NOVA LOŠE POČELA

ŽRTVE PIROTEHNIKE 11 osoba nastradalo od petardi, karabita i eksploziva, čak 5 djece

 KOEN VAN WEEL / ANP MAG / ANP/AFP

Petero djece, jedan maloljetnik i još tri muškarca nastradala su na području Zagreba i Splita zbog neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima tijekom Silvestrova i proslave Nove godine.

Pri aktiviranju petarde u Kaštel Novom u ponedjeljak poslijepodne ozlijeđeno je dvoje djece, a od toga je jedno dijete zadobilo teške ozljede te je zadržano na bolničkom liječenju. Jedan je maloljetnik iz Zagreba u ponedjeljak oko 12 sati zbog neopreznog baratanja pirotehničkim materijalom teško ozlijedio ruku, a oko ponoći od ispaljene rakete lakše je ozlijeđeno jedno dijete u Velikoj Kosnici.

No maloljetnici nisu bili jedine žrtve pirotehnike na Staru godinu. Tijekom dočeka Nove godine na splitskoj Rivi nepoznata osoba oko 22.30 sati bacila je zasad neutvrđeno sredstvo koje je eksplodiralo, a krhotine su ozlijedile 33-godišnjeg A. R. iz Podstrane. U splitskoj bolnici ustanovljene su mu teške ozljede oka i zadržan je na Očnom odjelu. Krhotine petarde malo poslije ponoći ozlijedile su 21-godišnjaka koji je slavio Novu godinu u splitskoj diskoteci Hemingway, no on je srećom prošao s lakšim ozljedama.

Lakše ozljede zadobio je i 51-godišnji muškarac na području Zaprešića oko 23.50 sati, kad je neopreznim rukovanjem pirotehničkim sredstvima ozlijedio ruku.

Tijekom vikenda pirotehnička sredstva ozlijedila su još dvojicu maloljetnika, i to na području Bjelovara. U subotu je naime 15-godišnjak u jednom selu pokraj Bjelovara zajedno s prijateljem u dobi od 17 godina ispod prazne limenke od boje stavio petardu. Uslijed eksplozije odbačena limenka 15-godišnjaka je pogodila u lice, pri čemu je teško ozlijeđen.

Jedan je 14-godišnjak teško ozlijeđen uslijed neopreznog rukovanja pirotehnikom kod Županje, a na području Crikvenice ozlijeđeno je još jedno dijete.

U Bjelovaru je u nedjelju teško ozlijeđen i 16-godišnjak dok je pucao karabitom koji je stavio u posudu hidrofora. Smjesa u posudi izazvala je detonaciju, posuda je odskočila od tla, pogodila 16-godišnjaka u glavu i teško ga ozlijedila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:29