ISPOVIJEST MAJKE

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO BJELOVAR 'Moja Snježana htjela je ostaviti tog stražara jer je bio loš čovjek'

Uvidjela je da je loš u svakom pogledu, a njeno troje djece joj je svaki drugi vikend dolazilo u posjet, govori Zdenka Šterman koja je i pronašla tijelo ubijene kćeri
 CROPIX

Trčala sam do kuće svoje kćeri nakon što su me nazvali iz vrtića, rekli da nije došla na posao i pitali je li bolesna.

Mobitel joj je bio ugašen i kuća zaključana. Popela sam se na terasu. Lupala sam kroz staklo. Vidjela sam je kako raširenih ruku i nogu, u neprirodnom položaju, leži na trosjedu. Pola metra od nje na podu bila je velika lokva krvi. Lupala sam i dalje po staklu. Mislila sam da čvrsto spava. Nije micala nogama ni rukama. Ni da trepne. Usplahirila sam se i odjurila do kuće mužu i rekla: “Djede, naša Snježana je mrtva”. Kad je počeo očevid, pridržavala sam se za dvorišnu ogradu i urlikala od bola. Mene sve to tako boli... - priča nam u dahu vidno šokirana Zdenka Šterman (74), majka Snježane Ernjak (49), ubijene odgajateljice u bjelovarskom vrtiću. Zdenka Šterman odmah je pozvala policiju, Hitnu pomoć i vatrogasce. No, njezinoj kćeri, majci troje djece, nije bilo spasa: mrtva je bila satima.

Auto i kartica

Nakon zločina koji je uznemirio cijeli grad i tri sata nakon pronalaska beživotnog tijela, ispred zgrade Doma kulture pronađen je i Snježanin Golf. U neposrednoj blizini, doznajemo, uhićen je i 36-godišnji muškarac koji se sa Snježanom družio proteklih nekoliko mjeseci. Riječ je o bivšem pravosudnom policajcu koji je lani u studenome dobio otkaz jer je, dok je bio na bolovanju, odlazio na benzinske crpke, u autopraonice i restorane te koristio usluge koje ne bi platio. Osim intime, osumnjičeni je sa Snježanom dijelio i njezina primanja, točnije koristio je njezinu bankovnu karticu, kao i automobil kojim se nakon zločina odvezao u grad.

- Znali smo da se viđa s nekim čovjekom kojeg je htjela ostaviti jer je shvatila da nije dobar, da krši zakon i da je mlađi od nje. Kažu mi mještani da je riječ o lošem dečku koji je rodom iz Slavonije i napominju da je to pravosudni policajac koji ne plaća račune i bježi od odgovornosti. Nakon što je ubijena, zaključao je kuću i otišao. Pa to je očiti luđak. Od trenutka spoznaje da je ubijena svijet mi se okrenuo naglavačke. Suprug Zdravko i ja molili smo policajce, nakon što su vatrogasci provalili u kuću, da vidimo kćer barem zadnji put. Nisu nam dali jer su tragovi zločina bili posvuda - pojašnjava još Snježanina majka koja daje naslutiti da je 36-godišnji muškarac zapravo imao motiv: Snježana ga je, naime, htjela ostaviti.

- Uvidjela je da je loš u svakom pogledu, a njeno troje djece joj je svaki drugi vikend dolazilo u posjet. Djeca su kod oca koji je dobio skrbništvo.

Troje predivne djece

- Njoj taj brak nije sjeo. Nije išlo, a ona je predana poslu. Ode ujutro i vrati se kasno navečer. Ima troje predivne djece, punoljetnog sina i dvije maloljetne blizanke, od kojih jedna pohađa specijalnu školu jer je pri rođenju ostala bez kisika. Vikendi s njima su pjesma, za njih je živjela. Zadnji put smo je vidjeli u nedjelju. Došla je kod nas i skuhala nam ručak. Jeli smo, proveselili se, popili kavu. Otišla je uz pozdrav da žuri kući pospremati jer joj u ponedjeljak ujutro dolazi neki dečko krečiti stan - priča još Zdenka Šterman. Snježanino troje djece ne susprežu suze.

- U šoku sam. Izgubili smo majku. Ništa ne znam, niti je li je išta mučilo. Ne znam ni tko je to napravio ni zašto. Znam samo da naše majke više nema - rekao je kratko sin ubijene žene.

Mještani su zaprepašteni jer o Snježani, osim pozitivnih riječi, nemaju ništa drugo reći. Uglas govore da joj je, jedino, život krenuo stranputicom tijekom braka i “hendlanja” troje djece pa se odala alkoholu. U tome vide i razlog što je nakon rastave skrbništvo nad djecom pripalo njezinu bivšem mužu.

Vadio značku

Navodno je osumnjičenog za ubojstvo i upoznala na liječenju od alkohola. A o ubojici ne znaju što da misle. Pojavile su se razne informacije. Jedne govore da je riječ o osobi koja se hvali svojom značkom i položajem noseći odoru, a druge da je kobnog dana, uz ogradu da ne znaju je li to bilo prije ili poslije ubojstva, pokušavao Snježaninom karticom platiti gorivo.

- Natočio je gorivo i pokušao platiti Snježaninom karticom. Htio ju je provući, ali su inzistirali da ukuca PIN te mu rekli da nazove vlasnicu kartice. Počeo se izmotavati. Izgleda da je žena već bila mrtva. Pokazao je u jednom trenutku i značku, valjda policijsku. Na kraju je samo sjeo u vozilo i odvezao se - tvrde Snježanini poznanici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:22