FILMSKI SCENARIJ

ZA VELIKU PLJAČKU SPREMALI SE KAO OCEANOVIH 11 Među uhićenima i jedan policajac

Imali su nacrt zgrade, plan okolnih ulica, detaljan scenarij te više opcija ako što pođe po zlu
 Željko Tutnjević/Dubrovački vjesnik/Cropix

Dubrovački prometni policajac Mile P. (29) i njegov zagrebački prijatelj, konobar Vedran M. (32), sezonac iz cavtatskog restorana Domižana, uz to što su prošlog tjedna uhvaćeni u švercu kokaina, planirali su i pljačku pošte u Dubrovniku.

Najnoviji je to rezultat kriminalističkog istraživanja nakon pretresa doma jednog od uhićenih. Istražitelji su u gomili zaplijenjenih predmeta pronašli i bilježnicu s pomno razrađenim scenarijem pljačke, snimkama s mjesta događaja i tlocrtom zgrade.

Podijelili uloge

Stoga su dvojica prijatelja uhićena u akciji Bonita, osim za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, kazneno prijavljeni i za dogovaranje za počinjenje kaznenog djela. Zbog šverca kokaina prijeti im od jedne do 12 godina zatvora, dok za planiranje pljačke zakon predviđa do tri godine zatvora, a u slučaju da počinitelj prije nego što je izvršen zločin otkrije sve policiji, postoji mogućnost i oslobađanja od sankcije.

Kako doznajemo, policajci su ostali zaprepašteni tijekom pretresa stana kad su pronašli bilježnicu. U njoj je bila i fotokopija nacrta zgrade u kojoj je smještena poslovnica Hrvatske pošte. Priloženi su bili i nacrti područja oko dubrovačke pošte s ulicama, semaforima, parkovima. Detaljno su isplanirali scenarij i izradili više opcija ako se plan izjalovi u nekom trenutku. Podijelili su uloge. Detaljno su razradili što sve treba poduzeti prije pljačke pošte, te tijekom razbojništva, kao i nakon - kuda pobjeći i gdje sakriti plijen. Kupili su i odgovarajuću tamnu odjeću, udobnu, pamučnu, koja prijanja uz tijelo. Opskrbili su se i kapama s prorezima za oči te jednim plastičnim pištoljem s obzirom na to da su jedan pravi već imali. Proučavanje pronađene dokumentacije i dalje traje pa postoji mogućnost da će ih se povezati s još nekim djelima.

Privođenje Vedrana M. (Foto: Željko Tutnjević / Dubrovački vjesnik / CROPIX)

Tko zna koliko bi još dugo 29-godišnji policajac Mile P. koristio povlastice policijske značke koju je svima pokazivao i njome se legitimirao da to nije došlo do njegovih kolega koji su ga ujedno, što se u konačnici pokazalo i opravdanim, proteklih mjeseci držali pod 24-satnim nadzorom.

Nestašica kokaina

Nakon što je prije desetak dana na dubrovačkom području akcija Gladius 3 “počistila” dilere pa je na ilegalnom tržištu zavladala nestašica kokaina, poduzetni prometni policajac se aktivirao s tri godine starijim prijateljem pa su odlučili otići u nabavu u Zagreb.

No uspjeli su skupiti novca tek za 15,4 grama, koliko su i kupili od još nepoznate osobe. Oni su, podsjetimo, 28. svibnja u Dubrovniku unajmili auto u rent-a-caru i krenuli za metropolu. Čim su stigli u Zagreb, dubrovački kolege poslali su zagrebačkima nalog za privođenje. Zaustavljeni su nakon obavljenog kokainskog šopinga dok su izlazili iz Zagreba i uključivali se na autocestu. Policajac je vozio i, naravno, legitimirao se: “Pozdrav, kolega!”. No nije mu upalilo pa se konobar suvozač, koji je u džepu jakne nosio kutiju cigareta u kojoj je bila skrivena droga, počeo znojiti.

Imao je ukupno tri paketića, a pretragom automobila policajci su pronašli i digitalnu vagu te još nešto sitno kokaina, ali i 6500 kuna, najvjerojatnije zarađenih preprodajom opijata.

Vrijedan radnik

Za razliku od policajca koji je svoju karijeru kompletno prokockao te je zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe, vlasnik elitne cavtatske taverne i dalje vjeruje u svog konobara Vedrana.

- Iznenađen sam uhićenjem. Kao čovjek i radnik je ozbiljan i odgovoran. Svatko može pogriješiti. Obiteljski je čovjek. Patio je za suprugom i djetetom. Rekao je i da ima neki dug, mislim za neplaćeni telefonski račun, pa mu je i račun blokiran. Ne znam što da mislim. Možda je zaveden i slučajno uvučen u loše društvo - mišljenja je cavtatski ugostitelj Milan P., poslodavac uhićenog konobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:03