UBIO OCA BEBE

ZADARSKI MONSTRUM NAPISAO OPORUKUZlatko Svirčić je htio ubitiMaju, Marina i zatim - sebe!

Napisao je oporuku, uzeo pištolj i krenuo na Bili brig...
Zadar, 241214.Istraznom sucu zupanijskog suda u Zadru jutros je priveden Zlatko Svircic koji je jucer tesko ranio supruga bivse zene i njihovo 10-mjesecno dijete.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2013

Prije nego što je utorak 23. prosinca krenuo u Kijevsku ulicu na Bilom brigu u Zadru, Zlatko Svirčić je u stanu ostavio - oporuku. U njoj je jasno naveo da je tog jutra odlučio presuditi svojoj bivšoj supruzi Maji Musap Orlović, njenom suprugu Marinu Orloviću, ali i sebi, piše Zadarski.hr

Krenuo je na Bili brig da jednom zauvijek razriješi problem koji mu je kopao dušu zadnjih 12 godina, ali i da sebi olakša muke, samoubojstvom. Stvari su, međutim, poprimile sasvim drugačiji tijek i 55-godišnji profesionalni vozač danas u teškom psihičkom stanju boravi u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Njegov pohod završio je smrću 49-godišnjeg Marina Orlovića i teškim ranjavanjem 10-mjesečnog sina mu Giannluce, a 39-godišnja supruga Maja samo je hrabrošću susjeda izbjegla smrt i danas prolazi pravi pakao...

Da je Svirčić namjeravao oduzeti život bivšoj supruzi, njenom sadašnjem suprugu i sebi, Slobodna Dalmacija je doznala iz izvora bliskih istrazi. Svirčićevu oporuku kod kuće pronašli su članovi njegove obitelji.

Tog se utorka očito više nije namjeravao vratiti kući, otišao je s kombijem na Bili brig i čekao u njemu sve dok se ispred kuće nije pojavio Marino Orlović. Orlović je, kako doznajemo, oko 11 sati došao automobilom ispred kuće i zajedno sa sinom krenuo prema ulazu kad se ispred njega stvorio Svirčić i započeo pucnjavu.

U ruci je imao berettu i ispalio je svih deset metaka koje je imao u spremniku prema Orloviću. Pet metaka pogodilo je Orlovića: jedan u glavu i četiri u predjelu abdomena. Pet metaka je promašilo Svirčićev cilj. U tom trenutku Svirčić je krenuo zamijeniti spremnik, staviti novo punjenje i krenuti u kuću da se obračuna s bivšom suprugom Majom. U tome ga je, na sreću, zaustavio hrabri 35-godišnji susjed, koji je skočio na Svirčića, šakom ga udario u potiljak i oborio na zemlju. Kad je vidio da je zaustavljen, Svirčić je otrčao do svog auta, odveo se do sjedišta zadarske policije na Voštarnici, i dežurnom operativcu rekao: "Dobar dan. Ja sam Zlatko Svirčić. Pucao sam na Bilom brigu. Ima ranjenih".

Četiri metka koja je Orlović primio u tijelo, ušla su kroz leđa, jer je instiktivno, htijući zaštiti dijete, okrenuo leđa prema Svirčiću. Jedan od tih metaka koji ga je progodio u leđa prošao mu je kroz tijelo i pogodio dijete, teško ga ranivši u glavu. Mali Giannluca hitno je kasnije prebačen policijskim kolima u zadarsku bolnicu, a potom u Dječju kliniku u Klaićevoj ulici u Zagrebu gdje mu je nakon trosatne operacije kirurški tim dr. Miroslava Gjurašina uspio sanirati teške ozljede mozga i glave. Iako mu je metak prošao kroz mozak i lubanju, bebica, prema riječima neourokirurga dr. Gjurašina, dobro se oporavlja, maše rukicama i nogicama, te očima prati svakog posjetitelja.

