GASTRONOMI SADA ZNAJU GDJE SVE TREBAJU JESTI

DOBRI RESTORANI Od ponedjeljka u prodaji najpotpuniji vodič kroz 500 najboljih hrvatskih restorana

Morali smo napraviti još veći spektakl nego prošle godine, govori uz smiješak Ana-Marija Bujić, urednica novog izdanja knjige Dobri restorani , držeći novu knjigu. “Zato je ovogodišnje izdanje još raskošnije, još bogatije i još informativnije.”

Nakon senzacionalne uspješne akcije izbora najboljih restorana u Hrvatskoj, došlo je vrijeme za luksuzno knjižno izdanje popularnog vodiča Dobri restorani 2013. koje će oduševiti svakog zaljubljenika u hranu. Prošlogodišnje izdanje je pokorilo apsolutno sve prodaje vodiča u Hrvatskoj i prodalo se u više od 5000 primjeraka na hrvatskom i još toliko u višejezičnim izdanjima.

Ove godine stiže novo, obogaćeno izdanje za 2013. godinu, s dvostruko više restorana. Od sutra je u prodaji knjiga u kojoj ćete pronaći 500 recenziranih restorana, preporuke chefova, vlasnika restorana i najvećih hrvatskih gastronomskih stručnjaka te najopsežniji test restorana do sada. Tim Dobrih restorana na više od 300 stranica donosi vam sve što trebate znati o 500 najboljih restorana, od ponude vina i hrane, preko raspona cijena i specijaliteta koje nude, do broja parkirališnih mjesta kojima raspolažu restorani.

- Dobre restorane pokrenuli smo prije godinu dana sa željom da konačno damo ljudima pravi uvid u našu restoransku scenu - rekao nam je Saša Špiranec, jedan od osnivača projekta. Zajedno s Jutarnjim listom, najpopularnijim gastro-magazinom u Hrvatskoj - Dobrom hranom i generalnim pokroviteljem Zagrebačkom bankom, tim Dobrih restorana stvorio je jedan od najambiciozniji gastronomskih projekata u posljednjih deset godina.

Izbor Dobri restorani organiziran je demokratskom metodom glasanja, a nominirani glasači uglavnom dolaze iz svijeta gastronomije ili je dobro poznaju.

Glasači koji su kreirali ovu listu su restorateri, chefovi, gastroblogeri ili novinari, poslovni ljudi i poznavatelji dobre hrane. Dakle generalno, dvije skupine ravnopravno. Ona koja zastupa ponudu i kojoj je istovremeno onemogućeno glasanje za sebe, te druga koja zastupa potražnju, to jest gosti restorana. Kako bi se izbjegao klijentelizam ili bilo kakva vrsta pogodovanja, stvorena je baza od 300 stručnih i ravnopravnih glasača, a da bi se izbjeglo navijanje i lobiranje, glasanje je obavljeno tajno putem softvera posebno napravljenog za tu namjenu.

Višemjesečnim glasanjem tim velikih poznavatelja restoranske scene došli su do pobjednika u sedam kategorija. Bistro Apetit odnio je pobjedu na nacionalnoj razini i kao najbolji zagrebački restoran. Pobjedu u ostalim kategorijama odnijeli su restoran Waldinger iz Osijeka, Mala Hiža iz Mačkovca, Batelina iz Banjole te Pelegrini iz Šibenika. U posebnoj kategoriji Prijatelj vina, restoran koji posebnu pažnju pridaje odnosu prema vinu je Dubravkin put iz Zagreba koji je i prošle godine slavio u ovoj kategoriji.

- Ovaj izbor je sjajan pokazatelj kvalitete restorana i trendova u gastronomskoj sceni koje cijene gosti - nastavio je Špiranec. Kao takav pokazatelj, jasno je i da je najveći pobjednik, možda čak veći od Apetita, Pelegrini iz Šibenika. Nakon što se prošle godine našao drugi na listi najboljih restorana Dalmacije i tek 16 na nacionalnoj listi, ove je godine odnio suverenu pobjedu u Dalmaciji i zasjeo na fenomenalno četvrto mjesto na nacionalnoj listi.

Slična je priča i s konobom Batelina iz Medulina koja je postala veliki favorit u krugovima iskusnih gastronoma. Na dodjeli je David Skoko, Batelinin kuhar, dočekan ovacijama, a na nacionalnoj listi je skočio s petog na treće mjesto i odnio pobjedu u regionalnoj kategoriji koja mu je prošle godine izmakla za dlaku. Slično se dogodilo i u Slavoniji i Podunavlju, gdje je Waldinger iz Osijeka pretekao Dunav iz Iloka i odnio pobjedu u regionalnoj kategoriji te skočio za pet mjesta na nacionalnoj listi. Jedine kategorije u kojima nije bilo nikakvih iznenađenja su u središnjoj Hrvatskoj gdje je Mala Hiža ponovno dominirala (ali je zato skočila s dvadeset i petog mjesta na osmo mjesto na nacionalnoj listi) i u kategoriji restorana prijatelja vina, gdje je suverenu pobjedu i to drugu godinu odnio Dubravkinu put koji je skočio i za jedno mjesto na listi najboljih restorana u zemlji. Oduševljenje novom knjigom nije mogao sakriti ni direktor izdavaštva EPH, Tomislav Wruss.

“Knjiga izgleda fenomenalno, prepuna je informacija i teško će se na jednom mjestu pronaći ovako bogat vodič po tako niskoj cijeni. Također možete očekivati i džepno izdanje vodiča, kao i prijevode na najvažnije svjetske jezike. Naravno, spremamo i novu verziju aplikacije Dobri restorani.”

Wruss nam je neslužbeno potvrdio da obožavatelji restorana mogu očekivati velike promjene u proizvodima vezanima uz Dobre restorane, ali još nije želio otkrivati kakvo veliko iznenađenje nas očekuje. - Jako nam je važna aplikacija Dobri restorani - nastavio je Wruss. “Riječ je o jednoj od najskidanijih aplikacija koje se bave hrvatskim turizmom. Iza nje stoje veliki dijelovi cijelog niza naših grupnih proizvoda, kao primjerice Like Croatia izdavački brend.”

Svoj primjerak nove knjige Dobri restorani 2013. potražite na Bestseller.hr , na svim prodajnim mjestima Tiska i SD Trgovine, Tisak Media centrima, Algoritmu, Profilu i u Mozaik knjižarama, većim benzinskim postajama, hotelima na obali i kampovima po cijeni od 69.90 kn.

Zalihe su ograničene pa svoj primjerak osigurajte već danas telefonski, nazovite broj 0800 0006.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:37