OPRAŠTANJE PREKRŠAJA

VELIKA KORUPCIJSKA AFERA U POLICIJI Pod istragom Uskoka nekadašnji šef prometne policije, bivši šef Kobri...

Uskok je otvorio službenu istragu protiv ukupno 11 osoba, od kojih su šestorica policajci

Skandal u policiji o kojemu je prije više od dva mjeseca prvi pisao Jutarnji list, kada su uz objašnjenje da su teže “povrijedili dužnost” smijenjeni i suspendirani ključni ljudi prometne policije u državi, dobio je sada i svoj pravosudni epilog.

Uskok je otvorio službenu istragu protiv ukupno 11 osoba, od kojih su šestorica policajci, zbog pogodovanja prilikom opraštanja prometnih prekršaja. Međutim, među osumnjičenima su i bivši prvi prometnik države, odnosno voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Uprave policije MUP-a Goran Batur, zatim bivši šef Kobri Rudolf Tadić te bivši načelnik zagrebačke II. postaje prometne policije Mario Devčić.

Riječ je o trojici načelnika koje je MUP iznenada smijenio početkom lipnja ove godine. Uskok ih službeno tereti da su od veljače do travnja ove godine naređivali prometnim policajcima da pogoduju njihovim poznanicima, odnosno da im opraštaju prekršaje. Uskok je također naveo slučaj u kojem je mladi vozač uhvaćen u prekršaju nazivao svog oca, koji je zatim nazivao policajca, a ovaj je sinu opraštao kaznu.

Umiješani u korupciju

Međutim, premda se u ovom slučaju optužbe čine bagatelnima, tijekom tajne istrage koju je policija provodila došlo se do puno zanimljivijih detalja, a akcija je ciljala i na niz puno ozbiljnijih protagonista. No, po svemu sudeći, akcija je u većem dijelu propala. Naime, do sumnji da su prometni policajci umiješani u korupciju zagrebačka kriminalistička policija došla je sasvim slučajno - tajno snimajući razgovore vezane uz prostituciju.

Riječ je o akciji koja je finalizirana još tijekom travnja, a u kojoj je kao korisnik usluga prostitutki uhićen jedan poznati hrvatski autoprijevoznik. No, ono što tada javnosti nije bilo poznato je da su snimajući autoprijevoznika policajci snimili niz njegovih kontakata s ljudima iz prometne policije. Tajna pratnja snimila je, među ostalim, kako autoprijevoznik jednom od policajaca namješta usluge prostitutke te mu govori točno gdje će ga cura čekati, u kojem hotelu i u kojoj sobi.

Pod mjerama i suci

Međutim, po svemu sudeći, nikada nije dokazano koje su to usluge policajci u zamjenu pružali autoprijevozniku. No, istraga je išla još dalje, te se pod mjerama našlo i nekoliko sudaca jednog prekršajnog suda kod kojih su policajci po svemu sudeći imali vezu pa je postojala sumnja da sređuju i opraštanje prometnih prekršaja. Niti jedna od ovih optužbi na kraju nije dokazana.

Isto tako, premda je policija već u travnju dovršila kriminalističko istraživanje u ovome slučaju, iz nekoga su razloga do smjene policajaca prošla dva mjeseca, a do pokretanja istrage još dva. Navodno je slučaj izazvao niz konfrontacija u MUP-u jer se jedna skupina policajaca zalagala da se njihove kolege ne procesuira. Međutim, na kraju je istraga ipak pokrenuta, no bez uhićenja, što je dosad bila praksa u ovakvim slučajevima. Štoviše, zbog sumnji na prostituciju, autoprijevoznik i još niz osoba iz istoga slučaja prije četiri su mjeseca bili završili iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:19