AFERA NKBM

ZAKASNILI PODIGNUTI OPTUŽNICU Suvlasnici predsjedničkog kompleksa na Pantovčaku odblokirali imovinu!

Slovenski istražitelji nisu na vrijeme dovršili istragu u slučaju banke NKBM u kojem je osumnjičena bivša Miss sporta Vlatka Matić Pivac i još četvero hrvatskih poduzetnika
 CROPIX

Nakon jednogodišnje blokade niza nekretnina i bankovnih računa čija ukupna vrijednost prelazi 100 milijuna kuna, a koje su hrvatski sudovi na zahtjev mariborskoga Okružnoga suda blokirali zbog sumnji da su ih njihovi vlasnici ilegalno stekli u tzv. aferi Nova kreditna banka Maribor, čitava ta imovina sada je odblokirana.

Naime, deblokadu imovine, među kojom su i računi i nekretnine bivše hrvatske Miss sporta Vlatke Matić Pivac, zatražio je sam mariborski sud jer do sada u maksimalnom jednogodišnjem roku, koliko blokada može trajati, protiv osumnjičenika nije pokrenut kazneni postupak.

Prenapuhane cijene

Specijalizirano tužiteljstvo Republike Slovenije (slovenski USKOK), na čiji je prijedlog prije godinu dana blokirana sva navedena imovina, tek nedavno je podnijelo mariborskome sudu zahtjev za otvaranje istrage, i to protiv petero bivših čelnika banke predvođenih Matjažom Kovačičem, bivšim predsjednikom Uprave. Istraga je zatražena i za četvero Kovačičevih bivših najbližih suradnika, Manju Skernišak, Igora Šujicu, Borisa Cekova i Viktoriju Kampl, a tereti ih se da su NKMB, drugu najveću banku u Sloveniji, kupnjom nekretnina u Hrvatskoj po prenapuhanim cijenama oštetili za više desetaka milijuna eura. No, istražni sudac navodno nije uspio ispitati sve osumnjičenike, što je bio preduvjet za otvaranje istrage.

Milijunska vrijednost

Blokada je, pak, istjecala 15. svibnja te je mariborski sud na kraju odlučio da se blokada obustavlja, a što su hrvatski sudovi morali odmah izvršiti.

U Hrvatskoj je bila blokirana imovina nekoliko hrvatskih poduzetnika za koje je slovensko tužiteljstvo sumnjalo da su s Kovačičem sudjelovali u malverzacijama zemljištem. Osim Vlatke Matić Pivac, na udaru se prije svih našao poduzetnik Tomislav Blagus iz Zagreba, preko čijih tvrtki su obavljane kupovine. Tu su i poduzetnici Damir Jurjević iz Zadra te Zoran Galić iz Zagreba, a blokirana je bila imovina i nekoliko njihovih tvrtki. Među ostalim, radilo se o nekretninama na području Zagreba, Zaboka, Dubrovnika, Poreča i drugdje.

Spor protiv države

Najzanimljivija nekretnina za koju je blokada bila predložena svakako je parcela od oko 2000 kvadrata s manjom kućom na Pantovčaku koja se nalazi unutar kompleksa predsjedničke rezidencije, a koju hrvatski sud jedinu nije želio blokirati.

Izostavljanje te nekretnine iz blokade tražio je i DORH, navodeći da je ta nekretnina već osigurana zabilježbom spora u kojoj RH traži vlasništvo nad česticom te je nije potrebno dodatno osiguravati.

Policajci prodavali podatke

Za slučaj NKBM bile su zainteresirane neke interesne skupine u Hrvatskoj. Naime, kada su 2012. u sklopu tzv. afere Talpa (Krtica) zbog prodavanja izvještaja iz najtajnijih USKOK-ovih istraga pripadnicima kriminalnoga miljea pohvatani policajci elitnoga PNUSKOK-a, jedan od predmeta za koji su kupci informacija pokazivali interes bili su izvještaji koje je hrvatska policija od slovenskih kolega dobivala u slučaju NKBM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:32