KANDIDAT ZA ŠEFA HDZ-A

Domagoj Milošević: Bit ću bolji vođa HDZ-a od Jadranke Kosor... i da, čestitam Zoranu Milanoviću na pobjedi!

Svog prezimena se ne stidim. Milošević je staro hrvatsko prezime čiji su nositelji Hrvati, rimokatolici. Ja sam četvrta generacija Miloševića u Zagrebu. Otac moga pradjeda Jeronim bio je član Hrvatske stranke prava, a moj je djed Zlatko zatvoren u Lepoglavi nakon Drugog svjetskog rata. Inače, 50 posto mojih gena su lički. Moja majka Ljerka je Ličanka, iz Ribnika pokraj Gospića.
 Damjan Tadić/CROPIX

Kada se nedavno u medijima pojavila informacija kako će se za šefa HDZ-a kandidirati Domagoj Milošević, novi čovjek u stranci, mnogi su odmahivali glavom.

- On je u politici prekratko, ne poznaje nas, to je samo spin - govorili su među sobom HDZ-ovci. No, Miloševića nisu obeshrabrili komentari kako nema što tražiti među stranačkim veteranima. Prije nekoliko dana ipak je najavio da ulazi u utrku za čelno mjesto HDZ-a. Ima, kaže, svoje ideje i program, za koje će se boriti.

Kakve su reakcije u stranci na vašu kandidaturu? Što vam je rekla šefica HDZ-a J. Kosor?

- Predsjednici stranke i svim članovima Predsjedništva poslao sam u srijedu pismo u kojem sam ih obavijestio o namjerama. No, s Jadrankom Kosor o tome sam razgovarao telefonski večer prije. To što mi je rekla zadržat ću za sebe. Ono što sam ja rekao njoj je da ću poslati pismo, te da sam na raspolaganju da se sljedećih dana nađemo na kavi kako bih joj još jednom iznio svoje razloge i motive za kandidaturu. U pismu sam izrazio i želju da me pozovu na sjednicu na kojoj će se razgovarati o unutarstranačkim izborima. Sada čekam taj poziv.

Tajni sastanci

U medijima se zadnjih dana špekulira o vašim susretima s brojnim utjecajnim HDZ-ovcima - Šeksom, Kalmetom, Milinovićem... Koga ste pridobili na svoju stranu?

- Istina je da se srećem i razgovaram s mnogima, ali ne samo s članovima Predsjedništva nego i s ostalim kolegama iz stranke.

Ipak, vaš susret sa Šeksom mnoge je iznenadio, s obzirom da je on podržao Kosor. O čemu ste razgovarali?

- O mnogim stvarima. Između ostalog, rekao sam mu kako sam svjestan toga da sam samo godinu dana u stranci i politici, ali da smatram kako mi to, u ovom specifičnom trenutku, nije mana nego prednost. Razgovarali smo o demokratizaciji HDZ-a i rekao sam vrlo jasno kako ja na to gledam. Demokratizacija za mene uključuje to da možeš birati, ali i biti biran, te da je potrebno da svi članovi stranke sudjeluju u tom procesu, od temeljnog ogranka do predsjednika. Bitno je da svi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje, i da su, dapače, pozvani da to učine. Ako postanem šef HDZ-a, na simboličkoj ću razini, kao što sam već rekao, izbaciti tu veliku starinsku fotelju.

Hoćete li u tom slučaju izbaciti i sliku aktualne šefice i staviti svoju?

- Ne, nipošto! Smatram da u svim stranačkim prostorijama u cijeloj zemlji postoji mjesto samo za jednu sliku, a to je slika osnivača HDZ-a, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom, i naravno zahvaljujući braniteljima i zanosu hrvatskog naroda, utemeljena hrvatska država. Na stranačkim zidovima može još samo biti mjesta za križ i hrvatski grb.

