SUPERIGRAČKE

Doba virtualnih ratnika: Bespilotnim letjelicama ušli smo u novu eru ratne povijesti

Prvi ih je koristio Izrael, najviše u njih ulaže SAD, a ima ih, kupuje ili razvija već 40 država svijeta te libanonski Hezbollah
 SIPA

Udvorištu Pentagona osvanuo je krajem svibnja natpis “Čestitke povodom milijuntog sata leta bespilotnih vojnih letjelica”. Ispod njega, novinari su šetali između nakratko uspavanih, mirnih metalnih ptica - Ravena, Reapera i Warriora ili Grey Eaglea, poboljšanog i laserski navođenim projektilima “ukrašenog” Predatora.

Tog su dana američke snage izložile svoje, bar u ovom trenutku, najznačajnije tehnološko sredstvo. Preciznije, “jedinog igrača u gradu”, kako je to prošle godine objasnio direktor CIA-e Leon Panetta.

- Ako je riječ o meti koju želim pratiti, mogu je pratiti. Ako je riječ o meti koju želim ubiti, mogu je ubiti. Ovo je najseksepilniji program američke vojske - objasnio je tada.

O čemu se zapravo radi?

Prvu bespilotnu letjelicu u modernom smislu razvio je Izrael i koristio je za nadzor u Libanonskom ratu 1982. Nakon toga počeo je njihov brzi razvoj, a danas ih se smatra jeftinim i učinkovitim ratnim strojevima, koji spašavaju živote vojnika. S vremenom ih je počelo koristiti sve više država, pogotovo SAD, gdje nisu samo u rukama vojske, već i CIA-e. Predstavljene kao “leteći roboti koji čuvaju stražu dok vojnici spavaju”, bespilotne letjelice pokazale su se iznimno prikladnima. Upravljane “joystickom” iz vojnih baza udaljenih tisuće kilometara ili unaprijed programirane, vojnim i obavještajnim šefovima isprva su, a čine to i danas, dostavljale obavještajne podatke u realnom vremenu, bez riskiranja života pilota.

S vremenom su na njih, uz radare, indikatore mete, satelitske tanjure, obične i infracrvene kamere, nakalemljeni i projektili, čime su postali zastrašujuće ubojito sredstvo koje može letjeti bez dolijevanja goriva više od 24 sata u komadu i na visini većoj od 18.000 metara. Tako opremljene, tvrde stručnjaci, danas igraju ulogu koju su imali radari u Drugom svjetskom ratu ili helikopteri u Koreji i Vijetnamu.

- Dosegnuli smo prekretnicu u povijesti rata, a možda i čovječanstva - tvrdi Peter Singer, direktor obrambenih studija Brooking Instituta. Kad je SAD 2003. ušao u Irak, prisjeća se, postojalo je samo nekoliko bespilotnih letjelica.

- Danas ih imamo više od sedam tisuća, i uz njih oko 12 tisuća robota na tlu... Vrlo brzo bit će ih na desetke tisuća - prognozira Singer.

Udarna šaka protiv al-Qa’ide

U slučaju SAD-a, bespilotne letjelice postale su glavno oružje u borbi protiv al-Qa’ide i talibana, koje se u zabačenim područjima Afganistana i Pakistana često koristi, kako za izviđanje, tako i za ubijanje.

Američka vojska, a najviše CIA, na te letjelice gleda jednostavno. Za njih to je isplativa ratna igračka pomoću koje su u protekle dvije godine ubili oko 500 militanata te “desetke usputnih civila”.

- Program bespilotnih letjelica učinkovit je u lociranju terorističkih operativaca u nedostupnim područjima ili u situacijama gdje bi, da se koristi neki drugi način, politička cijena ili cijena ljudskih života bila previsoka - objašnjava Michael Boyle, predavač strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj.

No, u think-tankovima i na sveučilištima, a u posljednje vrijeme i u UN-u, one su postale predmet žučne rasprave koja propitkuje opravdanost njihove upotrebe i pouzdanost. Za kritičare programa bespilotnih letjelica one su kukavičko oružje u rukama CIA-e, čija je upotreba “legalizirana” nakon napada na WTC 11.9.2001.

Prije toga SAD je kritizirao Izrael jer ih koristi za ubijanje pripadnika Hamasa, da bi kasnije sam sebi skočio u usta. Tadašnji američki predsjednik George W. Bush autorizirao je CIA-u, uz naknadni blagoslov Kongresa, da ubija pripadnike al-Qa’ide i njene saveznike diljem svijeta. Dobivši dozvolu za ubijanje, operateri dotad obavještajnog alata prvi put su zakrvavili ruke, odnosno joystick, 5. studenog 2002., kad su Predatorom u Jemenu ubili 6 osoba, među njima lokalnog šefa al-Qa’ide.





