NEDA ŠIMIĆ BOŽINOVIĆ

VELIKI ŠOK NA UMJETNIČKOJ SCENI U požaru tragično stradala jedna od najsvestranijih i najomiljenijih riječkih umjetnica

 Sergej Drechsler / Novi list / CROPIX, screenshot YouTube

Riječka umjetnica Neda Šimić Božinović (86) poginula je u požaru koji se dogodio u njezinu domu u Ružićevoj 24 u srijedu predvečer.

Policija je dojavu o požaru dobila oko 18 sati, a unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca i gašenju požara, za umjetnicu nažalost nije bilo spasa. Kad su ušli u stan, vatrogasci su zatekli njezino beživotno tijelo. Uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom, a najvjerojatnije se radi o trovanju dimom.

U riječkoj policiji ističu da je uzrok požara ljudska radnja, ne specificirajući što se dogodilo.

Susjedi gospođe Nede, kako su je zvali, osjetili su miris zapaljene plastike. No kada su je nazvali, rekla im je samo da se nešto malo zapalilo u stanu, ali da nije ništa strašno. Ubrzo nakon toga vidjeli su kroz prozor narančastu svjetlost i crni dim te pozvali vatrogasce. Za Nedu je nažalost već bilo prekasno.

Neda Šimić Božinović bila je svestrana umjetnica. Rođena je 1929., a umjetničku je karijeru započela glumom u teatru Viktor Car Emin, poznatom riječkom Omladinskom kazalištu. Nastupala je i u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i HNK Ivana pl. Zajca. Osim glumom i performansom, bavila se slikarstvom i kiparstvom, odnosno obradom metala te izradom originalnog nakita i minijatura te pisanjem pjesama. Posljednjih desetak godina bavila se performansom, nastupajući samostalno i u suradnji s drugim umjetnicima. Uz riječke umjetnike Krešu Kovačičeka i Vladimira Wölfla bila je članica avangardnog glazbeno-scenskog projekta The Rat Singers.

Neda Šimić Božinović živjela je sama u stanu u Ružićevoj 24, trošnoj kući na kojoj se prije dvije godine urušila drvena terasa pa je Grad sanirao štetu da bi mogla izlaziti i ulaziti u svoj dom. Vijest o njezinoj smrti duboko je potresla riječku umjetničku scenu na kojoj je bila omiljena figura.

O svojim godinama nije voljela govoriti, no unatoč poznoj životnoj dobi bila je jedan od najagilnijih aktera scene. Praktički nije bilo performansa, izložbe, kazališne predstave i sličnih kulturnih događaja kojem nije prisustvovala ili na kojemu nije sudjelovala kao izvođač.

Brojni prijatelji i poznanici, jer svi u Rijeci koji imaju doticaj s kulturom za Nedu dobro znaju, pamte je kao otvorenu i izuzetno dragu osobu, osebujnu umjetnicu nepresušne životne energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 02:24