ON JE ZA PROMJENE

Darko Milinović: Ništa se nije promijenilo. Jadranka Kosor nastavila je vladati HDZ-om na isti način kao Ivo Sanader

 Pongračić/CROPIX

Darko Milinović uvjeren je da će pobijediti na unutarstranačkim izborima i postati novi šef HDZ-a. Unatoč nemilosrdnom ratu koji se zadnjih dana vodi među pretedentima za čelnu poziciju u stranci, konkurencije se, tvrdi, ne plaši. Kao ni podmetanja u kampanji.

Trenutačno okuplja stožer, a u bitku će od vrata do vrata. Tako je, kaže, dobio sve izbore, pa će i ove za šefa HDZ -a.

Svi kandidati ističu potrebu za demokratizacijom HDZ-a. Koje su glavne stavke vašeg programa?

- Nekoliko je osnovnih točaka mog programa. Kao prvo, mi moramo realno sagledati ne samo stanje u HDZ-u nego i u hrvatskoj državi te na demokršćanskoj političkoj sceni. Što se tiče HDZ-a, doživjeli smo do sada najteži izborni poraz, teži od onoga 2000. Moramo se osvrnuti na ovu epohu koja je iza nas jer je dio te epohe bio klijentelistički i naštetio stranci, osim toga svjedoci smo i mnogih procesa koji se vode, a jedan i protiv stranke. No pravosuđe će reći je li dio te epohe bio i kriminalan. Bez obzira na to, ja sam i sada spreman ispričati se članovima stranke, simpatizerima, pa i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti što nisam na vrijeme prepoznao takav način funkcioniranja HDZ-a, i što se nisam, pa i po cijenu brisanja iz članstva, usprotivio takvom načinu vođenja stranke. Mislim da je sazrelo vrijeme za promjene.

‘Povratak’ HDZ-a

Ne dolazi li ta isprika kasno?

- Za ispriku nikad nije kasno. No slažem se da je to trebalo učiniti i ranije. Osobno to nisam mogao učiniti jer nisam bio čelni čovjek stranke. Da sam bio predsjednik, to bih učinio. Ali sada sam u istom statusu kao i Jadranka Kosor - jedan sam od kandidata i mislim da je došao trenutak da se kaže spreman sam se ispričati već sada, ali i kao novi predsjednik HDZ-a jamčiti da se takve pogreške neće ponoviti.

Kakav plan imate za HDZ?

- U HDZ-u treba provesti konsolidaciju, i to u dvije faze. Prva faza su unutarstranački izbori koji će zadnji put na ovakav način, putem izaslanika, birati novo vodstvo koje će dati odgovor na mnoga pitanja. Postajemo članica EU, članica smo NATO-a. Na ovom Saboru stranke moramo donijeti novi Statut koji će biti na načelu jedan član, jedan glas. Druga faza konsolidacije mora biti nakon lokalnih izbora. Moramo pokazati svoju odgovornost. Na lokalnim izborima pokazat će se postoji li trend povratka HDZ-a kao jedne jake demokršćanske opcije. Lokalni izbori bit će signal kakvo je novo vodstvo i je li uspjelo konsolidirati HDZ kao jednu uistinu demokratsku i demokršćansku opciju u Hrvatskoj. Nakon toga bi do kraja 2013., trebali imati izvještajni Sabor stranke. Ukoliko se pokaže da se HDZ ‘vraća’, onda će to biti izvještajni Sabor, ukoliko izostanu rezultati moramo pokazati odgovornost te organizirati izbore po novom Statutu i demokratskim standardima gdje bi svaki član imao pravo birati vodstvo. A to je onda praznik demokracije u jednoj stranci. Moram reći da sanjam, ali i to ćemo dočekati, da vodimo unutarstranačke izbore onako kako to čine u Americi - da od ljutih suparnika na kraju imamo najbolje suradnike. Bez toga nema budućnosti HDZ-a i nema budućnosti demokršćanske opcije. I novi program HDZ-a mora biti utemeljen na doktrini prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Domovinskom ratu. Ali sad će se nacionalni interesi braniti nekim novim načinima. I ja sam kao dragovoljac branio suverenitet države za koju sam bio spreman poginuti. Ali sada treba ‘ginuti’ na neke nove načine, sačuvati naše prirodno bogatstvo, gospodarske subjekte koji su od nacionalnog interesa kao što su Croatia osiguranje, HPB, HEP, šume, vode, ceste...