Sve češća pomoć u bitkama

Ciljane likvidacije osumnjičenih terorista u nepristupačnim područjima sa sigurne udaljenosti nisu prestale odlaskom Busha. Njegov nasljednik, Barack Obama, počeo ih je još češće koristiti. Tako se trenutno u Pakistanu tjedno izvede tri do četiri napada, što je četiri puta više nego za vrijeme Busha. Sve ih se više upotrebljava i u borbi protiv običnih vojnika, kojih se navodno ubije 12 puta više nego “high profile” meta, a ove će godine, prvi put, SAD kupiti više bespilotnih nego čovjekom upravljanih aviona te obučavati više “operatera na daljinu” nego tradicionalnih pilota borbenih zrakoplova. U želji da sačuvaju što više života američkih vojnika, dio američkih političara, među njima i potpredsjednik Joe Biden, zalaže se za još češću upotrebu Predatora, Reapera i ostalih takvih letjelica.

- Nikad dosta bespilotnih letjelica - rekao je svojedobno David Petraeus, šef središnjeg američkog zapovjedništva na Srednjem istoku.

UN-ov ekspert protiv CIA-e

I vijest o likvidaciji šefa pakistanskih talibana Baitullaha Mehsuda pomoću Predatora u kolovozu 2009. doživljena je kao trijumf. No, bio je to 16. napad na Mehsuda bespilotnim letjelicama. Ti pokušaji odnijeli su, ovisno o izvještaju, 207 do 321 ljudskih života.

- Mi to ne zovemo ratom - tvrdi Singer. A mnogima smeta upravo to što se napadi izvode pod okriljem CIA-e.

Nedavno je odjeknula izjava UN-ova stručnjaka Philipa Alstona, koji je zatražio prestanak korištenja bespilotnih letjelica te postavljanje pravila o njihovoj upotrebi, samo iznimno i uz prikladan nadzor.

Njegovo izvješće objavljeno je nedugo nakon što se SAD pohvalio smrću al-Qa’idinog “broja tri”, operativnog zapovjednika u Afganistanu Sheikha Sai’da al-Masrija. U napadu je stradala i njegova obitelj.

Zabrinjavajući je, tvrdi Alston, broj civilnih žrtava u tim napadima. U Pakistanu ih, navodno, na svakog ubijenog militanta strada 50-ak. Obavještajne agencije, tvrdi, nemaju što raditi u programima ubijanja ljudi u drugim zemljama, a tu je i rizik ratnih zločina jer “obavještajne agencije obično ne rade unutar okvira koji se nužno slažu s međunarodnim humanitarnim zakonima”.

- S obzirom na to da su osobe koje upravljaju bespilotnim letjelicama tisućama milja udaljene od borbene zone i provode operaciju preko radioveze i kompjutorskih ekrana, postoji rizik razvijanja Playstation mentaliteta prema ubijanju - upozorava Alston. Javnost, dodaje on, još ne zna kako CIA odabire mete i kako se nosi s nevinim žrtvama.

Prozvana služba odgovorila je šturo i samouvjereno.

- Operacije agencije ostaju u okviru zakona i pod nadzorom vlade - poručuju iz CIA-e.

Alston pak tvrdi da SAD nameće politiku “zakona 11. rujna”, dopuštajući si pod izlikom samoobrane uporabu sile u drugim državama. Počnu li tako postupati i drugi, upozorava Alston, nastat će opći kaos.





Hakeri ‘presreli’ podatke

A bespilotne letjelice privlačne su već mnogima. Kupuje ih, razvija ili ima više od 40 zemalja, od Rusije, Bjelorusije i Gruzije do Pakistana i Indije. Svoju letjelicu razvija i Iran, a Kina je predstavila Pterodactyl i Sour Dragon, svoje inačice američkih Predatora i Global Hawka. Koristi ih i Hezbollah.

Ameriku brine nedavno otkriće da su militanti, koristeći tehnologiju kupljenu preko interneta za šaku dolara, hakirali podatke koje su SAD-u slale bespilotne letjelice. Neugodan je i podatak da je antimigracijska grupa u Arizoni uspostavila svoj privatni sustav nadzora za samo 25.000 dolara.

Bespilotne letjelice u SAD-u se još smatra isplativima i preciznima. No, u područjima u koje ih se šalje, u Pakistanu i na Bliskom istoku, doživljava ih se okrutnim i podlim sredstvom. Tamo su one i predmet viceva o kukavičkoj Americi.

Napadi bespilotnim letjelicama potiču i antiameričko raspoloženje i pomažu militantnim vođama u regrutaciji. Navodno se i Mehsud hvalio da mu svaki napad “machaya”, odnosno “crvene pčele” (kako ih zovu u Vaziristanu) dovede tri, četiri nova samoubilačka bombaša. Čini se da upotreba bespilotnih letjelica donosi i rast domaćeg terorizma u SAD-u. Bombaš s Times Squarea, Faisal Shahzad, navodno se žalio prijateljima, prije nego je odlučio postaviti bombu na popularni trg, da ga ljute američki napadi bespilotnim letjelicama u Pakistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:11