RASKOL U HDZ-u

DRUGI ČOVJEK HDZ-a 'Karamarkoće radikalnom retorikom datiMilanoviću još jedan mandat'

 Sandra Šimunović/CROPIX

Drago Prgomet ne miruje. Nakon što je svojim blogom o braniteljima u kojem ih je pozvao da prekinu prosvjede u Savskoj 66 podigao buru, ne samo u HDZ-u nego i u široj javnosti, očekivalo se da će zamjenik Tomislava Karamarka biti izbačen iz stranke. Pogotovo zato što branitelji nisu ni prva, ni jedina tema o kojoj je drugi čovjek HDZ-a javno iznio stav koji je suprotan stavovima njegove stranke. No, osim kritika koje su mu uputili, te ograde da je to “njegov osobni stav”, sve je, barem naizgled, završilo prilično mirno. Prgomet se prošle nedjelje pojavio na inauguraciji nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ali, na Markov trg nije došao s članovima HDZ-a, nego s prijateljem. Sa stranačkim kolegama nije čak ni sjedio u prvim redovima.

Što mislite o inauguracijskom govoru nove predsjednice?

- Snažno podržavam govor predsjednice Republike i želio bih da on bude temelj politike HDZ-a. Za sve moje javne istupe dosad, a koji su nailazili na razne kritike iz HDZ-a, mogu slobodno reći da su zagovarali iste vrijednosti koje je predsjednica promovirala. Nisam siguran da to isto mogu reći moji kritičari iz stranke.

Je li vam smetalo što kao drugi čovjek HDZ-a na inauguraciji niste sjedili sa stranačkim kolegama u prvim redovima?

- Važnije mi je bilo da sam sudjelovao na inauguraciji kandidatkinje koja je uvijek imala moju potporu.

Na inauguraciji se moglo vidjeti mnogo osoba za koje dio javnosti tvrdi da im tamo nije bilo mjesto. Je li im, po vama, bilo mjesto u VIP zoni?

- Mislim da je inauguracija mogla proći bez nekih gostiju. No, očigledno je da su pozvani svi oni koji su pomogli predsjednici u njenoj pobjedi.

Rekli ste kako vi i predsjednica u svojim istupima zagovarate iste vrijednosti. Oko prosvjeda branitelja se ipak razilazite?

- Vjerujem da se ne razilazimo u potpori opravdanih zahtjeva. Pitanje je načina na koji će se ti zahtjevi realizirati. Podupirem rješavanje tih zahtjeva kroz institucije države, a i predsjednica je institucija.

Vaš blog u kojem ste pozvali branitelje da prekinu prosvjed izazvao je puno pozornosti. Jeste li dobili više potpore ili kritika?

- Bilo je daleko, daleko više potpore, ali me niti javne kritike nisu iznenadile. Kao branitelj ne želim da se preko branitelja lome nečije političke ambicije, pa i sračunate političke koristi.

Što kažete na to da vas je zbog bloga oštrije napao član Predsjedništva Gordan Jandroković, negoli šef stranke?

- Očekivao sam da će me, s obzirom na važnost teme i moju stranačku poziciju, predsjednik pozvati i da ćemo o tome razgovarati.

Karamarko je kazao kako bi više volio da ste taj problem iznijeli na tijelima stranke. Zašto niste?

- Samo bih podsjetio predsjednika na to kako je završila posljednja sjednica Predsjedništva na kojoj sam bio.

Kako je završila? Je li točno da niste dobili riječ?

- Radije ne bih o tome.

Kako komentirate da HDZ i dalje podržava prosvjede u Savskoj?

- Zar ikome u Hrvatskoj može odgovarati podizanje tenzija u društvu na tragu zbivanja u Savskoj 66!? Sad kad imamo svoju državu, svoje institucije, neki političari kao da nastavljaju s ‘političkom gerilom’ jer se boje demokracije. Boje se otvorenog dijaloga, boje se znanja, kompetentnih ljudi koji su u stanju držati korak sa svijetom s kojim smo se integrirali.

Što je po vama HDZ trebao učiniti po pitanju prosvjeda barnitelja?

- Ako HDZ podržava prosvjede branitelja, onda bi HDZ-ovi zastupnici u hrvatskom Saboru, trebali inicirati konkretne zakonske prijedloge koji bi promijenili postojeće odredbe s kojima se ne slažemo.

Koliko potpora prosvjedu koristi HDZ-u?

- Prosvjed i te kako odgovara aktualnoj vlasti. Premijer Milanović namjerno izbjegava razgovor s braniteljima jer mu odgovara radikalizacija. To vide kao jednu od zadnjih prilika da okupe svoje birače podsjećajući ih na Splitsku rivu. Zato izbjegavaju dijalog.

Je li uopće moguć dogovor?

- Mora se postići dogovor. Iako se stječe dojam da su problemi branitelja isključivo materijalne prirode, oni su puno kompleksniji. Prije svega mislim na društvenu poziciju branitelja. A ona je ozbiljno načeta.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:44