CRKVENI MILIJUNI

FRA ŠIME: 'Sve je kod fatalne bankarice'; ONA TVRDI: 'Nije mi dao više od dva milijuna'

Bivšoj direktorici u Splitskoj banci Jasmini Bilonić (41) i bivšem župniku iz Baške Vode fra Šimi Nimcu (35) počinje suđenje zbog pronevjere 10 milijuna kuna. Prošlotjedno ročište bio je njihov prvi susret od izbijanja afere

Lanjskog proljeća u poslovnici Splitske banke frcale su iskre između direktorice Odjela privatnog bankarstva Jasmine Bilonić (41) i župnika te zakonskog zastupnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi fra Šime Nimca (35). Njih dvoje doslovno preko noći upustili su se u ljubavno-višemilijunsku avanturu.

Da nije bilo tako, fra Šime bi danas četvrtu godinu zaredom bio šarmerski župnik, a Jasmina neprijeporna vjernica i bankovna službenica. I ono njima najbitnije - bili bi totalno nepoznati široj javnosti. Kako ih je brzo spojilo 9,8 milijuna kuna, odnosno 1,3 milijuna eura, koliko je tvrtka Sunčani Bast platila temeljem sklopljenog ugovora o kupoprodaji 39.566 četvornih metara župnog zemljišta, istom brzinom nepripadajući crkveni novac koji su trošili, te jedan dio vjerojatno i sakrili, munjevito ih je i razdvojio.

Nedugo nakog uhićenja fratar je premješten u Franjevački samostan Blažene Djevice Marije u Karinu, gdje više od pola godine živi isposnički, čime mu je Nadbiskupijski ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije dao novu šansu da opere grijehe, dok markantna Jasmina nestrpljivo iščekuje strategiju obrane i uspješno vodi tvrtku Instigo, koju je osnovala 9. srpnja prošle godine, s direktoricom tvrtke In medias res i bivšom predsjednicom NO pulske TV Nove Žaklinom Mikolić (44) te vlasnikom pulske agencije za promidžbu Medior Goranom Mihovilovićem (33).

Dakle, nakon otkaza u svijetu bankarstva jer se prestala pojavljivati na poslu te nepuna četiri mjeseca nakon što je sjeo prvi crkveni novac od tajanstvene prodaje zemljišta, za što Crkva nije dala odobrenje, višemilijunska veza fratra i fatalne plavuše valovite kose poprimala je sve ozbiljnije značenje na zaprepaštenje svih.

Predstavila ga kao klijenta

- Vlado, jesan li ja to dobro čuja? Jasmina utekla od tebe u zagrljaj fra Šimi? Priča se da je fra Šime navalija se ženit i od tvoje Jasmine ne odustaje - govorio je začuđeno jedan poznanik Jasmininu suprugu policajcu, od kojeg se Jasmina lani u svibnju i službeno odlučila razvesti. Ljubav s policajcem, naime, dogodila se dok si je kao 19-godišnjakinja pokušavala raskrčiti put prema boljoj budućnosti.

Došla je i 2000. godina, kada su, 21. svibnja, u bolnici začuli su plač svojeg tek rođenog djeteta. Policajac i Jasmina postali su roditelji prekrasne djevojčice. No, brak im je postajao sve napetiji. Trzavice i prepirke postale su svakodnevica. Jasmina više nije vidjela izlaz. Život joj se sveo na rutinu sve dok se fra Šime nije ukazao u banci u kojoj je je radila kako bi se posavjetovao.

- Jedan dan ušetao je s Jasminom u banku. Predstavila nam ga je kao potencijalnog klijenta. Otvorila sam mu kunski i devizni račun malo kasnije toga dana. Za isplate od dva i tri milijuna kuna nalog je dala Jasmina usmeno, preko mobitela. U rujnu, pak, zatražila je isplatu 450 tisuća eura klijentu Daliboru K., no novac je na kraju preuzeo par sati poslije fra Šime, koji je rekao: ‘Došao sam umjesto onog klijenta’. Nitko od nas nije posumnjao u Jasminino postupanje jer je ona svoje zadatke obavljala profesionalno - ispričala je istražiteljima Jasminina kolegica s posla, bankarica Ivana P., prisjetivši se kako je potom fra Šime novac stavio u torbu od laptopa i napustio banku s osmijehom.

I tako je zahvaljujući Jasmininim promućurnim savjetima novac s crkvenog računa završio na privatnom, gdje se, međutim, nije dugo zadržao.

Brzo su se dogovorili, pritom ni ne razmišljajući da će, nakon burnog ljeta i krstarenja morem na novokupljenoj jahti Lucky me, početak jeseni dočekati još burnije - prvo u bijegu, a potom i u policijskim lisicama. Ona je optužena da je fratra poticala na djelo. Prema volji suca, na kraju im je oboma omogućeno da optužnicu i početak suđenja dočekaju na slobodi.

U šopingu s crkvenim novcem su se raspištoljili.

