ZAOKRET

HDZ OSJEĆA PRITISAK SDP-a Otkrivamo novu strategiju kojom vodeća oporbena stranka planira pobijediti na izborima

Pad rejtinga zabrinuo je vodstvo HDZ-a makar će javno uvijek reći da ne vjeruju rezultatima anketa
Zagreb, 170614.Danas u podne u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog zapoceo je 16. izvjestajni opci sabor Hrvatske demokratske zajednice, na kojem se, izmedju ostalog, objavljuje kandidatura Kolinde Grabar Kitarovic na predsjednickim izborima 2015. godine.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ne vjerujemo u istraživanja. Prava slika je ona na terenu, a ti podaci govore nama u korist – poručivali su iz HDZ-a kada su u lipnju ankete pokazale da se njihova višemjesečna prednost koju su imali pred SDP-om počela topiti te da se Kukuriku koalicija izjednačila s Domoljubnom. No, u vrhu stranke, doznajemo, bili su tada prilično zabrinuti. Prednost koju su imali gotovo godinu dana i koja je dosezala i do 10 posto u odnosu na SDP bila je dovedena u pitanje. A dobar dio HDZ-ovaca počeo je, i prije nego su istraživanja objavljena, sumnjati da bi iz ruku mogli ispustiti gotovo sigurnu pobjedu.

Uvjerljiva pobjeda

- Da ste me za ishod budućih izbora pitali prije mjesec ili dva, bez dileme bih vam odgovorio da će to biti naša uvjerljiva pobjeda. Sada više nisam siguran – rekao mi je jedan visokopozicionirani član HDZ-a negdje početkom lipnja. Nije bio jedini. Spominjali su tada ”neke sporne izjave predsjednika stranke i sve probleme koji su ih pogodili”. A bilo ih je podosta i redali su se jedan za drugim. Sve je počelo, podsjetimo, izjavom šefa HDZ-a Tomislava Karamarka u radijskoj emisiji “Oporbeni zarez” kako Hrvatsku, kad dođu na vlast, najprije dvije godine čeka “dolina suza”. Zamjerili su tu izjavu Karamarku i neki u HDZ-u, ali i branitelji, zbog čega je jedan od njih, ratni vojni invalid i jedan od prosvjednika iz Savske 66 Mario Filipi, uputio oštru kritiku šefu HDZ-a.

Dodatno su situaciju zakomplicirale i izjave ekonomskog stratega iz njihove koalicije koji u kuloarima slovi kao budući ministar gospodarstva, HSLS-ovca Josipa Budimira koji je najavio bolne rezove, posebno kad su u pitanju mirovine i zdravstvo. I dok se prašina oko “doline suza” još nije ni slegla, HDZ je pogodila afera sa skupocjenim mecedesom te niz objašnjenja u čijem je vlasništvu. A od cijele prepiske s medijima i od svih obrazloženja HDZ-ovci su zapamtili samo jedno – da njihov šef vozi skupi mercedes. I o tome se u stranci, doznajemo, danima razglabalo. Minus na HDZ-ov konto donijela je i jedna od Karamarkovih izjava za vrijeme trajanja prosvjeda branitelja iz Savske 66 na Markovom trgu, prema kojoj je ispalo da su branitelji iznad zakona.

Najteži udarac

A onda je uslijedio najteži udarac za prvog čovjeka HDZ-a. U razgovoru za tjednik Nacional Josip Manolić optužio je Karamarka da je radio za Udbu. Bivši Karamarkov šef, osvrćući se na njegove izjave o lustraciji, izjavio je: “Da je Franjo Tuđman išao provoditi lustraciju, prvo bi se Tomislava Karamarka morao riješiti jer je Karamarko radio za Udbu krajem 80-ih. Dakle, radio je s onima koji su obrađivali Tuđmana u periodu kad je on bio u debeloj oporbi prema postojećoj vlasti.”

