JUDITA FRANKOVIĆ

'Gobac je bio iznenađen kada sam skinula grudnjak i bacila ga njemu, ali to je na koncertima normalno'

Judita Franković (33), glumica koja tumači naslovnu ulogu u seriji ‘Počivali u miru’, studirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu i paralelno pohađala glumačke radionice
 Tom Dubravec / CROPIX

Ima puno lijepoga u mom životu, razdragano odgovara glumačka zvijezda Judita Franković (33) na kurtoazno “Kako ste?”, što neće iznenaditi one koji bolje znaju njezinu djetinje vedru narav, a objašnjenje se odnosi na drugu sezonu serije "Počivali u miru" koju upravo gledamo na HTV-u 1, gdje igra glavnu ulogu. Posljednji uspjeh serije je to što je američka produkcijska kuća Lionsgate, koja stoji iza filmova “Sumrak saga“ i “Igre gladi“ te serijala “Momci s Madisona”, otkupila prava i na “Počivali u miru“, što na HRT-u smatraju najvećim uspjehom dosad. Znači li to i za glumce proboj na mala vrata na američko tržište?

- S tim u vezi treba biti suzdržan, no lijepo zvuči u životopisu i moglo bi pomoći da se ideja realizira u potpunosti jer serija je zamišljena kao trilogija.

Zaposlena žena

Sa šest snimljenih serija, 11 filmova, brojnim spotovima i reklamama Judita Franković jedna je od naših najzaposlenijih glumica, pa je razvidno oživljavanje tržišta domaćeg tv serijala ne bi trebalo osobito dotaknuti.

- HTV je sve dobro napravio, a čula sam i da su objavili natječaj za nove scenarije, od čega ćemo profitirati svi, i mi glumci, i TV i gledatelji koji će imati volje pogledati domaće filmove pa ćemo ih više snimati. Isto tako, dobro je za buduće koprodukcije što se povezujemo, imamo u seriji i slovenske glumce, što je super jer gledatelji vole svježa lica.

Njezini aduti za koprodukcije razne su vještine kojima se bavila, od suvremenog plesa, tanga i stepa čak do ženskog nogometa koji je igrala.

Atipična je domaća glumica i stoga jer nije završila studij glume na ADU, nego komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu i pohađala glumačke radionice dok je paralelno nastupala u Exitu te radila kao garderobijerka.

Rad na sebi

- Činjenica što nisam išla na Akademiju tjerala me da jako puno radim na sebi, a svemu je kumovao moj životopis. Rođena sam u Zagrebu, ali odrasla u Kutini jer je moj tata radio u Petrokemiji, gdje se i mama zaposlila kao odgajateljica u vrtiću, pa smo se ondje preselili. Tako sam osnovnu i srednju školu završila u Kutini, često boravila u knjižnici i odigrala puno rola u vrtićkim i školskim predstavama. U srednjoj školi počeli su me zanimati književnost, engleski jezik i umjetnost općenito pa sam završila u amaterskoj dramskoj skupini. Dolazak u Zagreb, upis na Filozofski i prijamni bili su mi među najstresnijim životnim trenucima, iako imam superstarce koji me nisu ništa forsirali pa sam odahnula čuvši da sam se upisala. Bilo je to 2000. kad sam paralelno ušla u glumačku družinu Exita. Simona Dimitrov Palatinuš, moja prva učiteljica glume, podučila me tajnama zanata, suvremenim metodama Strasberga, Čehova, Gonzaleza i postala sam ovisna o glumi. Prvi poziv dobila sam za tinejdžersku seriju “Kad zvoni” Vlatke Vorkapić, prema njezinu i scenariju Zorana Ferića. Bila je to moja prva velika uloga u projektu od 20 epizoda koje smo snimali pola godine. Vlatka i ja smo baš kliknule pa smo nakon nekoliko godina napravile predstavu “Judith French“ pri teatru Exit, moju prvu za odrasle, za koju sam osvojila Nagradu hrvatskog glumišta.

Koji su još highlightovi njezine karijere?

- Definitivno “Judith French“ pa “Superspasiteljice“ belgijske autorice Pascale Platel na Maloj Sceni, koju smo premalo igrali jer je dobila epitet političke predstave za djecu, iako smatram da je tu problem bio samo u odraslima. Tu je i balet “Vodoinstalater“ pa suradnja s Daliborom Matanićem koji mi je dao prvu filmsku ulogu u “Majci asfalta“ prije četiri godine. Draga mi je suradnja u Gavelli na “Dolini ruža” Krešimira Dolenčića, tu je i film “Sonja i bik”, Vlatke Vorkapić, iz 2012.

Golotinja u svrhu umjetnosti nije joj strana, i u tome je neuobičajeno ležerna. U “Počivali u miru“, dok vodi seksi razgovor s dečkom i pegla, spadne joj naramenica i pokaže grudi, na što nonšalantno majicu povuče natrag, kao da je kući.

- I u predstavi “Judith French“ moj partner Dražen Čuček i ja imamo scenu u kojoj smo potpuno goli i seksamo se na sceni koji traje dugo . Kao i u Exitovoj predstavi “Faust”, gdje sam stalno gola jer glumim fetus. Ne razumijem zašto su ubijanje, dekapitacija i tome slično politički korektniji od golotinje. Nije čak pitanje koliko se vidi, nego kako se prezentira, je li u funkciji umjetnosti. Scena u “Počivali u miru” dogodila se sasvim slučajno, nije prosta i vjerujem da je publika spremna na zrelu reakciju.

Seks na sceni

Spontana je i u realnom životu, pa tako na nekome koncertu Psihomodo Popa, čijih je spotova muza, dolazi na binu, skida grudnjak i dobacuje ga bandu.

- Na koncertu se sve dogodilo spontano. Bacanje grudnjaka najnormalniji je dio kulture ponašanja na rock-koncertima, ali Gobac je ipak bio iznenađen, a ja sam mu samo šapnula da mi ga poslije vrati jer je preskup. Od zločestih komentara koje će izazvati jedna gola cica trudim se čistiti, raditi na sebi, stalno preispitivati, odmaknuti i znati da je to cijena koju valja platiti za istinu o sebi. Slobodnjak sam, što me održava alertnom, ali da me pohvale ne bi previše uljuljkale, prizemljim se perući suđe, odem na radionicu naučiti nešto novo, otputujem. Posljednje mi je putovanje bilo na Tajlandu, išla sam sa svojim dečkom Markom Brdarom, s kojim sam u vezi pet godina i s kojim zajedno živom. Samo smo kupili avionske karte i odletjeli u avanturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:32