CIJELI JADRAN MU SE DIVI

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Nedjeljni jedini ušao na spektakularnu jahtu Normana Fostera

ZAGREB - Budući da su se domaćini i njihovi gosti nagledali po Jadranu svakakvih, pa i onih najskupljih jahti, čiji su vlasnici, primjerice, Bill Gates, Roman Abramovič, Bernie Ecclestone i Michael Schumacher, vjerovalo se da ih više nijedno novo plovilo ne može impresionirati. Osim, pokazalo se ovih dana, jahte Ocean Sapphire, koja krstari Dalmacijom i njenim otocima, i koja je izazvala pravu malu senzaciju, čak i među najvećim poznavateljima luksuznih brodova.

SVE FOTOGRAFIJE FORESTOVE MEGAJAHTE POGLEDAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Riječ je, naime, o posve novom konceptu gradnje i izgleda luksuznih jahti koji su osmislili slavni arhitekt Norman Foster i suradnici.

Izvana gledano, Ocean Sapphire se na prvi pogled, zbog dominirajućeg sivog metala i futurističkog dizajna, ne doima kao jahta, već kao neka vrsta križanca između najmodernijih ratnih brodova i svemirskih letjelica. Uz to, Ocean Sapphire razlikuje i po cijenama.

Nova era brodova

Ako poželite kupiti to tehnološko i vizualno čudo od 41 metra, morat ćete platiti 25 milijuna eura, a ako nemate toliko novca odjednom, možete se zadovoljiti i tjednim najmom od 200 tisuća dolara. Za utjehu, riječ je o tzv. all incllusive modelu, dakle, u tu cijenu uključene su neograničene količine pića do hrane. Ako ste doista ozbiljno zagrizli za odmor na tim jahtama, imate još jednu mogućnost. Platite 2,479.646 dolara te još oko 268 tisuća dolara godišnje za tekuće održavanje, i sljedećih dvadeset godina moći ćete koristiti jednu od jahti klase Ocean čak mjesec dana godišnje.

Zbog svega toga ne čudi što Ocean Sapphire pobuđuje toliku pozornost gdje god se pojavi. Tako je bilo i nedavno u luci La Specia, na mediteranskoj strani talijanske obale. Vincenzo Bralli, jedan od najiskusnijih lučkih kapetana je objasnio:

“Ovdje su stacionirani neki od najimpresivnijih talijanskih ratnih brodova, a La Specia je i matična luka najluksuznijih jahti na Mediteranu. Tu zimuju ekscentrične jahte Armanija, Guccija, Valentina… Dakle, svakodnevno se može uživati u stotinama jahti i brodova pa u tu luku teško da može uploviti plovilo koje će nekoga od ljubitelja brodova zadiviti.

Međutim, ovih smo dana doživjeli da se i to dogodi. Od kada su, naime, na gatu privezane tri jahte iz klase Ocean - Pearl, Sapphire i Emeralda - ljudi se ne prestaju diviti njihovom osebujnom stilu. Razlog takvom interesu je činjenica da su i stručnjaci prepoznali da je s te tri jahte započela nova era u gradnji luksuznih jahti, objasnio nam je nedavno Vincenzo Bralli, jedan od kapetana u La Speciji.

JADRANSKI EKSKLUZIV I SVE FOTOGRAFIJE FORESTOVE MEGAJAHTE POGLEDAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 11:40