POTPREDSJEDNIK SAD-a u RH

‘Biden vraća Ameriku za stol i Zagreb potvrđuje kao lidera regije’

 AFP

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je ujutro otputovala u Ljubljanu na posljednji dogovor sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom uoči izvanrednog summita procesa Brdo-Brijuni.

Ključne odluke

U srijedu će se u Zagrebu, u Uredu predsjednice na Pantovčaku, okupiti svi lideri zemalja jugoistoka, a dolazak su potvrdili i američki potpredsjednik Joe Biden te predsjedavajući Europskog vijeća Donald Tusk. Skup će početi u 12 i trajati do 17 sati, nakon čega će završnu izjavu dati Grabar Kitarović i Pahor, u prisutnosti Bidena i Tuska.

Nakon dugo vremena za istim će se stolom naći visoki predstavnici EU, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja jugoistoka, a hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik inzistirat će da se ubuduće ključne odluke o sudbini zemalja jugoistoka donose upravo na ovom području, a ne u Bruxellesu, Washingtonu ili bilo gdje drugdje.

Merkel i Hollande

Ideju da se pozove američkog potpredsjednika Joea Bidena u Zagreb Kolinda Grabar Kitarović iznijela je svom slovenskom kolegi Borutu Pahoru ovog ljeta na Europskom forumu u Albachu. Tamo je sastavljeno pismo koje su zajedno potpisali i odmah je upućeno Bijeloj kući. Odgovor je stigao ekspresno i Biden, dobar poznavatelj prilika na jugoistoku Europe, potvrdio je da će 25. studenoga prisustvovati skupu.

Pozivi su upućeni i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel te francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu koji su već bili gosti prijašnjih summita, ali zbog događaja u Parizu bilo je odmah jasno da neće moći doći u Zagreb. Dolazak su potvrdili Donald Tusk, predsjedavajući Europskog vijeća, te austrijski predsjednik Heinz Fischer, a danas će se znati tko dolazi u ime Njemačke i Francuske.

Osjetljiv trenutak

Na skup u Zagreb dolaze svi čelnici zemalja koje su uključene u proces Brdo-Brijuni: slovenski predsjednik Borut Pahor, srpski predsjednik Tomislav Nikolić, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, albanski Bujar Nishani, crnogorski Filip Vujanović i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

Dolazak Joea Bidena u osjetljivom trenutku, kada je cijeli svijet zaokupljen terorističkim prijetnjama, potvrda je odlučnosti američke administracije da želi u fokus vanjske politike ponovno vratiti jugoistok Europe. “SAD se vraća za stol”, kažu na Pantovčaku, a sigurno je da će se na skupu razgovarati i o aktivnijoj ulozi zemalja jugoistoka u borbi protiv terorizma. To se posebno odnosi na BiH, a Biden će iz prve ruke dobiti informacije što se poduzima u zemljama jugoistoka u borbi protiv terorizma.

Kolinda Grabar Kitarović pokrenula je i široku inicijativu da se ubuduće više ne koristi termin “zemlje Zapadnog Balkana”, nego “jugoistok Europe”, koja je naišla na prihvaćanje SAD-a i EU. Hrvatska predsjednica iznijela je argumente da izraz “Zapadni Balkan” asocira na getoizaciju zemalja ovog područja i da je u konačnici kontraproduktivan. Predsjednica također želi potaknuti inicijativu da se problemi jugoistoka počnu brže i bolje rješavati, a da u taj proces treba biti uključen i Washington. To prije svega znači jasniju europsku perspektivu za sve zemlje jugoistoka koje nisu u EU, pa nije isključeno da će Srbija upravo u Zagrebu saznati datum otvaranja prvog poglavlja. Isto tako i Crna Gora očekuje datum ulaska u NATO, a Makedonija već dulje vrijeme traži da se ubrzaju euroatlantski procesi za tu državu. Nije isključeno da će se na marginama skupa početi i s dogovorom bilateralnog susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog predsjednika Tomislava Nikolića, do kojega bi moglo doći nakon formiranja nove hrvatske Vlade.

Dolazak Joea Bidena u Zagreb potvrda je i da američka administracija doživljava Zagreb kao lidera i glavnog partnera na jugoistoku Europe.

Jadran - Baltik

Washington posebno sa zanimanjem promatra i pozitivno ocjenjuje novu vanjskopolitičku orijentaciju koju je promovirala Kolinda Grabar Kitarović inicijativom Jadran - Baltik - Crno more, kao i hrvatsku želju da se granice Zapada što više pomaknu prema Istoku. Od Hrvatske se očekuje da podrži susjede na europskom putu, a u Zagrebu će se razgovarati i o ekonomskoj suradnji i strateškim projektima u ovom dijelu Europe.

Snajperisti čuvaju ključne lokacije

O sigurnosnim pitanjima organizacije zagrebačkog skupa, bitnima za građane, Ravnateljstvo policije dat će sve relevantne podatke, obavijestio nas je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Opsežne sigurnosne pripreme za dolazak Joea Bidena u Zagreb provode se već dulje vrijeme pa su i pripadnici američke Tajne službe proveli sve potrebne radnje koje se poduzimaju kada američki predsjednik i potpredsjednik putuju u neku zemlju. Posebne mjere poduzet će se na svim prometnicama od zračne luke do Ureda predsjednice, a vrijedit će i specijalni režim prometa u gradu. I u zračnoj luci bit će poduzete opsežne mjere osiguranja, a nije isključeno da će na strateškim mjestima biti postavljeni i snajperisti. Dosad je Hrvatska položila sve ispite sigurnosti u organizaciji sličnih skupova koji su protekli besprijekorno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:44