USPJEŠNO SE IZLIJEČILA

`Spasio me moj retriver. Zbog njega sam rano otkrila rak´

Najnovija istraživanja otkrivaju da je rak dojke bolest uvjetovana kombinacijom genetskih čimbenika, ali i utjecaja okoliša te stila života. Sve više žena puši i vodi sjedalački način života

ZAGREB - Stručnjaci smatraju da bi se na Zapadu četiri od deset novih slučajeva raka dojke moglo izbjeći kada bi žene promijenile stil života, odnosno kada bi odustale od pušenja, manje pile, redovito vježbale, a prehranu zasnivale na voću, povrću i ribi.

Pet i pol godina borbe

No, ni to nije jamstvo za zdravlje. Potvrđuje to priča Zagrepčanke Renate Očić. Renata je pazila na svoje zdravlje, redovito išla na ultrazvuk i mamografiju. Nisam ništa prepustila slučaju, kaže.

- Sve je bilo u redu i na posljednjem pregledu i zapravo sam trebala biti bez brige. No, u jednom trenutku moj zlatni retriver Sesi počeo se čudno ponašati prema meni. Ne znam zašto, ali to mi je bio poticaj da nazovem Institut za tumore i naručim se za ultrazvuk dojke. Dijagnoza je bila rak, srećom manji od centimetra, ali rak je rak.

Tako Zagrepčanka Renata opisuje svoje suočavanje s lošom dijagnozom. Na sreću, zloćudna bolest okrivena je na vrijeme jer tumor je bio velik 0,8 centimetara, bez metastaza.

Od početka njezine borbe protiv raka dojke prošlo je pet i pol godina. Redovite kontrole pokazuju da je sve u redu i da je operacija, a potom kemoterapija i zračenje, uništila zloćudne stanice.

- Sama operacija nije bila teška. Već navečer osjećala sam se dobro, a dva dana poslije išla na frizuru. Ne mogu reći da mi je teško pala i kemoterapija. Ipak, svaki put kad idem na kontrolu, iščekivanje nalaza ipak je stresno. Kad čujem da je sve u redu, osjećam se kao da sam dva puta dobila na lotu - kaže Renata.

Iz vlastitog iskustva ističe da bi žene trebale češće ići na ultrazvuk dojke jer iz njezina se primjera vidi da ono što se zove redovita kontrola - svake dvije godine, nije dovoljno.

- Ultrazvuk ne boli, nije skup čak i kad se mora platiti, a može spasiti život. Zato mislim da bi žene češće trebale ići na kontrole, ali i slušati svoju intuiciju čak i ako se čini da je sve u redu - kaže Renata.

- U životu su vrlo važni potpora obitelji i optimizam, a u bolesti osobito. Uvjerena sam da bolest ne treba prihvatiti, već se znati s njom nositi - zaključuje Renata

Najviše u Belgiji

Hrvatska je na 27. mjestu među 50 zemalja obuhvaćenih projektom Globokan koji je provela Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Najvišu stopu oboljelih od raka dojke ima Belgija. Analiza podataka prikupljenih u sklopu tog projekta pokazuje da su 2008. godine najvišu incidenciju raka dojke imale Belgija, Danska, Francuska i Nizozemska. U Belgiji je 2008. godine zabilježeno 109 novih slučajeva raka dojke na 100.000 žena, u Danskoj 101, u Francuskoj 100 te u Nizozemskoj 99.

Hrvatska je, prema tom istraživanju, oko sredine ljestvice, a u našoj su zemlji 2008. godine zabilježena 64 nova slučaja raka dojke na 100.000 žena.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:09