KAZNENA PRIJAVA

HRVAT KOJI JE TUŽIO SLAVNOG GLAZBENIKA ‘Ne želimo da Dylan završi u zatvoru, nego da se ispriča’

Dr. Marc Gjidara, u ime predstavničkog vijeća Hrvatskih ustanova i zajednice Francuske tužio je poznatog američkog glazbenika zbog intervjua u Rolling Stoneu u kojem je negativno govorio o Hrvatskoj

Iako zasad ne znaju točan početak suđenja, snažno je odjeknula vijest da će predstavničko vijeće Hrvatskih ustanova i zajednice Francuske. koje okuplja Hrvate u Francuskoj, pred francuski sud uskoro dovesti legendarnog američkog glazbenika Boba Dylana. Ili barem njegova odvjetnika, jer još, naime, nije poznato hoće li se taj svjetski umjetnik, koji je prije dvije godine gostovao i u Hrvatskoj, odazvati suđenju.

Hrvatski iseljenici u Francuskoj osjetili su se povrijeđenima zbog izjave koju je poznati glazbenik dao u sklopu intervjua uglednom magazinu Rolling Stone, objavljenom u rujnu 2012., u kojemu je u isti kontekst stavio Ku-Klux-Klan, naciste i Hrvate. Dylan je, naime, uspoređujući situaciju u SAD-u danas i 1860. te apostrofirajući pola miljuna poginulih da bi se ukinulo ropstvo, izjavio kako je SAD sam sebe potkopao i pokopao zbog ropstva.

Strogi zakoni

“Ljudi se ubijaju samo zbog boje kože. To je vrhunac ludila koje će kočiti svaku zemlju u procesu napretka. Crnci znaju da ima bijelaca koji nisu željeli ukidanje ropstva te da bi, da se ti bijelci pitaju, i danas bili pod njihovom čizmom. Ako imate Ku-Klux-Klana u krvi, crnci to mogu nanjušiti, i to se zadržalo do današnjih dana. Isto kao što Židovi mogu nanjušiti nacističku krv i kao što Srbi mogu nanjušiti hrvatsku krv.”

Ova usporedba toliko je skandalizirala predstavnike Hrvata u dijaspori, odnosno predstavničko vijeće Hrvatskih ustanova i zajednice Francuske, da su se odmah okupili te su se nakon vijećanja i savjetovanja s odvjetnicima odlučili za prijavu protiv glazbenika zbog poticanja rasizma i mržnje prema hrvatskom narodu.

- Čim smo pročitali ovu usporedbu cijelog hrvatskog naroda sa zločinačkom ideologijom i zločinačkom organizacijom, bili smo duboko povrijeđeni. On propagira mržnju prema Hrvatima. To je pokušaj diskriminacije cijelog jednog naroda i to jednostavno nismo mogli dopustiti - rekao mi je Marc Gjidara, predsjednik i jedan od osnivača ove organizacije, koja je član i Hrvatskog svjetskog kongresa, koji u svijetu okuplja Hrvate u dijaspori.

Za ovog uglednog politologa, pravnika i profesora javnog prava na Sveučilištu Pantheon Assas, nema sumnje: Dylan je uvrijedio cijeli hrvatski narod.

- Usporediti cijeli hrvatski narod sa zločinačkim organizacijama, nedopustivo je. Baš zato što je toliko poznat, trebao bi paziti što govori jer inače mora biti spreman da zbog blaćenja jednog naroda, mora snositi odgovornost - smatra Gjidara.

On je bio uvjeren da će sud u Parizu kao osnovanu prihvatiti tužbu protiv Dylana jer se njegove izjave protive strogim francuskim zakonima koji, poznato je, oštro kažnjavaju bilo kakav pokušaj izazivanja rasne mržnje. Tužba je upućena ne samo na američkog glazbenika nego i na izdavača, odnosno magazin Rolling Stone.

Iako im prema francuskom zakonu zbog izazivanja rasne mržnje prijeti maksimalna kazna od godinu dana zatvora i 45.000 eura, Gjidara ističe da će, ako ih sud proglasi krivima, javna isprika Hrvatima biti dovoljna moralna zadovoljština jer “od ovog slučaja ne tražimo nikakvu zaradu ili novčanu odštetu”.

Ovaj ugledni profesor koji slovi za najupućenijeg francuskog stručnjaka za hrvatsko-francuske odnose, daleko je poznatiji u Francuskoj nego u Hrvatskoj.

Marc Gjidara je davno prije 90-ih najavljivao raspad Jugoslavije. Kroz svoje radove uvijek je obrazlagao hrvatsko osamostaljenje, kojem se, nakon pada komunizma, oštro protivio francuski predsjednik François Mitterand. Danas mu je iz ove perspektive jasno Mitterandovo ponašanje 90-ih. “Mitterand nije dovoljno poznavao hrvatsku povijest, za njega su Hrvati bili na strani nacista, a uopće nije znao dio hrvatske povijesti prema kojoj su Hrvati bili aktivni sudionici antifašističkog otpora. I samog Mitteranda odlikovala je službena vlada koja je surađivala s nacistima i bio je njezin službenik.”

Ustaše i četnici

Godinama je prisutan u najpoznatijim francuskim emisijima, a citiraju ga i mnogi francuski autori, posebno u trenutku priključenja Hrvatske EU. Suosnivač je brojnih znanstvenih ustanova posvećenih hrvatskoj kulturi, od kojih su najzapaženije one na prestižnoj pariškoj Sorbonni. Na sveučilištu na kojem predaje uveo je i nova profesionalna obrazovanja, poput onog za detektiva.

Gjidara je rođen u Francuskoj nakon dolaska svojih roditelja u tu zemlju 30-ih godina, no i dalje redovito prati događanja u Hrvatskoj i regiji. Priznaje kako mu je strašno 20-ak godina nakon osamostaljenja gledati hrvatsko moralno i društveno propadanje i korupciju na svim razinama, ali i javnu upravu i pravosuđe koji su i dalje daleko od europskih standarda.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:57