Noć kada je birao auto

Prijepodne, 20. srpnja 2012. Prethodnu večer do kasno u noć birao je model i marku automobila. Imao je potrebu obnoviti vlastiti vozni park. Fra Šime se odlučio za novi VW Passat 2,0 TDI DSG. Odjeven u Bossovo odijelo, otišao je do Autocentra Šibenik i platio ga, bez razmišljanja, 383.122 kune. Dizanje gotovine s crkvenog računa opravdao je opaskom da novac ide u socijalno-karitativne svrhe. Na prvoj vožnji s njime bila je Jasmina. Tjednima je, pak, Jasmina maštala i pretraživala po internetskoj tražilici jahte.

Na preporuku je kontaktirala vlasnika zagrebačke tvrtke Grginić jahte, koji joj je pokazao šaroliku ponudu. Odluka je pala 14. kolovoza. Kupila je jahtu Lucky me, motor tipa Mirakul, dugačku 9,2 metra, plativši je 406.250 kuna. Registrirala ju je na svoje ime i usidrila u marini u Biogradu.

Jasmina se sjetila i rođakinje Nataše M., koja joj je 2011., temeljem ugovora o zajmu, posudila 395.000 kuna za kupnju stana na Bačvicama jer bi u protivnom, kako joj se požalila, ako ne plati cijeli iznos kupoprodajne cijene stana, izgubila veliku kaparu koju je već položila. Do kolovoza joj je, od 50-ak tisuća kuna bruto mjesečnog prihoda iz banke, isplaćivala po 10 tisuća kuna mjesečno. No, u kolovozu joj je kao iz rukava vratila do zadnje lipe - još 300 tisuća kuna!

Kada je afera sredinom listopada procurila u javnost, a bankarica i fratar stavljeni su na stup srama zajedno sa svom blokiranom imovinom i bankovnim računima, Jasmina se obratila za pomoć splitskom poduzetniku Damijanu K. (39), vlasniku tvrtke za servis brodova i jahti, a fra Šime je uputio poziv u metropolu, i to u ulicu bivšeg premijera Ive Sanadera.

- Goga, mogu li k tebi? Namjera mi je sastati se s kardinalom Josipom Bozanićem i monsinjorom Marinom Srakićem da im kažem što je točno bilo. Želim ih ujedno upozoriti na moguće malverzacije. A i posavjetovao bih se s odvjetnicom Nelom Pedišić u četiri oka - rekao je fra Šime Sanaderovoj susjedi Gordani Friščić koja je dočekala svog, kako ga je tada prozvala, “Jamesa Bonda 008”. Zahvaljujući signalu mobitela, Šime je ubrzo uhićen u Kozarčevoj ulici čim je ušao u automobil, a Friščić se branila u javnosti tvrdeći da ga nije skrivala.

Fra Šime je posjednut na vruću policijsku stolicu. Splitski istražitelji satima su ga ispitivali gdje je ostatak novca, a on je davao isti odgovor:

Različite verzije

- Ma kakav kriminalac?! Ja to nisam. Sav novac dao sam zapravo Jasmini. Sklonjen je na sigurno kako bi se njime obnovila crkva Svetog Nikole u Baškoj Vodi, a ne da se potroši za druge namjene - ispovijedao se fra Šime splitskim policajcima, a potom i tužiteljstvu. Jasmina je, pak, na tu istu stolicu sjela nekoliko dana kasnije, kad se vratila iz inozemstva, gdje je odnedavno boravila sve češće.

- Nije istina da mi je fra Šime dao sav novac. Preuzela sam malo više od dva milijuna kuna - pravdala se Jasmina, koja je u vrijeme spornog transfera novca i prodaje zemljišta bila direktorica Odjela privatnog bankarstva u Splitskoj banci zadužena za VIP klijente. Policija je odmah ispitala i njezina prijatelja Damijana, s kojim se pojavila u policijskoj postaji.

- Kad me je nazvala, dojurio sam u Zagreb. Odlučili su da se ne sastajemo na javnome mjestu pa su ona i fra Šime došli u moj stan. Nije mi puno toga rekla. Po razgovoru sam zaključio da bi dio novca mogao biti zakopan u Dalmatinskoj zagori u predjelu mjesta Bisko, odakle su Jasminini preci. Najveći dio novca je kod nje, od čega nešto i na računima. Manji dio su potrošili na vlastite hirove i na vraćanje duga, za koji znam da ga je imala. Ona mu je bila glavni savjetnik, a fra Šime je bio poslušnik koji se rukovodio njezinim savjetima - pojasnio je vrlo šturo Jasminin dugogodišnji prijatelj inspektorima, kojima je glavom prostrujio prizor beskrajnog krša i pitanje odakle početi tražiti novac. Kopanje po selu Bisko trajalo je danima. Stanovnici su znatiželjno promatrali “oranje” na policijski način. Pregledan je svaki sumnjiv grumen zemlje. Policajci su preroštali sva zdanja u kojima su njezini preci obitavali. Bezuspješno.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:23