KILOMETRIMA VUKLA PJEŠAKA ZA SOBOM

Vozačica iz Trogira: Mislila sam da sam prešla preko 'ležećeg policajca'!

Utvrđeno je kako su uzrok smrti mnogostruke ozljede, ali nije utvrđeno je li pješak već bio mrtav kad ga je vozačica zakvačila automobilom
 Nikola Vilić / CROPIX

TROGIR - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje ispituje sve okolnosti bizarne nesreće koja se dogodila u subotu oko 2.30 na Čiovskom mostu u Trogiru, kada je 31-godišnja vozačica Ljiljana Vojin svojim vozilom mercedes zahvatila pješaka Dragana Demirovića i vukla njegovo tijelo oko dva kilometra, javlja Slobodna Dalmacija.

U tome će im uvelike pomoći i snimke HAK-ovih nadzornih kamera koje su, doznajemo, vrlo detaljno zabilježile sve što se događalo.

Kako smo neslužbeno doznali, djevojka je u svojoj obrani navodno rekla da je mislila kako je prešla preko “ležećeg policajca”, odnosno da nije ni pomislila da je zahvatila čovjeka, no snimke je, prema onome što smo doznali, demantiraju. Navodno je nakon udara u Demirovića ipak vrlo brzo shvatila što se dogodilo, da je pokupila nekoga, no nastavila je voziti dalje jer se nadala da će tijelo samo “otpasti” te da se stoga neće tako lako doznati tko je krivac za nesreću.

Tako je vozila, usprkos upozorenjima dvojice mladića, sve do svoje kuće, i to s 0,6 promila alkohola u krvi. Još se čeka pismeni nalaz obdukcije tijela pokojnog Demirovića, no uspjeli smo doznati da je utvrđeno kako su uzrok smrti mnogostruke ozljede, ali nije utvrđen sam trenutak smrti, odnosno je li pješak već bio mrtav kad ga je vozačica zakvačila automobilom.

No, prema stavu ODO-a Split, koji je od suca istrage Županijskog suda u Splitu tražio određivanje istražnog zatvora za 31-godišnjakinju, nema dvojbe da je ona usmrtila Demirovića. Naime, ODO je tereti da je “oko 2.30 sati 14. travnja 2012. u Trogiru, prilikom prelaska mosta Trogir-Čiovo neprilagođenom brzinom u uvjetima noćne vožnje te mokrog i skliskog kolnika upravljala osobnim automobilom marke mercedes i zahvatila vozilom pješaka (1954.)”, javlja Slobodna Dalmacija.

Zbog takve vožnje, prema ODO-u, pješak je ostao prikliješten ispod vozila kojim je “osumnjičenica nastavila vožnju u dužini od oko dva kilometra, pri čemu je pješak zadobio mnogostruke ozljede od kojih je preminuo”. Cijeneći težinu djela te posebno okolnosti pod kojima je došlo do smrti pješaka, Državno odvjetništvo je predložilo određivanje istražnog zatvora kako osumnjičenica ne bi utjecala na prikupljanje dokaza. No, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičene zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, zbog čega je ODO podnio žalbu.

Dr. Željko Marušić: Zakačila ga je diferencijalom i vukla po skliskoj cesti

Vožnja pod utjecanjem alkohola, skliska cesta i loša vidljivost zbog kiše glavni su faktori koji su, prema mišljenju prometnog stručnjaka dr. Željka Marušića, utjecali na vozačicu Lj.V. (31) koja je svojim mercedesom E-klase, starim desetak godina, cestom od Čiovskog mosta u Trogiru do uvale Saldun, vukla 58-godišnjeg Dragana Demirovića, piše Slobodna Dalmacija.

Za našeg stručnog suradnika, nesvakidašnja nesreća posljedica je bizarnog sklopa pet okolnosti, koje, kako ističe, ne amnestiraju vozačicu mercedesa, posebice zbog činjenice da je sjela za upravljač pod utjecajem alkohola.

- Vozačica očito nije previše tehnički “potkovana” jer nije mogla razlikovati je li pukla guma na njezinu automobilu, je li s mercedesa otpao ispušni lonac ili je nešto “pokupila” na cesti. Ako su joj policajci tijekom očevida izmjerili 0,66 promila alkohola u krvi, to znači da je u trenutku nesreće imala oko 0,8 promila, što izaziva euforičnost, pa tada i problem s vozilom manje ometa vozača.

Budući da je vozačica bila za upravljačem tako velikog i snažnog auta, bez problema je mogla povući tijelo na skliskoj, pa i zavojitoj cesti kakva je na spomenutom potezu. Stradalog je najvjerojatnije “zakačila” diferencijalom, sklopom koji se nalazi u podvozju, i vukla ga po mokrom kolniku, jer da je asfalt bio suh, naprosto bi ga pregazila automobilom – zaključuje dr. Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:47