NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Vlastitim rukama zadavio je sina (9). Priznao je ubojstvo i pokajao se. Dobio je 20 godina

 Srećko Niketić/Cropix

PULA - Đuro Đurić (45) iz Rovinja koji je 20. svibnja ove godine u svom stanu u Ulici Angela Zulianija ubio svog sina Luku (9) na Županijskom sudu u Puli u srijedu je nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 21 godine.

Predsjednica sudskog vijeća Dorijana Dolenc-Kujundžić kazala je kako je tijekom postupka nepobitno dokazano da je Đurić malog Luku uhvatio rukama za vrat, snažno ga stiskao i na taj ga način usmrtio, te da je to učino s izravnom namjerom.

- Iako je u trenutku ubojstva imao smanjene sposobnosti upravljanja svojim postupcima, znao je što čini i imao je namjeru ubiti vlastitog sina - kazala je sutkinja Dolenc-Kujundžić.

Sudsko vijeće nije prihvatilo ubojičinu obranu u kojoj je on priznao da je kriv i da je ubio sina, ali da to nije htio učiniti jer ga je neizmjerno volio. Prihvaćeno je međutim svjedočenje njegove susjede i majke malog Luke, odnosno Đurićeve bivše supruge Katice Benković koje su kazale kako je Đuro u više navrata prijetio supruzi govoreći joj da će joj uzeti ono najdraže, da će Luku razapeti na oltar i nju natjerati da se sa zvonika svete Fume baci na stijene.

Zbog tih je prijetnji i obiteljskog nasilja na Općinskom sudu u Puli pravomoćno osuđen na na godinu i devet mjeseci uvjetnog zavora s rokom kušnje od četiri godine. Upravo te okolnosti su mu prilikom izricanja presude za teško ubojstvo sina uzete u obzir kao otegotne. Pravomoćna uvjetna presuda mu je presudom Županijskog suda ukinuta te mu izrečena presuda od godinu dana zatvora, dok je za teško ubojstvo sina dobio 20 godina.

Izrečena mu je tako jedinstvena kazna zatvora od 21 godine u koju će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u kojem se nalazi od dana ubojstva.

Podsjetimo da je Luka tog nesretnog 20. svibnja nakon škole otišao do oca. Kako se do 16 sati nije javljao, a niti uzvraćo pozive na mobitel, majka Katica otišla ga je potražiti kod oca Đure. Ispred stana dva puta je zvala Luku, ali nije bilo odgovora.

Tada je primijetila Đuru kako sjedi na kauču, a kad ga je upitala gdje je Luka on je odgovorio „tu je“.

Malog Luku majka Katica izvukla je iz stana do ulaznih vratiju i zatim zvala Hitnu pomoć i policiju. Za malog 9-godišnjeg Luku bilo je kasno. Otac ga je na krevetu oko 15.30 sati stiskanjem rukama za vrat ubio. Branitelj Đure Đurića, odvjetnik Velimir Šoštarić najavio je žalbu na presudu jer smatra kako njegov branjenik nije sina usmrtio s izravnom namjerom, odnosno da nije dokazano da je počinio teško ubojstvo.

- Bila je to nehatno prouzročena smrt, a za što je zapriječena kazna zatvora do 5 godina - kazao je Šoštarić.

Đuro Đurić, monstrum iz Rovinja, izricanje presude i dosuđenu kaznu od 21 godine zatvora mirno je odslušao. Ni jednim pokretom nije pokazao što osjeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:43