RAT MILIJARDERA

GOOGLE RAZARA SEKSUALNA PREDATORICA 'Svi se tu seksaju, ali ti si zbog seksa unaprijeđena'

Nevjerojatna priča o prevari, preljubu i puknuću prijateljstva dvojice osnivača Googlea u prvi plan je izbacila 24-godišnju Amandu Rosenberg zbog koje se trese div iz Silicijske doline

U Silicijskoj dolini se zna, kad trebate neobavezan seks, idete u Google, tamo je to dio korporativne kulture. Direktor Eric Schmidt na Instagramu ponosno izlaže galerije seksi djevojaka u bikinijima koje je odveo u krevet, mnoge su imale priliku vidjeti njegov “fuckodrome”, 15 milijuna dolara vrijedan penthouse na Manhattanu koji dizajnom interijera ne ostavlja nikakvu sumnju čemu je namijenjen, zaposlenici su stalno u uredima i veze pucaju i stvaraju se, afere cvjetaju brzinom broadband interneta.

U Googleu je seks opća i radosna pojava, ali dogodilo se nešto što bi moglo okončati eru slobodne korporativne ljubavi. Vanity Fair istražio je koliko je istine u glasinama koje se već neko vrijeme šire Silicijskom dolinom, da je osnivača Googlea Sergeya Brina supruga izbacila iz kuće jer ju je varao s mladom zaposlenicom. Otkad je Google postao opće mjesto u našim životima, Sergeya Brina gotovo nigdje se nije moglo vidjeti bez supruge Anne Wojcicki.

Zajednički rad

Biologinja, poslovna žena, osnivačica uspješne biotehnološke kompanije 23andMe zaradila je milijune na genetskim testiranjima i dobro upoznala Wall Street i njegovu macho kulturu u kojoj je varati suprugu potvrda statusa. Wojcicki, otkrili su njezini prijatelji, nikad nije razmišljala o tome da bi mogla završiti u braku s dvoje djece. Brina je upoznala 1998. preko sestre Susan, koja i danas radi u Googleu kao direktorica za oglašavanje. Brin je uvjerio Anne da je drugačiji. Vjenčali su se 2007., stigla su djeca. Kad je Google počeo rasti, a on postao milijarder i jedan od najutjecajnijih ljudi na svijetu, njih su dvoje postali utjelovljenje novog modela moćnog para u američkoj industriji. Ali Anne se smirila u obiteljskom životu, a Sergey nije mogao, htio je živjeti još brže, životom dostojnim high-tech milijardera.

“Sergey više nije bio samo osnivač Googlea, odjednom je bio fenomenalan, cool, performer - celebrity”, ispričao je novinarima jedan obiteljski prijatelj. “Zauzeo je stav da ne mora valjda ići doma mijenjati klincima pelene nakon svih tih cool stvari koje radi.”

Google je učinio svoje, piše Vanity, i pokazalo se da su njihovi direktori jednako napaljeni i uvrnuti kao programeri tinejdžeri koji tek ulaze u taj svijet. Afera je počela kad je zvijezda odjela za marketing nosive tehnologije postala mlada Amanda Rosenberg, ludo talentirana Britanka s diplomom prestižne Marlborough škole koju je pohađala i Kate Middleton. Amanda je u to vrijeme bila u vezi s potpredsjednikom Googlea zaduženim za Android Hugom Barrom, genijalcem s MIT-a koji je u Googleu nosio velik dio posla oko kreativne tehnologije.

Na svojem internetskom profilu Amanda Rosenberg predstavila se kao “pripadnica vladajuće rase kineskih Židova ili Kidova, ako vam je draže”. Otac joj je Britanac, a majka Kineskinja iz Hong Konga, investicijska bankarica. Amanda je rođena u Hong Kongu, odrasla u Velikoj Britaniji i napisala da je “mizantrop koji nema pojma o matematici, tako da sam pokupila najgore iz oba svijeta”. Njezin moto: “Tko oklijeva, budala”. Za Google je počela raditi u Londonu i prije dvije godine dobila je poziv da prijeđe u centralu u San Francisco.

Zavela i Brinovu ženu

Kako je upravo Amanda pripremala tržište za Google Glass, tijesno je surađivala s Brinom. Ujesen 2012. došla je na ideju da bi Google Glass trebalo prodati majkama pa je predložila da Anna Wojcicki, kao majka dvoje djece, postane njezina neslužbena savjetnica i da je poveže s lokalnim tvrtkama koje pružaju usluge vezane uz djecu. Amanda je odlazila Anni u kuću i njih su se dvije zbližile. Klasičnom greškom, upravo je Anna inzistirala da Amandu počnu pozivati na obiteljska okupljanja i to joj je dalo dodatno vrijeme za druženje s Brinom. Ljubav je počela sve osjećajnijim mailovima. Kad je oko Božića 2012. našla prvi sumnjivi mail, Anna je pozvala Amandu i rekla joj da sumnja da ona i Brin nešto mute. Ne zna se što je kasnije bilo, ali u travnju 2013. Sergey je iselio iz obiteljske kuće u Los Altosu i počeo živjeti u obližnjoj manjoj kući koju su on i Anne kupili nekoliko godina prije.

U kolovozu su objavili da više ne žive skupa i jedan od najmoćnijih parova Silicijske doline otišao je u povijest, zamijenio ga je najmoćniji ljubavni trokut, točnije četverokut. Ali nakon nekoliko tjedana ponovno su ih počeli viđati zajedno i pričalo se da su ostali jako dobri prijatelji, i više od toga. Da su opet postali ljubavnici. No, u međuvremenu se rasplamsala i Sergeyeva i Amandina ljubav.

Ona je i dalje ostala s Hugom Barrom iako je odgodila planove da s njim odseli u Hong Kong gdje mu je ponuđen sjajan posao u kineskoj kompaniji Xiaomi. On je isprva inzistirao jer nije znao da je ona u vezi s Brinom iako su svi njihovi prijatelji već znali. Sve se odvijalo munjevitom brzinom.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:41