Orlović je pak nakon šest dana vegetativne kome izdahnuo u zadarskoj bolnici. Presudan je, kažu liječnici, bio pogodak u glavu. On mu je uništio mozak. Bez tog hica Orlović bi zahvaljujući snažnoj građi i odličnoj tjelesnoj spremi sigurno preživio.

Da je spreman na krvavi razračun sa bivšom suprugom Svirčić je najavio u razgovoru s prijateljima nesposredno prije Božića. "Ja ću njih do Božića pobiti! Uzeli su mi sve. I kćer i stan i duševni mir. Ja ću njih odrobijati", povjerio se najbližima, a pričalo se da je i tijekom brakorazvodne parnice koja je trajala godinama svoje izraubano psihičko stanje stalno naglašavao riječima. "Ne mogu ovo više trpiti, kad puknem tek onda će se svi pitati što mi je bilo!". Svirčić je potegao okidač nedugo nakon što je sud donio odluku da do kraja godine treba iseliti iz stana u kojeg je kao branitelj dobio od MORH-a 1992. godine.

- Nije mogao viđati kćer koja je nedavno napunila 19 godina. A dotuklo ga je kada mu je supruga rekla da će joj dati svoje prezime. On je dosta pomagao i dao je, koliko znam, više od 20 tisuća eura za liječenje kada je bolovala od leukemije, a nitko mu nije htio izaći u susret da mu olakša muke. Nakon svega trebala se dogoditi i ta deložacija, a Maja je živjela u ogromnoj kući sa svojom novom djecom i njegovom kćerkom - ispričala je Svirčićeva prijateljica, koja kao i većina njegovih prijatelja smatra da je Zlatka psihički dokrajčila brakorazvodna parnica.

Oženili su se nakon kraće afere koju su doživjeli dok je Maja još bila maturantica u zadarskoj gimnaziji. Svirčić je upravo njezin razred vozio u Španjolsku na sedmodnevnu ekskurziju. Oženili su se 1995.godine, no brak iz kojeg imaju sada 19-godišnju kćer nije dugo trajao i Maja je ubrzo upoznala Marina, prijatelja njezinog brata Igora Musapa, te se udala za njega.

Zbog napada na bivšu suprugu Svirčić je dosad triput kazneno prijavljivan. Prije dvanaest godina upravo u stanu iz kojeg je trebao biti deložiran pucao je iz ilegalnog pištolja nakon čega se potukao s Orlovićem. Zatekao ih je u preljubu i poludio. Tada je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Od dana tragedije na Bilom Brigu Svirčić ne govori niti jede. Pred istražiteljima nije rekao ni riječi, nikoga nije pogledao u oči. Zuri u pod, stanje mu opisuju duševno teškim, katatoničnim. U trenutku pucnjave navodno uopće nije vidio dijete u Orlovićevim rukama. Jednostavno je pukao i počeo pucati bez prestanka. Ali to ga ne može opravdati za zločin koji je počinio, u tome se slažu i njegovi prijatelji, koji ga opisuju kao čovjeka velikog srca za svakoga, pogotovo za svoju obitelj i kćerku koju je imao s Majom, a koja mu je na neki način bila oduzeta, piše Zadarski.hr.

Svirčić je u Domovinskom ratu proveo 1048 dana na ratištu i bolovao je od PTSP-a. Berettu iz koje je pucao posjedovao je ilegalno, jer je iz ilegalnog oružja napravio incident 2002., kad je suprugu s Orlovićem zatekao u krevetu, pa nije bilo načina da u buduće uopće posjeduje vatreno oružje legalno. Jedna od kapi koja mu je prepunila čašu neriješenih odnosa sa suprugom tiče se stana u kojem je živio, a koji se našao pod ovrhom supruge navodno zbog neplaćenih alimentacija, kćerka mu se odrekla prezimena...

Sve je to bilo previše za Svirčića, više nije mogao izdržati poniženja. Napisao je oporuku, uzeo pištolj i krenuo na Bili brig...

( Božana Sviličić, Ivica Nevešćanin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 19:51