razrješnice, zapravo, službena je potvrda da Uprava i NO Ine imaju povjerenje svih dioničara koji sudjeluju u radu Glavne skupštine. To se, prije svega, odnosi na Nadzorni odbor kojemu je na čelu Siniša Petrović, od Vlade i premijera postavljen na to mjesto.

Potez MOL-a

Ministar Vrdoljak smatra da na okupljanju Ininih dioničara nema potrebe za radikalnim potezima i odlukama.

“S obzirom na sve što se s Inom i u Ini događa, najmanje nam treba da sada otvaramo razgovore o kadrovskim pitanjima. Moramo razgovarati o vlasničkim odnosima”, rezolutan je.

Svjestan je da se kao jedino upitno može pojaviti davanje razrješnica Upravi i NO-u tvrtke.

Oko toga će se sada, izgleda, lomiti koplja. U novoj rundi hrvatskoj Vladi nametnutog rata s MOL-om oko Ine. Vrdoljak ne zna kakve će stavove na Glavnoj skupštini zastupati MOL.

Ne zna, kaže, ni jesu li točne informacije da će MOL biti protiv davanja razrješnice Upravi i NO-u Ine, što bi impliciralo uskratu povjerenja za nastavak rada. Odnosno podrazumijevalo bi da je na te pozicije potrebno birati nove ljude.

Naime, tvrde dobro obaviješteni izvori, riječ je o novom MOL-ovu manevru kojemu je moguće vidjeti jedan jedini cilj: zadržavanje dosadašnje dominacije u upravljanju Inom, a kojoj nakon pravomoćne presude Ivi Sanaderu polako istječe rok.

Nepovoljan razvoj

Umjesto da s hrvatskom stranom sjednu za stol i dogovore korektno rješenje međusobnih odnosa, Mađari pokušavaju zaobići i preduhitriti po njih vjerojatno nepovoljan razvoj situacije.

Za okončanje arbitražnog postupka, koji je Hrvatska pokrenula pred međunarodnim sudovima, trebat će - saznajemo - oko godinu dana. Zato će DORH zatražiti suspenziju MOL-ovih upravljačkih prava u Ini, hipertrofiranih slijedom Sanaderovih koruptivnih aranžmana. Pokušaj MOL-a da hrvatskoj Vladi preko NO-a podmetne nepovoljnu promjenu modela upravljanja Inom nije uspio. Vrdoljak je posebnim, vrlo detaljnim pismom premijera Milanovića prošlog tjedna obavijestio da se kao ministar gospodarstva tom modelu izričito protivi.

Nedavanjem razrješnice MOL bi sada, tvrde naši izvori, pokušao inicirati smjenu Inine uprave, odnosno onih njenih članova koje doživljava kao smetnju nametanju svojih interesa. Podsjetimo, neki od hrvatskih predstavnika u Upravi Ine bili su krunski svjedoci u dokazivanju nedopustivosti trenutno važećeg upravljačkog sustava na suđenju Sanaderu.

Apsolutna većina

Pokažu li se informacije o mogućim potezima na Glavnoj skupštini točne, MOL će za njih relativno lako osigurati apsolutnu većinu. Čak i bez manjinskih mirovinskih fondova, koje sada, saznajemo, ubrzano pokušava vrbovati. Ministar Vrdoljak svjestan je da u utorak može biti preglasan. Što u tom slučaju? Ništa, kaže. Hrvatska će svoje članove Uprave i Nadzornog odbora potvrditi. MOL može nadglasati hrvatsku stranu, ali ne može spriječiti Hrvatsku da ponovno izabere iste ljude.

“Ako mi davanjem razrješnice faktički tvrdimo da naši predstavnici u Upravi i NO-u imaju naše povjerenje, logično je da im ponovimo mandate. Ako MOL glasa protiv davanja razrješnice, što znači da radom Uprave i NO-a nije zadovoljan, neka promijeni svoje članove. Hrvatska će svoje predstavnike opet potvrditi”, nedvosmislen je ministar Ivan Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00