U RIJECI ĆE SE SUDITI SUCIMA

USKOK podigao optužnicu protiv korumpiranih splitskih sudaca Roberta Pešutića i Ante Unkovića!

Dva suca Općinskog suda u Splitu u više slučajeva primali su mito za povoljnije presude ili odgađanje zatvorskih kazni

USKOK je Županijskom sudu u Rijeci podnio optužnicu protiv sudaca Općinskog suda u Splitu Roberta Pešutića (44) i Ante Unkovića koji su primali mito od studentice Nade Karin (26), ugostiteljke Gabrijele Soldo (36) i poduzetnika Gordana Bičaka (40). Pešušića terete da je od početka studenog do kraja 2010. optuženoj Karin ponudio da će za 3.000 eura osigurati da njegov kolega Unković donese oslobađajuću presudu. Nada Karin, kći bivšeg direktora “Prometa” prema optužnici USKOK-a predala je Pešušiću tri tisuće eura koje je on predao svom kolegi Unkoviću da bi oslobodio Nadina mladića Roberta Klarića.

Pešušić je optužen i zbog primanja mita od optužene Gabrijele Soldo koja je od Renata Hitela, optuženog zbog pokušaja iznude, uzela u dva navrata ukupno 10.000 eura da Soldo protiv Hitela donese povoljnu presudu, ishodi mu obnovu postupka. Nakon što je Hitel pravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora Pešutić je ishodio donošenje rješenja o zadržavanju izvršenja zatvorske kazne do donošenja odluke o obnovi postupka. Prema optužnici USKOK-a , Pešutić je pogodovao petooptuženom Bičaku kojemu je godinama odgađao izvršenje zatvorske kazne.

Nakon otkrivanja te afere Bičaka, bivšeg zastupnika HNS-a, ta je afera stajala i položaja predsjednika Odbojkaškog saveza Hrvatske za što se bio kandidirao, a prema optužnici, splitski sudac primio je i 3000 kuna i 600 dolara mita kako bi jednog okrivljenika uvjetno osudio. Jedino u Bičakovu slučaju Pešutić za tu uslugu nije uzeo novac, već je najvjerojatnije motiv zbog kojeg mu je pogodovao bio prijateljski.

No, zato je od Vesne Glavan, tvrdi USKOK životne partnerice okrivljenika Željka Melvana zatražio 2000 kuna da protiv njega ukine dovedbeni nalog i izrekne mu uvjetnu osudu. Porotom je prije zaključenja glavne rasprave od Vesne Glavan tražio i dodatnu nagradu i ona mu je predala sav novac, koji je imala kod sebe, i to tisuću kuna, 100 američkih dolara nakon čega je protiv njezina partnera donio uvjetnu osudu. Za tu je uslugu dobio i sat vrijedan 3000 kuna.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:44