Nema pakta

Mnogi nagađaju kako između vas i dvojice drugih kandidata - Milinovića i Karamarka postoji neki dogovor. Udružujete li se protiv šefice?

- Nema nikakvog pakta protiv Jadranke Kosor. Svi smo odrasli ljudi i potrebno je da međusobno razgovaramo. Ali preduvjet za razgovor je da postoje dvije strane koje su spremne na to. Koji put postoje dvije strane koje žele razgovarati otvoreno i izravno, a koji put ne.

Što vas je motiviralo da uđete u HDZ u trenutku kad su tamo počele izbijati afere?

- Nisam uopće bio prisiljen ući u politiku. Politika je moj osobni izbor. Na poziv, tada predsjednice Vlade gospođe Kosor, ušao sam u Vladu u trenucima koji su bili teški i za stranku i za Vladu, usred krize, svjestan svih posljedica u tom trenutku, ne samo u smislu predizborne godine, nego i svih posljedica za moj obiteljski i poslovni život. Ušao sam u to isključivo iz uvjerenja i sa željom da pomognem stranci i zemlji. Podsjećam da sam isti dan kad sam imenovan u Vladu potpisao i pristupnicu HDZ-u. Nije tu bilo nikakvog pritiska, ni uvjeta za moj ulazak u HDZ. Želio sam pomoći da se stvari pokrenu, prije svega gospodarski kako bismo izašli iz krize.

Ako kandidati za šefa HDZ-a budu trebali iznijeti svoje zasluge za stranku, što ćete vi navesti?

- U prvih pola godine 2011. bavio sam se poslovima koji su mi povjereni u Vladi. Kad pokrećete investicijske projekte rezultati ne idu preko noći. Nitko nema čarobni štapić. Ponosan sam na to što smo uspjeli napraviti po pitanju investicija u kratko vrijeme - od pokretanja javnih investicija, projekata u vrijednosti preko 20 milijardi kuna, pa do podrške privatnom sektoru. Ta podrška privatnom sektoru te domaćim i stranim ulagačima je važna jer novih 100.000 radnih mjesta sigurno mogu otvoriti prije poduzetnici nego država. Kad je krenula pretkampanja i kampanja, zamoljen sam da preuzmem mjesto u izbornom stožeru HDZ-a gdje sam bio zadužen za financije. To nije bio lagan zadatak s obzirom na situaciju u kojoj se HDZ našao. Ali, zahvaljujući dobivanju kredita jedne komercijalne banke i donacijama, ali i sredstvima koja su ušteđena, uspješno smo to obavili.

Spreman na ispriku

Biste li se bili spremni ispričati za greške HDZ-a?

- Da, uvijek sam se spreman ispričati.

Kako ste surađivali s bivšom premijerkom dok ste bili u Vladi?

- Mislim da smo surađivali korektno. Postojalo je uzajamno povjerenje. Ali, čitam da me krug gospođe Kosor zove različitim imenima. Ja sam pozitivan i uvijek ću joj čestitati na uspjehu, poput završetka pregovora s EU. Uvijek ću nastupati na isti način - s poštovanjem, ali upućujem i konstruktivne kritike, primjerice odabir kandidata stranke za pojedine izborne jedinice.

Jeste li kandidaturom ipak izdali J. Kosor koja vas je dovela u Vladu?

- Ne vidim to tako. U politici je, ako želiš kao vrhunski političar preuzimati odgovornost za druge ljude, za cijeli narod, jako bitno da upravljaš svojom taštinom. Da shvatiš da si ti tu, prije svega, zbog drugih, da služiš narodu bez obzira koju poziciju imaš. U tom smislu sve ostalo mora biti podređeno tome. Ušao sam i u Vladu i u stranku da pomognem svojoj zemlji, mislim da funkciju predsjednika HDZ-a mogu obnašati bolje od drugih, nikoga pri tome ne podcjenjujući, pa i od gospođe Kosor.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42