SUKOB U VARAŽDINU

VIDEO: NOĆNA DRAMA NA ŠPANCIRFESTU Napao poreznike i grizao policajce, jedva ga usjeli svladati

Vlasnik jednog od štandova, 46-godišnji muškarac, prvo je napao poreznike, a potom i dvojicu policajaca. Svladan je tek uz pomoć jednog od prolaznika. Obračun je snimljen i objavljen na YouTubeu
 YouTube

VARAŽDIN - Od kako je počeo Špancirfest, najveća turistička manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ugostitelji koji u sklopu manifestacije u centru grada nude hranu i piće, žale se na rad djelatnika Porezne uprave koji, po njihovim riječima, previše revno obavljaju svoj posao i nemaju razumijevanja za okolnosti u kojima rade, s puno ljudi i van pravih poslovnih prostora. Situacija je eskalirala u petak navečer kad je jedan ugostitelj u centru Varaždina, pred više tisuća ljudi, napao prvo djelatnike Porezne uprave Varaždin, a zatim i policijske službenike.

Kako je danas priopćila PU Varaždinska sve je počelo kada su oko 21.45 sati u prostorije Policijske postaje Varaždin došli djelatnici Porezne uprave Varaždin, te prijavili da ih je petnaestak minuta ranije na štandu za prodaju peciva na Trgu bana Jelačića u Varaždinu, vrijeđao i napao nepoznati muškarac.

Policija je odmah požurila na mjesto događaj gdje su upućena dvojica policijskih službenika.

Dolaskom na mjesto događaja, kod pokretne radnje za prodaju prehrambenih proizvoda, policijski su službenici zatekli nepoznatog muškarca koji ih je upitao da li traže njega, a nakon što ga je jedan od policajaca zatražio na uvid osobnu iskaznicu, muškarac je počeo vikati i vrijeđati ih raznim pogrdnim riječima, te odbio dati osobnu iskaznicu na uvid.

Policijski su ga službenici upozorili da se smiri i da pođe s njima u policiju. Muškarac je potom prestao s vikom i vrijeđanjem, te zamolio policijske službenike da mu omoguće da stavi kolica za prijevoz tereta u svoj kombi, a nakon što je to i učinio, krenuo je s policajcima.

Nakon što su prošli nekoliko metara, muškarac je pokušao glavom udariti glavu jednog od policajaca, pa je intervenirao drugi policajac, ali su u gužvi sva trojica pala na tlo. Kako je priopćila policija, vlasnik štanda je počeo gušiti jednog od policajaca, a potom i koljenom u međunožje udario policajca kojeg je prethodno pokušao udariti u glavu.

Nakon što su ga ipak uspjeli svladati i položiti na tlo, muškarac se i dalje nije želio smiriti, pružajući cijelo vrijeme aktivni otpor, nekontrolirano mašući rukama i odbacujući se nogama od tla i grizući, policajac je primijenio sprej sa nadražujućom tvari i poprskao ga po licu.

Policijski su službenici putem veze zatražili pomoć drugih policajaca, a kako je osoba i dalje pružala aktivni otpor, pristupio im je i jedan od prolaznika koji je policijskim službenicima pomogao policajcima da svladaju podivljalog napadača.

Vlasnik štanda potom je priveden u policijsku postaju gdje je utvrđeno da se radi o 46-godišnjaku iz Varaždina. Liječnica Hitne pomoći, koja je pozvana u policijsku postaju, utvrdila je da je zadobio kontuziju ramena i glave.

Obzirom da se žalio na bolove desnog ramena, prevezen je u Opću bolnicu Varaždin, gdje je pak dijagnosticirano da nema nikakvih prijeloma.

Jedan od policijskih službenika zadobio je ozljedu na desnom koljenu i crvenilo lijevog koljena, dok je drugi policajac zadobio površinske ozljede koljena.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 46-godišnjakom, utvrđeno je da je počinio kaznena djela Prisile prema službenoj osobi na štetu djelatnika Porezne uprave i Napad na službenu osobu na štetu policijskih službenika, te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Po završenom kriminalističkom istraživanju, 46-godišnjak je pušten iz Policijske postaje, navodi policija u priopćenju.

'Ne trgaj mu ruku! Alo, ubit ćete čovjeka!'

Na YouTubeu se pojavio i video koji je snimio netko od prolaznika, a iz kojega je razvidno da su svjedoci događaja vrlo negativno reagirali na postupanje nepoznatog čovjeka koji je policiji priskočio "u pomoć": "Daj, ne trgaj mu ruku! Alo, ubit ćete čovjeka!" - reakcije su onih koji su prizor gledali, piše eVaraždin.

Na snimci se također može čuti kako netko govori: "Tu su ga skopčali iz čista mira!", dok 46-godišnji muškarac ležeći na tlu viče "Pomagajte!".

Na upit je li možda u ovom slučaju primjenjena prekomjerna sila, iz Policijske uprave varaždinske glasnogovornica Marina Kolarić odgovorila je sljedeće: "Kao i za svaku uporabu sredstava prisile tako će se i u ovom slučaju izvršiti analiza policijskog postupanja i utvrditi da li su sredstva prisile pravilno upotrijebljena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:25