PODIGNUTA OPTUŽNICA

ZLOČIN NA LOŠINJU Izbola dečka nakon svađe oko jumbo pizze pa za sve okrivila Slovence

Zagrepčanka Marta M. (29) nožem je pokušala ubiti Davora M. (32). Mjesta za ubod nije birala...
Split, 240513.U kasnim popodnevnim satima pronadjen je les nepoznate zenske osobe u sumi oko dvjesto metara iznad sjevernih vrata Park sume Marjan.Na fotografiji: policija obavlja ocevid.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić / CROPIX

RIJEKA - Zbog pokušaja ubojstva nevjenčanog partnera Davora M. (32) kuhinjskim rebrastim nožem, riječko Županijsko državno odvjetništvo nakon sedam mjeseci podignulo je optužnicu protiv Zagrepčanke Marte M. (29). Njezin krimen je što se te kobne rujanske večeri prošle godine posvađala oko jumbo pizze sa ocem svoga djeteta, a svemu je svjedočila i prijateljica. Nakon svađe, njihova ionako turbulentna veza, prerasla je u, tvrdi tužiteljstvo, pokušaj ubojstva jer je Marta zadala Davoru dvije ubodne rane u prsa i jednu u rame namijevši mu teške ozljede opasne po život.

Mjesta za ubod nije birala. Na pameti joj je bilo da spasi sebe. A umjesto iskrenosti pred policijom dok je Davoru na putu za bolnicu u helikopteru život visio o koncu, Marta i prijateljica su se poigrale s policijom - strah i panika su ih natjerale da upotrijebe maštu i da potvrde laž koju je pred liječnicima izrekao Davor. Ta obmana nije dugo trajala. Iako su se Marta i prijateljica (po)trudile očistiti tragove krvi, policija ih je posebnim metodama, poput onih u serijalu CSI, raskrinkala te su nakon dvodnevne istrage Marti stavljene lisice na ruke.

Kako je već ekskluzivno objavio Jutarnji list, ekipa je u apartman u vikendaškom naselju Valdarke na otoku Lošinju došla provesti par dana. Kobne večeri naručili su jumbo pizzu za troje, no kad je hrana došla, Davor ju je presavinuo kao sendvič i krenuo ju jesti sam.

- Rekla sam mu zgroženo da je to za nas troje i spočitnula mu da je opet pijan. U meni se sve nakupilo, a on me uhvatio gušiti rukama da sam iskolačila oči. Bacio me i na pod. Davio me ovako sitnu i nemoćnu, a i bila sam još uvijek pod dojmom zahtjevne trudnoće i napornog poroda. Pred očima mi je bila samo moja sićušna curica od dva mjeseca. Prijateljica mi je priskočila u pomoć iako se prvo nije htjela miješati. Skočila je na Davora i lupala ga. Čim sam se oslobodila uzela sam nož sa stola kojim sam htjela prerezati pizzu. Ubola sam ga tri puta - ispričala je pritisnuta dokazima kroz suze mlada Zagrepčanka, inače turistički vodič.

Djevojke su šokirane prizorom pozvale Hitnu pomoć, a liječnicima je Davor samoinicijativno rekao da su ga na obližnjoj šetnici između Malog i Velog Lošinja napali Slovenci.

Čuvši što Davor govori, Marta i prijateljica su prihvatile 'igru' i narednih 30 sati lažnim svjedočenjem i fingiranjem neupučenosti u napad, vodile policiju na stranputice.

Kao dio mozaika rekonstrukcije krvavog sukoba u apartmanu Martine bake u Valdarki, istražiteljima su servirale podatak da je Davor otišao po cigarete i da se dugo zadržao te da su najednom začule njegovo zapomaganje: “Pomozite. Pomozite mi. Čuje li me itko? Joj.” Sve je to bilo alarmantno policiji koja je satima 'češljala' bungalove i ispitivala sve Slovence.

Povjerovali su objeručke u iskaz jer je Davor često bio viđen ispred lokalnog Konzuma kako žica novac. Na kraju su, obzirom da na šetnici nije pronađena ni jedna jedina kapljica krvi, mjestom zločina proglasili opran apartman koji je vrvio dokazima.

Kako god bilo, svi Davorovi raniji ispadi i problemi sa zakonom (nasilničko ponašanje, imovinski delikti i zloporaba opojnih droga) zbog kojih je sankcioniran, zapravo su ništa naspram kazne koja, nakon sudskog dokazivanja, očekuje Martu.

Zakon predviđa najmanje pet godina boravka iza rešetaka zbog suludog čina samoobrane u kojoj je nasilni partner u sekundi postao žrtva.

Hoće li doista biti tako ili će mladoj turističkoj djelatnici unatoč obmani policije, u prilog ići postporođajna depresija i potez u samoobrani, vidjet će se kada riječki sudac krene saslušavati sve sudionike lošinjskog incidenta koji je preko noći odjeknuo u cijeloj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:14