ZNAO JE KOGA I GDJE

Veliki preokret na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića! Progovorio Amir Mafalani: Policija je znala da se sprema ubojstvo

Sutkinja Ivana Kršul našla se pod bujicom novih detalja koji bi mogli dati novi smjer suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića
 Pool / CROPIX

ZAGREB - “Uvaliti” Roberta Matanića, “izvaditi” sve ostale optuženike, sebe prikazati kao pozitivca, a policiju i tajne službe kao one koji su mogli spriječiti likvidaciju Ive Pukanića. Dojam tih namjera ostaje nakon što je Amir Mafalani, trećeoptuženi za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, danas iznio svoju obranu.

Debeli plavi omot

Kao da je jedva dočekao pitanje sutkinje Ivane Kršul želi li još netko od optuženika iznijeti obranu, digao je ruku te s debelim plavim fasciklom sjeo nasuprot predsjednici sudskog vijeća.

Počeo je prilično tajanstveno i nepovezano. Glas mu je na trenutke podrhtavao, sjedio je u raskoraku i povrememno se dlanovima opirao o butine. Kad ga je sutkinja Kršul, poticala da nastavi, okretao se prema svom branitelju, čekajući savjet, ali dobio je odgovor odvjetnika Miroslava Vlašića:

- Nemoj mene gledat! Reci!

I govorio je sve više, a sukus onoga što je rekao svodi se na to da prema iskazu Amira Mafalanija u sučaju Pukanić slijedi drastičan preokret. No, to je tek prvi dojam, jer u spisu postoji i bilješka o razgovoru u kojem on najavljuje neko ubojstvo prije nego što se dogodilo. Za konačnu ocjenu onoga što je Amir Mafalani danas rekao trebat će ipak pričekati mišljenje sudskog vijeća. Robert Matanić upadljivo je gestikulirao slušajući kako ga Mafalani optužuje, a vjerojatno će mu i sutra postavljati pitanja. Amir Mafalani počeo je prilično bombastično.

Najava zločina

- Meni je Robert još 15. listopada rekao da se priprema ubojstvo. Normalno, bio sam znatiželjan, pitao sam ga koga i gdje. A on mi je rekao: ‘Čut ćeš’. Dva dana kasnije inscenirao sam svađu s Robertom kad sam se vraćao iz Ivanje Reke, gdje sam vozio automobil na popravak. Nazvao me Robert i kad sam mu rekao gdje sam, on mi je rekao: ‘Baš fino, ti se voziš u autu, a ja nemam u čemu’, rekao mi je. Odgovorio mi je da se ne buni jer sam mu sredio leasing za BMW. ‘Što ti se ne diže, pa se moraš voziti u BMW-u? Nije ti dobra Honda Accord?’ Naljutio se, rekao je da pazim što pričam, da ne znam tko je on i da sam ja sljedeći. Najavio je da će se za par dana nešto dogoditi - rekao je Amir Mafalani u svoju obranu.

Veza s policajcem

Pričajući brojne pojedinosti o razgovorima u policiji, rekao je i ovo:

- Ja sam u nedjelju 19. listopada policajcu 6. PP Nenadu Šipušiću prepričao naš razgovor i on mi je rekao da nastavim kontaktirati s Matanićem kako on ne bi posumnjao ništa. Kad se dogodilo ubojstvo, nazvao sam ga iste večeri i rekao da sam siguran da je to to jer mi je Robert prije rekao da je on sve organizirao nakon povratka iz Crne Gore i da je za to plaćeno 120.000 eura. Kad sam ga pitao tko je naručio, rekao mi je: ‘Bolje da ne znaš!’ Ja sam kasnije, kad sam bio uhićen, i policajcu Domagoju Aniću ispričao kako mi je Robert rekao da je Pukanić trebao biti ubijen na Cvjetnom trgu istog tjedna kad je ubijena Ivana Hodak. No, rekao je da je on Baksuz Bil jer da je čovjek koji je to trebao odraditi zablokirao jer je meta bila u društvu jedne žene.

Zakazale institucije

Domagoj Anić na to mi je odgovorio: Da si to barem meni prijavio, Pukanić bi bio živ! Kad sam pitao jesam li ja pogriješio, rekao mi je da nisam ni ja ni oni u policiji, nego da su zakazale određene službe koje su trebale analizirati te informacije - ispričao je Mafalani.

Dodao je da dosad o tome nije govorio jer je mislio da će ipak tijekom suđenja dokazati kako nema veze s ubojstvom. Tvrdio je da su mu cijelo vrijeme u policiji prije govorili da o tome ne govori jer im to ruši cijeli slučaj i daje alibi ostalim optuženicima, prije svega Đuroviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:23