MAŠTOVIT IZGOVOR

‘Kradem slučajno: umorim se, dobijem napadaj, pa ulazim u luksuzne aute da se odmorim’

 Srećko Niketić/CROPIX

Stevan Lipovac, 64-godišnjak iz okolice Čakovca, autor je jedne od najoriginalnijih obrana izrečenih pred Općinskim sudom u Rijeci gdje mu je suđeno zbog dvije teške krađe. Na njegovu žalost, sutkinja Mladenka Paro Rudić nije mu povjerovala te ga je, kao nepopravljivog recidivistu, osudila na 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora.

U novogodišnjoj noći Lipovac je provalio u dva osobna automobila parkirana u Verdijevoj ulici pored Glavne riječke tržnice, od kojih je jedan bio Mercedes.

Kada je krenuo provaljivati u treći, uhvatila ga je policija koja je bila u redovnoj ophodnji. Automobili i ukradene stvari su vraćene vlasnicima, ali Lipovac, koji je u srpnju prošle godine pušten iz Lepoglave gdje je služio zbog razbojništva, svejedno je, zbog ranije osuđivanosti, dobio strogu kaznu. Pred sudom se, pak, branio da ga je uhvatio epileptični napad te da se naslonio na automobile, a oni su se sami otvorili.

- Čekal sam autobus za Čakovec i kako je bila Stara godina prošetal sam po rivi. Pozlilo mi je, malo sam se stresal i auto ispred mene se otvorio. Sjeo sam Mercedes, samo sam se malo odmoril na vozačevom sjedištu Nisam ništa diral, mislim da sam uzel privjesak na baterijsku svjetiljku - tvrdio je Lipovac u obrani.

Kada mu je bilo malo bolje, nastavio je, kako je tvrdio, šetati, a onda ga je opet streslo. Po istoj shemi, pred njim se slučajno otvorio i drugi automobil.

Kada se ponovo oporavio nastavio je, kako je rekao u svojoj obrani, šetati dalje, a nova ga je kriza uhvatila pored Passata.

- Kad sam htel odmoriti u trećem autu, uhvatili su me policajci i odveli me.

Sutkinju je zanimalo zašto nije pozvao hitnu pomoć. Određen mu je nastavak pritvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:29