OTEO JOJ UŠTEĐEVINU

ŽRTVA PREVARANTA KOJI SKIDA UROKE 'Ako ne platiš, ti ćeš dobiti otkaz, a dijete će ti oteti i silovati'

Uplašena žena dala mu je 150.000 kuna, a uhićeni Ivan Komšić (23) tvrdi: Ljubovali smo, financirala me!
Ilustracija

U prosincu 2012. s nepoznatog broja dobila je prvu SMS poruku. U njoj je pisalo da joj je u opasnosti obitelj, dijete koje joj je sve na svijetu te suprug, ali i da joj se sprema otkaz na poslu. Pisalo je da su na nju bačeni snažni uroci i da se oni mogu otkloniti samo dugotrajnom molitvom.

Četiri broja mobitela

Takva poruka uznemirila bi svakoga. Obiteljsku ženu sa zagrebačkog područja, fakultetski obrazovanu, visokopozicioniranu državnu službenicu, nazovimo je Marija, natjerala je u strah, jer se u porukama koje su nastavile dolaziti savršeno oslikavala situacija u njezinoj obitelji i na poslu. Pošiljatelj je, naime, znao detalje iz njezine prošlosti i života, i obiteljskog, i poslovnog, te ih vješto koristio kako bi je zastrašio. Rekao je da se zove Tomislav, da živi u Ljubljani i da za nju može moliti u hramu. Ona mu je zauzvrat trebala plaćati troškove preko njegova navodnog nećaka Lovre, 23-godišnjeg mladića iz okolice Zagreba. I platila je. Skupo. Na svaku od stotinjak poruka u kojoj su je plašili da će joj muž nastradati, da će dobiti otkaz te da će joj dijete biti oteto i silovano, da će pasti razred i odati se alkoholu, odlazila je u banku i dizala obiteljsku ušteđevinu. Više puta tijekom godine i pol nalazila se s Lovrom i davala mu novac. Predala mu je gotovo 150.000 kuna.

Tu nevjerojatnu priču Marija je ispričala policijskim istražiteljima, otkrivši im četiri broja mobitela s kojih su joj stizale poruke. Reporteri Jutarnjeg stupili su s njom u kontakt, ali nije željela govoriti o detaljima dok ne završi postupak.

Do osam godina zatvora

- Zlo jako napada. Žele uništiti obitelj, učiniti vas nesretnima. Čuvaj muža, pazi malu, molitve treba jako platiti. Je li dijete kraj tebe, moglo bi biti oteto? - prepričala je Marija policiji strašne poruke.

Policajci su se dali u potragu. Preko brojeva mobitela došli su do 23-godišnjaka iz zagrebačke okolice. Njegovo ime nije bilo Lovro, nego Ivan. Ivan Komšić. Utvrdili su da je koristio sva četiri broja, da je kontaktirao Mariju i predstavljao joj se kao Tomislav i Lovro. Usto, termini poruka poklapali su se s dizanjem novca s Marijina računa. Uhitili su ga i Marija ga je prepoznala. Tužiteljstvo u Zagrebu smatra da je Komšić počinio kazneno djelo prevare, a ako mu se to i pravomoćno dokaže, prijeti mu do osam godina zatvora.

Poznati i skupi odvjetnik

No, oko ovog slučaja mnogo je upitnika. Ne zna se gdje je završio novac koji je primao mladić, jer on nije živio na visokoj nozi i postoji mogućnost da iza sebe ima ljude koji su osmislili brutalni plan izvlačenja novca. Dalji postupak trebao bi utvrditi i je li ona jedina žrtva. To više što nezaposlenog i naoko siromašnog mladića sa samo osnovnoškolskom izobrazbom brani poznati, ali i skupi odvjetnik Gordan Preglej.

Odvjetnik nije mogao komentirati slučaj jer je na putu u inozemstvu. Njegov branjenik Komšić dvaput je ispitivan. Jednom se branio šutnjom, a drugi put priznao da je primao novac od Marije, ustvrdivši da je s njom bio u ljubavnoj vezi te da ga je ona financirala. Ipak, demantirale su ga mnogobrojne SMS poruke koje je, sve do jedne, Marija sačuvala.

Nema on novca, ja ga financiram

- Baš ste me dobro nasmijali. Ovo je prvi glas da Ivan ima problema sa zakonom. On ne pije, ne puši i ne drogira se. Ne živi ovdje 20 dana, odselio se u Lovran, gdje radi običan šljakerski posao.Zbog porezne neću reći kod koga, a njegov mobitel nemam jer se nije javljao. Sve to o čemu me pitate obične su gluposti - komentirao je optužbe mladićev otac Stjepan Komšić. Na upit je li Ivan imao ekstra prihode, opet se grohotom nasmijao rekavši da ga on financira. - Otkud? Pa nema ni za osnovne stvari. On da ima dva Golfa i živi na visokoj nozi? To ti je kad nešto pukne, neka priča, kao da snijeg s brda zavalja, ali nema od toga ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:48