Zadnjih nekoliko mjeseci HDZ se uglavnom bavi sam sa sobom. Jesu li se unutarstranački izbori trebali održati ranije?

- Bio sam za to da se unutarstranački izbori održe što prije i da smo to napravili, do sada bismo se, kao oporba, već bavili odlukama nove Vlade, a ne bismo se bavili sami sobom. Smatram da i EU od nas očekuje pravilno pozicioniranje HDZ-a kao najveće oporbene stranke. Uvjeren sam da i velike sile, poglavito SAD, od novog vodstva očekuju da sagleda i vrijeme i prostor na kojem će HDZ djelovati. Kad govorim o vremenu, govorim o tome da je vrijeme krize i recesije i protivim se onima koji govore ‘pakao u Saboru’. Jer pakao u Saboru znači pakao na ulici, a pakao na ulici pad kreditnog rejtinga, što za sobom povlači socijalne nemire. A to pak znači da nas čeka scenarij Grčke. Zalažem se u svom programu da HDZ i u oporbi preuzme odgovornost za stabilnost hrvatske države. Kad mislim na prostor, i tu HDZ mora preuzeti dio odgovornosti za stabilnost, kako gospodarsku tako i političku, na jugoistoku Europe. Uvjeren sam da će novo vodstvo napraviti takav program koji će Hrvatsku pozicionirati kao lidera u političkom i gospodarskom smislu.

Snaga mog intervjua

Prije godinu i pol dana dio svog današnjeg programa koji se odnosi na okupljanje na desnici praktički ste najavili u intervjuu Globusu i onda zbog toga završili ‘na ledu’. Je li to tada bila ishitrena odluka?

- Sada se vidi snaga tog intervjua. Osjećam se kao moralni pobjednik. Napravio sam to tada jer sam mislio da je došlo vrijeme da ljudi u stranci mogu iznositi svoja mišljenja. No prevario sam se i vrlo brzo shvatio da ta vremena nisu došla. Ne samo da nisu došla nego nisu bila ni blizu tome što je jasno pokazala moja pozicija nakon tog intervjua i pokušaj da me se marginalizira. Sve je shvaćeno kao da imam pretenzije na predsjedničku poziciju. Mislim da je to jedan od ključnih dokaza da se u stranci ništa nije promijenilo u funkcioniranju u posljednje dvije godine.

‘Nije mi povjerovala’

Hoćete reći da je Jadranka Kosor nastavila vladati na isti način kao Sanader?

- Ništa se bitno nije promijenilo i to svi znaju! Govori tome u prilog i intervju Vladimira Šeksa. Da tada nisam reagirao i da sam se složio s onim što je Šeks iznio - da će uže vodstvo stranke imati samo jednog kandidata - mislim da se ovi demokratski procesi, koji su sada nezaustavljivi, ne bi odvijali ovom brzinom i ovim putem. Zato kažem da se već sada osjećam kao moralni pobjednik. Također ću se u programu zalagati i za financijsku decentralizaciju. Prošle godine dobili smo gotovo 25 milijuna kuna iz proračuna. To se slilo u središnjicu HDZ-a. Zalagat ću se za to da dio tih sredstava bude na raspolaganju županijskim organizacijama, a u stranci treba napraviti reviziju troškova u središnjici.

Što vam je nakon intervjua rekla šefica stranke?

