‘NEPRIJAVLJENO OKUPLJANJE‘

Zagrebački policajci intenzivno ‘češljaju‘ prosvjede, sada su prijavili ženu (42) i muškarca (32)

Riječ je o prosvjedima na Trgu svetog Marka i na Trgu Nikole Šubića Zrinskog
 Nera Simic/Cropix

Zagrebački policajci i dalje intenzivno "češljaju" neprijavljene prosvjede koji su se zaredali proteklih tjedana u metropoli. Pa su tako zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu svetog Marka i po okolnim ulicama pet dana u drugoj polovici studenoga kao organizatoricu prijavili 42-godišnju ženu dok će zbog organiziranja okupljanja prošlog tjedna na Trgu Nikole Šubića Zrinskog odgovarati 32-godišnjak.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako je 42-godišnjakinja kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirala javna okupljanja, bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavila nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da je poduzela mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što je kao organizatorica bila dužna učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud. Također, tijekom okupljanja došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja – kažu iz PU zagrebačke čiji su djelatnici organizatorima prosvjeda uručili optužne prijedloge.

Nju se tereti za kršenje članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1.,2.,4., istog Zakona, dok će on odgovarati za kršenje članka 7.st.1 istog zakona.

- U svim slučajevima kada se utvrdi osnovana sumnja da je na takvim okupljanjima konkretan počinitelj ili više njih, prekršio neke od odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili drugih prekršaja iz nadležnosti policije podnose se odgovarajući akti za sankcioniranje prekršaja sukladno Prekršajnom zakonu, dok se u slučajevima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti podnose kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima sukladno Zakonu o kaznenom postupku - zaključuju iz zagrebačke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:46