UŽAS NA JARUNU

Užas na Jarunu: Pronašli leš bez glave, ruku i nogu!

 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Golo truplo bez glave, šaka i obje noge od prepona naniže, plutalo je vodenim rukavcem. Stravičan prizor, kakav se najčešće viđa u filmova o najgorim mafijaškim ubojstvima, prestravio je danas trojicu kanuista na Jarunskom jezeru koji su krenuli na redoviti trening. Samo 150 metara od baraka Kajak kanu kluba Končar , osakaćeno muško tijelo zaplelo se među gusto žbunje. Leš se jedino iz vode i mogao uočiti u šikari. Na tijelu u visokom stupnju raspadanja, moglo se razaznati samo da je riječ o muškarcu.

Koliko je dugo tijelo plutalo, jesu li glava i udovi otpali jer je vjerojatno duže vrijeme tijelo bilo u vodi. Za policiju to bi bila najlakša varijanta. No, po onome što su kanuisti uspjeli vidjeti, dijelovi tijela mogli bi biti odrezani. Ako se ustanovi da ekstremiteta nema zato da bi se otežala identifikacija, policija će biti pred teško rješivim zločinom.

Tada bi to bio znak da se u Zagrebu, ali možda i negdje drugdje dogodilo mafijaško ubojstvo. Ili pak zločin iz strasti. Jer, nedaleko mjesta gdje je nađeno truplo prema riječima kanuista koji su ga našli bilo je mjesto susreta homoseksualnih parova.

Jedan od kanuista koji je otkrio leš bez glave, šaka i nogu večeras nam je o jezovitom nalazu ispričao:

- Krenuli smo kanuima na redoviti trening. Prijatelj koji je i jučer oko podneva bio na Jarunu rekao je kako mu se čini da je vidio to truplo. Ali, nije prilazio jer naprosto nije želio to vidjeti. On ni danas nije želio prilaziti i to gledati. Prišla smo nas dvojica i gotovo ga udarili veslom. Užasno je izgledalo. Čini mi se da je mjesecima bilo u vodi, možda i pod ledom. Odmah smo zvali policiju. Došlo je nekoliko vozila. Tek kad su došli vatrogasci sa čamcem mogli su ga izvaditi jer mu se s obale i nije moglo prići zbog žbunja - ispričao nam je jedan od trojice kanuista koji je otkrio truplo nepoznatog muškarca. Nedaleko od trupla nađena je i crna vreća puna kartona i s vješalicom za odjeću, ali kanuisti misle da je riječ ipak samo o slučajnosti. Uz tijelo nisu nađene nikakve isprave, nije bilo odjeće.

Iako je bilo u visokom stupnju raspsadanja, zbog niske temperature nije bilo neugodna mirisa. Iako mu se čini da je glava bila odrezana, kao i šake i noge ispod prepona, jedan od trojice kanuista ne isključuje mogućnost da su ti dijelovi tijela možda i otpali.

- Moguće je da su ti dijelovi tijela otpali, ali nije isključeno da su ti dijelovi tijela odsječeni kako bi se otežala identifikacija - smatra Zlatko Klišanić, umirovljeni šef Ekipe za očevide PU Zagrebačke . Praksa je u takvim situacijama da policija prvo pročešlja prijave nestalih, no jedna od najtežih zadaća bit će identifikacija trupla u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati. Klasične metode identifikacije otiscima prstiju ili zubala nisu moguće. Teško će biti moguća identifikacija i DNK metodom.

Ali, uz sudske medicinare najviše će posla imati kriminalisti. U zagrebačkoj policji sinoć nisu mogli dati puno informacija.

- Policija je zaprimila dojavu oko 17.30 sati. U jezeru je pronađen leš muškarca, čiji identitet za sada nije poznat, a trebao bi se utvrditi obdukcijom. Ne možemo govoriti o tome imali vreća koja je pronađena veze sa tijelom - rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba.

Prije svega, ako je još uvijek nepoznati muškarac žrtva zločina, nakon čega su mu odsječeni glava i ekstremiteti kako bi se policiji što više otežalo otkrivanje zločina, sličnih slučajeva već je bilo. Već gotovo 14 godina ne zna se tko je 4. srpnja 1996. godine ubio 52-godišnjeg vozača Mirka Bednjanca. Njegovo tijelo nađeno je kod Petruševca, bez glave i šaka. Obitelj je prijavila nestanak, pa je DNK metodom ustanovljen identitet. Ali, ne i tko ga je i zašto ubio. Jedna od verzija bila je da je ubijen jer je htio progovoriti o švercu cigareta. Policija je i privodila neke osobe na razgovor, ali nije bilo čvrstih dokaza.

Da odsjecanje tijela radi otežavanja identifikacije nije isključivo obilježje ubojstava koja se mogu povezati sa organiziranim kriminalom svjedoče još neki slučajevi. Davor Celčić ubio je 17. prosinca 2003. godine kod nogometnog igrališta u Mićevcu kod Velike Gorice 23-godišnju Luciju Topalović, studenticu kriminalistike s kojom je bio u vezi. Nakon što ju je udavio, zakopao ju je, te odsjekao dijelove šaka na objema rukama i bacio ih u Savu.

Jeziva atmosfera vladala je sinoć oko jarunskog jezera. Nakon završenog očevida, tek bi poneko policijsko vozilo prošlo u blizni mjesta gdje je leš pronađen. Na šljunku nudističke plaže, gdje je tijelo izvučeno iz vode, ostali su tek tragovi automobilskih guma. Mrkli mrak, gusta šikara i ledeni vjetar te činjenica da je maloprije pronađeno tijelo bez ekstremiteta, uvlačili su strah u kosti. Jezero je skrivalo tajnu o možda najbrutalnijem zločinu u Zagrebu.

Moguće je da je zločinac htio prikriti identitet žrtve

Teško je uopće zamisliti da neki čovjek napravi takav zločin, iako je bilo sličnih slučajeva. Ovako, na prvu, ne bih rekao da je riječ o nekakvom bolesniku, više mi zvuči kao da je netko pokušao prikriti identitet svoje žrtve. Ako su udovi i glava odrezani, moguće je da se radi o tehničkim detaljima kod počinitelja koji je pošto poto želio da istražitelji što teže odrede identitet žrtve - kazao nam je u telefonskom razgovoru Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, naglašavajući da ne može precizno komentirati jer nije upoznat sa svim činjenicama ovog teškog zločina.

- Bilo bi pretjerivanje kada bismo ulazili u psihoprofil zločinca jer ovdje može biti riječi o nekoliko varijanti samog kaznenog djela. Neka policija napravi svoje pa će struka imati više detalja - zaključio je Jukić. Zasad ostaje nepoznato je li u ovom slučaju riječ o sadističkom ubojstvu ili se pak podzemlje opet počelo razračunavati između sebe.

Naravno, to sve ostaje na spekulacijama jer je zločin očito svjež, odnosno policijska istraga je tek počela. (M. Pe.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:08