- Pokušao sam je uvjeriti u dobronamjernost tog intervjua, ali nije prošlo, i to mi je žao. Nakon toga uslijedilo je sve ono što mi se događalo unutar HDZ-a, ali i u Vladi. Izdržao sam sve to i danas sam jači nego prije godinu i pol. Govorio sam sebi da nije jak onaj koji tuče nego onaj koji izdrži. Još nismo imali, a vjerojatno i nećemo, sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o izbornom rezultatu HDZ-a, svjedoci smo raznih konstrukcija izbornog poraza.

Jedna od njih je i to da je borba protiv korupcije naštetila HDZ-u. Jeste li zato izgubili izbore?

- Ne, nikako. Treba ipak reći da su optužnice došle u najnezgodnijem trenutku. Ali otvorili smo vrata borbi protiv korupcije. I to nije samo zasluga Jadranke Kosor, nego cijele Vlade i nije pošteno prema ostalim ministrima te koalicijskim partnerima govoriti drukčije. No pravi je problem bilo to što je HDZ često bio uskogrudan uništavajući dio biračkog tijela koji nije bio uz HDZ, umjesto da je svojim načinom i demokratskim postupcima pomogao okrupnjavanju i ujedinjenu tog desnog biračkog tijela. Nitko me ne može uvjeriti da demokršćanska opcija u Hrvatskoj nije jača od lijeve koalicije. I nakon otvaranja vrata borbi protiv korupcije HDZ je bio u anketama izjednačen sa SDP-om, a nekada čak i jači. Mi, zapravo, nismo znali iskoristiti našu čvrstu odluku da idemo u otvoreni rat protiv korupcije. Trebalo je objediniti demokršćansku političku scenu - da smo protiv Kukuriku koalicije išli HDZ, HSS, HSLS, DC i Blok umirovljenici zajedno - bili bismo jači od njih. No, na tom je savezu trebalo početi raditi prije dvije godine. U tom slučaju sigurno bismo ušli u ravnopravnu borbu s Kukuriku koalicijom. Iz prošlosti treba učiti, a mi nismo naučili ništa. Svi su 2000. godine bili protiv HDZ-a, ali i 2011. Čak se i HSS okrenuo protiv nas. Ako se ljevica ujedini, onda predsjednik HDZ-a ima tu odgovornost i mora znati odgovoriti tom izazovu. Za to nije bilo razumijevanja na prošlim parlamentarnim izborima i to je dovelo HDZ do najlošijeg izbornog rezultata. A najodgovorniji je onaj kome smo dali povjerenje i onaj tko je inzistirao na personaliziranoj kampanji koju smo mi prihvatili. Nije bilo vizije ni strategije. Na kraju o tome govore i koalicije koje je HDZ sklopio ad hoc. Ali već odavno je trebalo prestati stvarati kult vođe u HDZ-u. Na tu epohu treba staviti točku. Kroz moj program iščitava se još jedna bitna stvar. Svaka slika pokraj slike Franje Tuđmana je omalovažavanje Tuđmanova lika i djela. Vrijeme je da prestanemo stvarati kult ličnosti. Tuđman je jedan i jedini.

Kad spominjete koalicije, jeste li na kraju znali za koaliciju s Kerumom ili ne? J. Kosor rekla je da ste vi i Božidar Kalmeta u to bili upućeni na vrijeme?

- To nije istina. Mjesec i pol dana prije izbora održan je sastanak na kojem smo bili Kosor, Bačić, Kalmeta, Kulušić, Ante Sanader i ja. Na njemu se načelno govorilo o mogućoj koaliciji s Kerumom. Ali nije donesena nikakva odluka. Neću govoriti o detaljima sa sastanka, ali nakon toga, nikad više nisam bio ni na jednom sastanku na kojem se govorilo o koaliciji s Kerumom. Za to sam doznao tri minute prije potpisivanja. Kosor me nazvala da je u Zadru s Kerumom i da će potpisati koaliciju te mi je priopćila koje će mjesto oni dobiti u 9. i 10. jedinici. Mislim da ni Kalmeta nije znao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55