SMRT U LLORET DE MARU

VIDEO: POGINUO NA MATURALCUPotreseni otac: 'Ne znamo je li istina da se popeo na taj kran...'

Učenici i profesori su u šoku, maturalno putovanje pretvorilo se u tragediju. Krizni stožer Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta bit će upućen u školu s ciljem pružanja psihološke pomoći ostalim učenicima

Bio je dobar, miran i voljen dečko, imao je jako puno prijatelja. Teško nam je, kroz suze nam je ispričao Zlatko Grgurić, otac 17-godišnjeg delničkog maturanta Tina Grgurića koji je poginuo pod još nerazjašnjenim okolnostima na maturalnom putovanju u Španjolskoj.

Njegovo je tijelo pronađeno u četvrtak navečer blizu krana na gradilištu u Lloret de Maru, španjolskom turističkom mjestu nedaleko od Barcelone, koje je bilo destinacija delničkih maturanata.

Pronašla su ga dvojica radnika koji su obavijestili hitnu pomoć i policiju. Na žalost, liječnici su samo mogli konstantirati smrt. Iako još nema službenih informacija, sve upućuje na to da je mladić pao sa 25 metara visokog krana.

Iako istraga još traje, što su potvrdili i u Ministarstvu vanjskih poslova, španjolski su policajci njegovu smrt proglasili nesretnim slučajem, isključivši mogućnost da se radilo o kriminalnom činu.

Grgurić je na gradilište, oko četiri kilometra udaljeno od hotela u kojem je odsjela skupina od četrdesetak delničkih maturanata i dvoje profesora, stigao sam. U petak oko 2 sata , kako doznajemo od poznanika obitelji Grgurić, zazvonio im je telefon i policajci su izgovorili rečenice od kojih strahuju svi roditelji.

- Na žalost, ne znamo što se dogodilo. Navodno je zalutao na to gradilište. Ne znamo da je li istina da se popeo na taj kran - govori potreseni otac, poznati delnički ugostitelj, vlasnik kafića Tigar smještenog u centru toga goranskog naselja. Kafić je već dva dana zatvoren, kod obitelji Grgurić navraćaju brojni prijatelji, ali teško je uopće pronaći riječi utjehe za shrvane roditelje.

Krizni stožer Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta bit će upućen u školu s ciljem pružanja psihološke pomoći ostalim učenicima. Iako službeno istraga još nije završila, sve indikacije govore da je riječ o nesretnom slučaju, priopćili su iz ministarstva.

- Odmah smo stupili u kontakt s Ministarstvom vanjskih poslova i uputili pismo iskrene sućuti roditeljima i školi. Dvije djelatnice hrvatskog veleposlanstva otputovale su u Lloret de Mar biti na pomoći učenicima i nastavnicima, dodali su iz ministarstva uputivši izraze sućuti obitelji nesretno preminuloga učenika.

Vijest o smrti Tina Grgurića izazvala je veliki šok u Delnicama. Mladić i njegova obitelj dobro su poznati svima u tom gradiću. Tina opisuju kao marljivog mladića predanog sportu. Tijekom praznika, da bi zaradio za džeparac, radio je u očevu kafiću. Obožavao je nogomet i igrao na poziciji stopera u delničkom Goraninu.

Zvonimir Imgrund, ravnatelj Srednje škole Delnice, kaže da od Ministarstva vanjskih poslova još nisu dobili nikakve službene informacije o rezultatima istrage. Španjolski policajci su, kako doznajemo, ispitivali Grgurićeve kolege i pokušavaju utvrditi kako se sam našao na gradilištu.

Učenici i profesori su u šoku, maturalno putovanje pretvorilo se u tragediju. U Lloret de Maru boravili su nekoliko dana. Putovanje je organizirano preko putntičke agencije Obsido Travel. Povratak je i bio predviđen za ovaj vikend, no nitko nije očekivao da će se ostvariti najgori strahovi.

- Krenuli su prema Hrvatskoj, trebali bi se vratiti u nedjelju poslijepodne - rekao je profesor Imgrud. Poručio je da su svi zaposlenici i učenici škole u ovim teškim trenucima u svojim mislima s obitelji poginulog.

Tragedije i nesreće na maturalcima

6. lipnja 2003.

Trinaestogodišnji učenik zagrebačke Osnovne škole, Mišel Kovačina umro je u bolnici u Puli od posljedica udarca glavom u dno bazena dan ranije. Nesretni učenik je skakao u bazen u hotelu u Rapcu gdje se nalazio na maturalcu te pri skoku ozlijedio glavu. Tijekom noći mu je pozlilo da bi dan kasnije preminuo u bolnici.

1. travnja 2004.

Šesnaestogodišnji učenik iz Pazina smrtno je stradao u stravičnoj prometnoj nesreći tijekom izleta u Italiju. U trenutku dok je autobus vozio autocestom kod Firenze, otvorio je prozor na drugome katu autobusa te provukao glavu van. No u tom trenutku autobus je ulazio u tunel pa mu je kontrsukcija tunela odrubila glavu.

29. kolovoza 2009.

Dva autobusa koja su prevozila učenike Prve osječke gimnazije na ekskurziju u Lloret de Mar sudjelovala su u lančanom sudaru koji se dogodio pored Venecije. 15 učenika zadobilo je lakše ozlijede, uglavnom ogrebotine i trzajne ozljede glave. Njih 13 je bilo upućeno na preventivni pregled u obližnju bolnicu, no nakon pregleda putovanje je nastavljeno.

12. srpnja 2011.

Dvadesetak učenika Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku ozlijeđeno je u sudaru autobusa i kamiona u engleskoj dok su putovali na izlet u Oxford. Autobus u kojemu je osim petero vozača i profesora bilo 36 učenika frontalno se sudario s kamionom, tako da je velika sreća bila da nitko od učenika nije teško ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:53