POTPUNO OGOLJEN

DRUGO LICE JOSIPA KLEMMA ‘Od prosvjeda u Savskoj opuštam se gradeći malu vikendicu za suprugu i naše tri kćeri’

Josip Klemm (42), jedan od predvodnika braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66, predsjednik Udruge specijalnih policajaca RH, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security koja zapošljava 1100 ljudi, nakon napornih prosvjedničkih i radnih dana navečer je u obiteljskom stanu u Španskom okružen sa svoje četiri cure
 Goran Mehkek/CROPIX

Kada završimo ovaj razgovor, žurim među svoje djelatnike u tvrtku Klemm Security kojima sam već naručio kolače da ih počastim, a onda krećem u braniteljski šator na Savskoj cesti 66 gdje ću proslaviti s braniteljima. Navečer idem svojoj obitelji u naš stan u naselju Špansko i tako završavam dan - objašnjava Josip Klemm (42) kako će proslaviti svoj imendan, blagdan svetoga Josipa.

S Klemmom koji se uz Đuru Glogoškog isprofilirao u predvodnika braniteljskog prosvjeda stacioniranog već 150 dana u hrvatskoj metropoli, razgovaramo na jednom brdašcu u Svetoj Nedelji pokraj Samobora. Tu je Klemmova vikendica, zapravo još neuseljiva građevina od četrdesetak kvadrata. Dok stručno barata lopatom, u radnom odijelu, otkriva nam kako je zemljište za gradnju vikendice kupio prije šest godina i ne žuri se da kuću osposobi za useljenje.

Voli luk i strijelu

- Ovdje na čistom zraku fizički mi je rad najbolja terapija - kaže Klemm koji svaki slobodan trenutak koristi da dođe u svoju oazu. Zaljubljenik je u streličarstvo pa kaže fotografu da mu je žao što nije ponilo luk i strijelu.

Čovjek za kojega mnogi misle da je jedan od glavnih organizatora prosvjeda koji u blizini Ministarstva branitelja traje već pet mjeseci, vlasnik je tvrtke Klemm Security koja upošljava 1100 radnika. Mobitel mu neprestano zvoni, a nakon kratkih telefonskih uputa sugovornicima, ponosno nam pokazuje mali voćnjak u podnožju vikendice. Zasadio je sedamdesetak stabala jabuke, kruške, šljive, višnje i trešnje, a prve plodove svojega rada očekuje za tri godine. Fotografira se i između zasađenoga cvijeća za koje kaže da ga je sam posadio kako bi uljepšalo pogled koji sa zadnje strane vikendice puca prema obližnjem selu Brezje i zapadnom Zagrebu. Stasitoga Klemma, hrvatskoga branitelja i predsjednika Udruge specijalnih policajaca RH, šira je javnost upoznala u studenome 2012. godine kada je organizirao spektakularni doček generala Ante Gotovine i Mladena Markača na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u povodu njihova puštanja na slobodu iz Haaga.

Sudski proces u tijeku

Kasnije je medijsku pozornost skrenuo na sebe posuđujući 550 tisuća eura košarkaškom klubu Cibona za prelazak nadarenog šibenskog košarkaša Darija Šarića u legendarni zagrebački klub. U travnju 2013. uhićen je i nakon jedne noći provedene u prihvatnom zatvoru u zagrebačkom naselju Senjak pušten na slobodu. Bio je optužen da je iz vlastite tvrtke “izvukao” 3,2 milijuna kuna. Klemm je izjavio državnoj odvjetnici: “Ako sam nešto pogrešno napravio, znajte da to nisam napravio namjerno već iz neznanja. Žao mi je, ispričavam se i spreman sam snositi krivnju. No ako sam ikoga oštetio, oštetio sam sam sebe”.

Sudski je proces u tijeku, a njegova je tvrtka već nekoliko godina jedna od vodećih hrvatskih firmi koje se bave zaštitarskim uslugama svih vrsta, uz sami bok Sokol Mariću i državnom poduzeću AKD.

Josip Klemm postao je prava medijska zvijezda 20. listopada prošle godine, kada je postavljen šator u blizini Ministarstva branitelja RH, na već legendarnoj lokaciji Savska 66, i kada je službeno počeo prosvjed branitelja koji su odmah zatražili ostavke resornog ministra Predraga Matića Freda te njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Situacije oko prosvjeda i antiprosvjeda izmjenjuju se svakodnevno, no uvijek je u samom središtu zbivanja naš sugovornik o čijem se životu zapravo vrlo malo zna. Izuzetno razgovorljiv kada je riječ o prosvjedima i braniteljskim zahtjevima, Klemm je vrlo škrt na riječima kada ga propitujemo o privatnom životu.

Oni koji ga dobro poznaju kažu da je Klemm pravi obiteljski čovjek koji svoje najbliže pokušava zaštititi od novinarske znatiželje. Rođen je 1972. u Slavonskom Brodu, a odrastao je u obližnjem selu Stari Slatnik. Potječe iz skromne radničke obitelji. Otac Franjo živi na relaciji Stari Slatnik - Zagreb te se često viđa s Josipom. Josip ima dvije starije sestre, Ankicu i Maricu, a njihova je majka Marija umrla 2003. godine.

- Bio sam jako vezan za majku - kaže Josip.

- Umrla je baš u doba kada sam donio možda i najvažniju životnu odluku, a to je da otvorim vlastitu tvrtku. Volio bih da je doživjela da vidi dokle sam došao jer sam krenuo od nule i sve stvorio vlastitim radom. Nakon završetka osnovne škole stigao sam u Zagreb i upisao Policijsku akademiju, a nakon što sam je završio 1. srpnja 1991. postao sam pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:43