Nakon tih Manolićevih izjava u HDZ-u je danima vladala šutnja, da bi naposljetku Karamarko poručio kako će Manolića tužiti. Dio HDZ-ovaca tada je tvrdio kako se Karamarko nije želio na to osvrtati jer se radi o lažima, no dio njih je bio začuđen smatrajući da je trebalo drugačije reagirati. Karamarko je poslije u medijima izjavio i kako ima agente, i to iz Udbe, koji će potvrditi da je bio žrtva jugoslavenske tajne policije, a ne njen suradnik, kako je ustvrdio Manolić. Spomenimo i da je dio HDZ-ovaca tada krivio i novog osobnog savjetnika za medije Miljenka Manjkasa, smatrajući da je trebao drugačije postupiti oko ovog slučaja. Iako je tada bilo i priča kako bi Manjkas mogao otići, doznajemo da njegova pozicija u HDZ-u do sada nikada nije bila upitna. Kada se, pak, vijest proširila i po većini drugih medija, postalo je jasno da će HDZ ipak morati poduzeti neke akcije, bez obzira na svoje prethodne planove. Tim više što je i istraživanje s kraja lipnja pokazalo pad rejtinga stranke. Iako u vrhu HDZ-a to ne dovode u vezu i kažu kako njihovu popularnost ništa nije narušilo, čini se da ipak stvari više nisu htjeli propuštati slučaju. Shvatili su očito da je vrijeme za promjene i novu strategiju ako žele pobijediti na parlamentarnim izborima.

Šest glavnih točaka

A ta strategija, ugrubo rečeno, sastoji se, kako doznajemo, od šest glavnih točaka. Prva od njih glasi – nema više radikalne retorike, ideoloških tema ni priča o prošlosti. Druga točka je fokusiranje na gospodarski program, s tim da će jedan dio tog programa biti predstavljen kad počne službena kampanja. Treće, ljudi koji u kampanji budu predstavljali gospodarski program ujedno će ga, ako HDZ pobijedi na izborima, i provoditi. Naravno, kako ističu stranci, neće svi biti ministri, ali će na razne načine biti involvirani u njegovu provedbu. Četvrto, HDZ planira raditi na postizanju konsenzusa oko svih pitanja koje smatraju ključnima. Peto, na listama za koje ističu da će biti svojevrsno iznenađenje, naći će se najvećim dijelom novi i mladi ljudi. Šesta točka strategije odnosi se na kritiziranje Vlade, a u tom napadu HDZ-ovci će najviše isticati kako je aktualna Vlada nesposobna te da se u tri i pol godine mandata zadužila 100 milijardi kuna duga, dok su se sve ranije vlade zadužile 211 milijardi, s tim da smo tada prošli još Domovinski rat i obnovu.

U skladu s prvom točkom – da nema više ideoloških tema, HDZ se u zadnjih mjesec dana usredotočio na serijal razgovora “Za bolju Hrvatsku” tijekom kojih je šef HDZ-a obavio razgovore s predstavnicima HGK, HUP-a, s obrtnicima, blokiranima, švicarcima... Posebno su se angažirali i oko motivacije svojih članova. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u tu se svrhu pobrinuo za organizaciju 13 stranačkih klauzura koje su održane u svim izbornim jedinicama. Održavale su se tijekom srpnja gotovo svakodnevno, a posjetilo ih je ukupno, kako tvrde u stranci, 11.000 članova, redom stranačkih dužnosnika. Tijekom svih govora koje je održao na klauzurama, Karamarko se pridržavao dogovora - gotovo niti jednom nije spomenuo ideološke teme. Govorio je o programu HDZ-a, iseljavanju mladih, propadanju sela, kritizirao je aktualnu Vladu Zorana Milanovića, ponavljao da je nesposobna, da nemaju ni plan ni program, ni snagu da provedu reforme... U govorima na klauzurama Karamarko je više puta istaknuo da ga sada, kad govori o budućnosti i gospodarstvu, mediji optužuju da je promijenio retoriku.

“Nisam ništa mijenjao, samo sam, u prvoj fazi kad sam preuzeo stranku, branio pozicije HDZ-a, Tuđmana i branitelja i zato sam govorio o ideologiji”, pojasnio je predsjednik HDZ-a.

A već prvi potezi koje je HDZ povukao, čini se, urodili su plodom jer su prva istraživanja u srpnju pokazala da se rejting HDZ ponovno počeo rasti.

Naši sugovornici iz stranke, uključeni u kampanju, tvrde, pak, kako je to sve njihov zacrtani plan od početka i da zapravo padova u rejtingu nisu ni imali jer njihove ankete govore drugačije.

Prva faza

- Osim istraživanja koje provodi agencija 2x1 komunikacije, ankete nam povremeno rade još dvije agencije i rezultati su čak i iznad naših očekivanja - uvjeravaju nas u HDZ-u. Tvrde da nisu nimalo zabrinuti i da se cijeli njihov plan odvija kroz tri faze, od kojih je prva završena.

