SVJEDOČENJE NA SUDU

'Vidjela sam kad je Šišljagić uzimao novac'

Osijek, 120416.Na Zupanijskom sudu pocelo je sudjenje Osjecko-baranjskom zupanu Vladimiru Sisljagicu zbog izvlacenja 122.000 kuna iz zupanijske blagajne. Suoptuzeni je Martin Marolin, bivsi procelnik zupanijske Agencije za razvoj. Sisljagica i Marolina se tereti kako su sami ili posredstvom drugih pronalazili poduzetnike od povjerenja kojima su isplacivali bespovratnu zupanijsku pomoc te od njih trazili da im vrate i do 80 posto tog novca. Na fotografiji: Vladimir Sisljagic i Martin Marolin u sudnici Zupanijskog suda.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH / copyrighted

Nakon što je Zlatko Maksimović, ključni svjedok USKOK-a na suđenju osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću (HDSSB) i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu, prvoga dana suđenja iznio teške optužbe na njihov račun kojim ih je inkriminirao za „izvlačenje“ 122 tisuća kuna iz županijskog proračuna, a „za potrebe financiranja HDSSB-a“, sve to drugog je dana suđenja potvrdila i Maksimovićeva supruga Ana. Ona je, naime, prema vlastitim riječima nazočila sastancima svoga supruga s optuženima, ali i s poduzetnicima Vladom Kolakom, Daliborom Mršićem i, danas pokojnim, Marinkom Bandom. Njih su trojica naime, prema optužnici USKOK-a, na Maksimovićev nagovor sudjelovala u izvlačenju županijskog novca na način da su od Županije dobivali poticaje za svoje tvrtke, a onda su oko 80 posto dobivenog iznosa Maksimovićevem posredovanjem vraćali Šišljagiću i Marolinu. Župan je bio idejni začetnik te priče, jer je od Maksimovića kao tadašnjeg predsjednika Županijske skupštine 2011. godine, nakon što je ovaj ušao u HDSSB, tražio da mu nađe pouzdane prijatelje među poduzetnicima koji su spremni u tome sudjelovati. Maksimović je našao njih trojicu.

- Suprug mi je sve govorio o tim poslovima i bila sam upoznata s njima. Znam da mu je župan nakon što mu je gospodin Maksimović rekao koga je pronašao kazao otprilike: „Zar je moguće da nakon više od 30 godina koliko radiš kao liječnik ne znaš još nekoga!? To je malo firmi,“ ispričala je Ana Maksimović na sudu. Ona je, inače, suprugu za suradnju predložila Dalibora Mršića kao svog dugogodišnjeg prijatelja. Kazala je i da je nazočila nekim predajama novca županu, kao i da ju je nakon pokretanja istrage posjetio Šišljagićev odvjetnik Radan Kovač tražeći od nje da povuče svoj iskaz i ne uvlači župana u tu priču.

- Gospodin Kovač u to je vrijeme mene zastupao u drugom slučaju i nakon toga sam mu otkazala punomoć. U veljači ove godine HDSSB-ov član Borivoje Eklemović, koji je skupa s mojim suprugom prešao u tu stranku iz SDP-a, tražio je od gospodina Maksimovića da povuče svoj iskaz – ispričala je Ana Maksimović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:51