SPLIT U ŠOKU>>>>KAKO ĆE IZGLEDATI RIVA?

‘Gradimo medaljon s Tuđmanovim likom, a ne monumentalni kip s puškom’

Šef splitske Komisije za spomenike tvrdi da će projekt dati na međunarodni natječaj
 CROPIX

SPLIT - Za godinu dana na splitskoj rivi podignut će se spomenici Tuđmanu, Ivanu Pavlu II. i slobodi, procjenjuje Zoran Jeramaz, predsjednik gradske Komisije za spomenike dan nakon što je Gradsko vijeće Splita prihvatilo inicijativu gradonačelnika Željka Keruma o postavljanju triju spomenika na najvažnijem socijalnom prostoru u gradu.

Odgovor Splićanima

- Prostor rive ne trpi velike gabarite i zasigurno nećemo graditi monumentalni kip Franje Tuđmana s mitraljezom u ruci, ni kip Ivana Pavla II. Neće se raditi statue, nego kompozicije koje će biti spomenici neovisnosti, slobodi i miru. Odredili smo da će kompozicija neovisnosti u sebi sadržavati spomen na prvoga hrvatskog predsjednika, možda medaljon s likom Franje Tuđmana. Veličinu i oblik spomenika neće određivati politika, nego umjetnost, i to na međunarodnom natječaju, a rješenja će morati biti suvremeni izraz ovoga vremena i naroda - objašnjava arhitekt Jeramaz.

Odlukom Gradskog vijeća Tuđmanov spomenik bit će na Mletačkom mulu, na zapadnom dijelu rive, a na sredini rive, ispred kuće Dešković podići će se spomenik slobodi: fontana koja bi podsjećala na Splićane koji su zadužili svoj grad tijekom povijesti.

Druga suluda ideja

Spomenik miru u liku pape Ivana Pavla II. podigao bi se na istočnom kraju rive, u parkiću zapadno od Biskupove palače, a nasuprot Pazaru.

Komisija za spomenike još nije primila zahtjev gradonačelnika da se na vrh Marjana podigne najveći kip Isusa na svijetu.

- To će ići drugim tokom i u drugom vremenu. Ideja je dobra, možda ne tako impozantan, pitanje je i mjesta postavljanja spomenika Isusu, ali o tome ćemo raspravljati tek kad inicijativa dođe do Komisije - ističe Jeramaz.

'Nećemo unakaziti rivu'

Mate Milić, predsjednik Gradskog povjerenstva za natječaje i utvrđivanje umjetničke vrijednosti predloženih spomenika, tvrdi da se na rivi neće podići ništa što neće biti ugodno oku. - Nitko ne misli raditi nakaze, na rivi se ne može podignuti spomenik koji bi nadvisio Svetog Duju - smatra Milić. Gradonačelnikovu izjavu o gradnji kipa Isusa Milić drži ishitrenom. - Ne znam što je gradonačelnika ponukalo na takvu izjavu, ali siguran sam da ga je nešto iziritiralo. O toj ideji jer nisam o njoj razmišljao budući da ne postoji službena inicijativa - objašnjava Milić.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:37