- Prva faza bila je svjetonazorsko pozicioniranje. U to smo išli svjesno, možda se nekome činilo nelogično ili pretjerano, te da se bavimo stvarima koje ljude ne zanimaju, ali imali smo potrebu biračima reći gdje smo svjetonazorski. Desnom biračkom tijelu je to bitno i zato smo govorili o odnosu prema Titu, Tuđmanu, Bleiburgu... Ali, od početka smo planirali da toga u kampanji neće biti. Dogovor je bio da će zadnji takav govor Karamarko održati u Kanadi i sada smo tu stranicu zatvorili - kaže naš izvor i dodaje da se druga faza odnosi na pokušaj komunikacije o konsenzusu. No, kada je riječ o tome, prvi pokušaj u tom smjeru, kada je Karamarko pisao premijeru Milanoviću i to kao šefu SDP-a te tražio sastanak je propao u startu. Što su htjeli postići tim potezom koji ni među dijelom članstva nije dočekan s previše odobravanja?

- Htjeli smo napraviti jedan iskorak. Karamarko je tražio sastanak s Milanovićem kako bi razgovarali i usuglasili se oko protokola za obilježavanje povijesnih događaja. Da smo to dogovorili, danas bi vjerojatno Milanović bio u Kninu i ne bi se bojao zviždanja. Zašto, uostalom, jedan drugome ne bi ”držali leđa”, primjerice, kad se radi i o Jasenovcu. Da je Milanović pristao na sastanak, vjerujem da bi se poslije dogovorili i oko nekih reformskih pitanja - priča naš sugovornik.

Treća faza HDZ-ove strategije bit će, doznajemo, tematska u kojoj planiraju komunicirati najvažnije teme i to ne samo gospodarske, nego se imaju namjeru pozabaviti, primjerice i sportom, te problemima s navijačima.

Ključna riječ

- Reforma je za nas ključna riječ. U fokusu naše kampanje bit će gospodarski rast i održivi razvoj na dulji rok – otkrivaju u HDZ-u. No, ostaju pri tome da svoj gospodarski program neće otkrivati u cijelosti. Ne skrivaju, međutim, da će biti i bolnih rezova.

- Ući ćemo u mandat kao da traje jednu godinu i provest ćemo reforme odmah, makar nas to stajalo drugog mandata – ističu HDZ-ovci. Najviše nade polažu u gospodarski tim i ljude poput Josipa Budimira, Tomislava Ćorića i Ivane Maletić, ali i u direktoricu kampanje Josipu Rimac te Olega Butkovića. Trenutačno odrađuju i razgovore s koalicijskim partnerima, a u intenzivnu kampanju će u rujnu, iako im se izborni stožer sastaje svakodnevno. Ove godine, kažu, neće biti odmora, možda samo par dana, nakon proslave Oluje u Kninu i Sinjske alke, događaja za koje su HDZ-ovci dobili naputak da se moraju pojaviti u što većem broju. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, doznajemo, pojavit će se i na mimohodu u Zagrebu.

Kopija kampanje

U HDZ-u planiraju za kampanju, koja će biti nalik onoj Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, angažirati još neke stručnjake, ali za sada ne otkrivaju o kome je riječ. Kažu kako će i Karamarko puno vremena provoditi među ljudima, ali, ističu da neće ići u ribolove, niti na proslave bilo čijih rođendana. Na pitanje hoće li Karamarko u kampanji pristati na sučeljavanje sa Zoranom Milanovićem, naši sugovornici iz stranke odgovaraju kako su oni za to da se sučele gospodarski programi njihove Domoljubne i Kukuriku koalicije te da bi najbolje bilo da to učine gospodarski timovi kako bi se vidjelo čiji je tim bolji i tko ima kvalitetnije ljude.

Ne odbacuju ni mogućnost sučeljevanja jedan na jedan, iako se iz njihovih odgovora dalo zaključiti kako po tom pitanju imaju određene rezerve.

- Ako bude potrebe, zašto ne? Predsjednik je u više navrata kazao kako to sučeljavanje jedva čeka – kaže jedan član stranke, blizak Karamarku. Otkriva i kako će Karamarko biti nositelj liste u 9. izbornoj jedinici.

- Rano je govoriti o svim imenima, ali na listama će biti najbolji ljudi, oni koji dobivaju izbore – uvjereni su u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:45