BIZNIS PREKO SIGNALA

Zaposlenik Rebra i kolega krijumčarili Kineze, otkrile ih termovizijske kamere: ‘Ne znam gdje smo ih trebali odvesti‘

A.M. (22) i V. G. (35) kazneno su prijavljeni zbog krijumčarenja ljudi, mlađi ispričao priču policiji, a stariji šutio kao zaliven

ilustracija

 /Cropix

- Operater na termovizijskim kamerama nas je, dok smo na kontrolno-blokadnom punktu u Sotinu vršili redovnu kontrolu, oko 19:50 sati obavijestio da je uz samu obalu Dunava uočio dvije osobe i da misli da su migranti pa su nas iz PP Vukovar uputili na taj 1321. km rijeke. Približavajući se, preko infracrvenih i termovizijskih kamera, uočili smo na 50-ak metara udaljenosti deset osoba. Krenuli smo za njima te im je u 20:07 sati kolega izdao naredbu ‘Stoj, policija!‘ Svi su nakon toga zastali i legli na zemlju. Bio je mrak i nismo odmah mogli znati o kojim se državljanima radi jer su imali kapuljače i kape. Ali za dvojicu smo odmah otkrili da su s našeg govornog područja jer su nam se obratili – ispričao je vukovarski policajac o postupanju tu večer dok su štitili državnu granicu.

Ubrzo se otkrilo, kad su ih sve prevezli u policijsku postaju na kriminalističku obradu, da su domaći dečki A.M. (22) i V. G. (35) od kojih potonji, prema vlastitim tvrdnjama, radi za 1100 eura plaće u KBC Rebro.

Uhićeni dvojac na kraju iz policije nije otišao praznih ruku. Kazneno su prijavljeni da su iz koristoljublja počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, točnije da su planirali prokrijumčariti osam državljana Kine koji su na kraju protjerani iz Hrvatske pa je protiv njih pokrenuta istraga.

I dok je djelatnik zagrebačke bolnice šutio kao zaliven, kolega u (ne)djelu je ispričao da ga je neki njegov prijatelj iz Slavonskog Broda zamolio da ‘umjesto njega odradi taj posao jer je završio u bolnici‘.

image

ilustracija

Robert Fajt/Cropix/Cropix

- Pristao sam to odraditi pa me dodao u neku grupu gdje su samo nadimci i nema brojeva. Došao sam u Sotin, parkirao na ulici i s tim dečkom pješice krenuo prema rijeci. Kad smo pokupili strance zatekla nas je policija. Ne znam gdje smo strance trebali odvesti odnosno da li do Vukovara ili do Zagreba jer smo lokaciju dobili naknadno preko aplikacije Signal. Znao sam da se radi o ilegalnim migracijama i trebao sam dobiti novac od prijatelja, a ne od stranaca – povjerio se prilikom uhićenja A.M. da bi na tužiteljstvu odlučio da mu je bolje, ipak, braniti se šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:51