ZGODNA STUDENTICA MIA

HRVATSKA DVOJNICA DITE VON TEESE 'Uživam plesati na štangi i ukrašavati svoje tijelo'

Mia Kuleš (23), zagrebačka studentica grafičkog dizajna, natjecateljica i trenerica pole dancea u studiju Mighty M otkriva zašto se u Hrvatskoj sve više žena, ali i muškaraca, bavi tim sportom

Nisam bila sigurna kako Mia Kuleš izgleda. O njoj sam znala jedino da se bavi pole danceom. Onim što bi se hrvatski najlakše opisalo kao sportski ples na štangi. I onda sam je, hodajući prema njoj, ugledala na tramvajskoj stanici. Odjevena u crno od glave do pete, sa šarenom ručnom torbom i bijelim cvijetom u crnoj kosi. Podsjetila me na poznatu plesačicu burleske Ditu Von Teese. Svijetli ten, plave oči, rumenilo na obrazima, savršeno tušem povučena debela linija na kapcima i tamniji crveno-ljubičasti ruž na usnama. I nekoliko piercinga samo na licu.

Vrlo je atraktivna. Privlači poglede. I toga je svjesna.

“Evo, sad dok sam vas čekala, neki su upirali prstom u mene. Ali, već sam navikla”, kaže mi.

Naime, Zagrepčanka Mia ima 23 godine i više od 20 tetovaža na tijelu te otprilike toliko piercinga.

U ušima ima i tzv. plugove, ukrase koji se stavljaju u proširene ušne resice. I najveći su koje sam dosad vidjela.

A obožava pole dance.

Njime se bavi posljednje dvije godine i u tom se sportu želi razvijati. Otkrila ga je zapravo, prisjeća se, putem interneta.

Osvojila broncu

S prvom trenericom Dinom Crnac radila je otprilike godinu dana, a zatim se lani u ožujku osamostalila. Potom se ljetos prijavila za natjecanje u plesu i sportu na šipki te u listopadu nastupila u “new star” kategoriji. Osvojila je broncu.

A potom je srela svoju, kako kaže, “trenericu, mentoricu, motivatoricu i sadašnju šeficu” Moranu Gatolin.

Danas u Moraninu studiju Mighty M Station trenira i ona sama, ali trenira i druge. Od prosinca je, naime, i trenerica pole dancea. Tako je nekako kronološki tekao njezin put u pole dance fitnessu. Šest puta tjedno je u dvorani i radi na šipki. Ona u Mighty M Station studiju je visoka čak 4,3 metra.

Zanima me kako izgledaju natjecanja u pole danceu?

“Već pri samoj prijavi morate navesti pjesmu na koju ste pripremili koreografiju, trajanje pjesme, mentora i klub. Imate jedan izlazak koji ocjenjuje žiri sastavljen od stručnjaka. Na pozornici su tom prilikom fiksna i rotirajuća šipka, a visoke su između 3 i 3,5 metara”, objašnjava. Osobno nije bila jako zadovoljna svojim prvim natjecateljskim nastupom jer ju je trema zamalo uništila.

“Bila sam pod takvim pritiskom da sam se nakon nastupa, kad sam se vratila u backstage, jednostavno rasplakala. A onda su počele stizati poruke podrške mojih prijatelja čije je budno oko sve pratilo u publici. Pa sam se nekako pribrala. Kada danas gledam snimku te izvedbe, uopće nisam zadovoljna”, priča mi. Puno je, smatra, otad napredovala. I u tome uživa.

Borba s blokadama

“Volim samu sebe iznenaditi i napraviti nešto novo, neki novi element koji mi se čini nemogućim u početku”, dodaje.

Prvi sat pole dancea počinje hodom oko šipke. Slijede osnovni elementi.

“U početku se, osim toga, borimo s različitim blokadama koje žene imaju. Primjerice, strah od padova sa šipke”, kaže.

Mia želi širiti ljubav prema plesu na šipki. Zato voli svoj posao trenerice. “Usrećuje me pole dance. Zadovoljnija sam sobom i svojim tijelom. U pole danceu cijelo tijelo radi. To je aerobna i anaerobna tjelesna aktivnost. On je kombinacija plesa, gimnastike, akrobacije, joge... Cijelo tijelo radi.

Osim toga, imam skoliozu, deformaciju kralježnice. S njom se mučim cijeli život. Ta bol u leđima je znala biti nepodnošljiva. A s pole danceom su moje tegobe nestale.

Sad me zovu ‘gumena’”, smije se Mia.

No, to joj nije jedini nadimak u njezinu sportu. Drugi je ‘kamikaza’, jer ona, naime, nema straha od padova.

Najprije je vježbala pole dance uz alternativnu glazbu. Po tome je bila posebna. A onda je počela raditi na sve ritmove, pa danas vježba uz pop, r’n’b, rock, dub step, rap...

Mia naglašava kako je pole dance sport i treba ga tretirati kao sport. Međunarodne organizacije se zalažu da postane olimpijska disciplina.

I to već 2016. godine.

Osim toga, ističe kako postoji razlika između S faktora i pole dancea. “S faktor se više fokusira na povećanje samopouzdanja žena, ima više tih zavodničkih elemenata, dok je pole dance više sportska disciplina u kojoj se trenira snaga. U tome je glavna razlika”, objašnjava.

Dodaje kako je pole dance zapravo nastao kao kombinacija erotskog plesa oko šipke i kineske šipke iz cirkusa na kojoj se izvode akrobacije i druge vratolomije.

S pole danceom Mia je promijenila i način prehrane. Sada živi zdravije i hrani se zdravije, ne jede više “junk food”.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:40