SUICID NA SLJEMENU

Zašto je šef posrnule banke bombom ubio bolesnu suprugu i sebe?

Banka je imala problema, ali odgovorno tvrdim da to ne može biti razlog za takav čin, rekao je Stipan Pamuković iz Nava banke
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Banka je imala problema, ali sada smo se konsolidirali i odgovorno tvrdim da to ne može biti razlog za takav čin. Željko je bio imovinski situiran, a imao je dvoje krasne djece - rekao je Stipan Pamuković nakon što je čuo da je njegov poslovni partner Željko Škalec aktivirao ručnu bombu dok je na Sljemenu utorak navečer sjedio u automobilu sa suprugom Ivanom (53).

Razloge za takav čin vidi u sasvim drugim, obiteljskim prilikama.

- Supruga mu je bila bolesna, gotovo 13 godina patila je od psihičkog poremećaja, što je i njega prilično uništilo - objasnio je svoje viđenje Stipan Pamuković.

Pamuković je predsjednik Uprave Nava banke, a Željko Škalec (54) bio je jedini član Uprave. Nava banka među najmanjima je u zemlji, a zadnjih je godina bila u dugu od 60-ak milijuna kuna. No, Pamuković kaže da to nije mogao biti razlog za dvostruko samoubojstvo.

Nisu ostavili pismo

Zadnji put smo se čuli u ponedjeljak i znam da mu se supruzi stanje pogoršalo.

Razmišljao je da je hospitalizira, a dugo je bio na bolovanju. Zadnjih nekoliko mjeseci bio je u depresiji - kaže Pamuković.

Policija još nije službeno utvrdila tko je od supružnika aktivirao ručnu bombu M-50, ali neslužbeno se sumnja na Željka. Također, kako nije nađeno oproštajno pismo, nije utvrđeno je li riječ o dogovorenom samoubojstvu ili ubojstvu i samoubojstvu.

- Da, istina je, dogodila se tragedija, ali ne možemo o tome govoriti - rekao je preko telefona koji pripada obitelji Škalec mlađi muškarac.

Željko i Ivana imali su kćer koja je završila fakultet i sina koji ga je upravo upisao.

Pronašao ih planinar

Supružnike je inače pronašao planinar. On je čuo eksploziju, a ubrzo je nesretne Željka i Ivanu pronašao mrtve u Toyoti Avensis koji je pripadao banci. Pozvao je policiju.

- Nije mi ničim, osim raspoloženjem, mogao dati da naslutim da se sprema najgore. Bio je hrabar čovjek i nije mu bilo lako. U posljednje vrijeme bio je jako, jako loše raspoložen i teško sam dopirao do njega - kaže Pamuković.

Željko Škalec rođen je 1956. godine u Špišić Bukovici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 1981. godine i odmah počeo raditi u struci.

Radio je u Kemoboji, Chromosu i Croatia banci. U Chromosu je upoznao Pamukovića. Zajedno su radili i u Croatia banci te krenuli u posao s Nava štedionicom. Tijela preminulih supružnika prevezena su na Zavod za sudsku kriminalistiku, gdje će se utvrditi detalji tragične pogibije.

Automobil je pronađen oko 19 sati na Sljemenskoj cesti kod skretanja za hotel Runolist.





U banci bolje nakon dokapitalizacije

Nava banka je 2008. godinu završila u gubitku od 57 milijuna kuna, a lani je izgubila novih sedam milijuna. Po aktivi od 330 milijuna kuna i temeljnom kapitalu od nešto više od 45 milijuna kuna jedna je od najmanjih banaka u Hrvatskoj.

Inače, prema službenom izvješću, Željko Škalec posjedovao je 19 posto dionica i bio je najveći privatni dioničar banke. Primao je mjesečnu plaću od 19.500 kuna.

- Mi smo malena banka koja postoji od 2003. godine i imamo samo 24 zaposlena - rekli su u središnjici banke. Nava banka je u devedesetima bila Nava štedionica. Navodno je provedena dokapitalizacija, nakon čega se stanje popravilo, a govorilo se o udruživanju s Centar bankom i mogućnosti da ih kupi velika financijska institucija iz Turske. T. N., B. S.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:02