PODIGNUTA OPTUŽNICA

USKOK-ov UDAR NA MIRKA I VINKU CETINSKI 'Poreznicima su davali krivotvorine o izvorima milijunskih prihoda'

 Tea Cimas / CROPIX

USKOK je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv riječkih poreznika Mirjane Grijak i Silva Jelenčića te Mirka i Vinke Cetinski zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloupotrebu i krivotvorenja isprava, vezano uz pogodovanje bračnom paru tijekom poreznog nadzora.

Okrivljene poreznike USKOK tereti da su od kolovoza 2011. do srpnja 2013. dok su provodili porezni nadzor na traženje Mirka i Vinke Cetinski prihvatili njihove neistinite izjave te krivotvorene isprave o izvorima prihoda, iz kojih je proizlazilo da su imovinu stjecali zakonito. Radilo se o oporukama, darovnicama i potvrdama, koje poreznici, prema optužbi, nisu ni pokušali provjeravati nego su ih sukladno dogovoru s bračnim parom, priznavali kao vjerodostojne. Tako su na koncu i došli do zaključka da ne postoji razlika imeđu vrijednosti njihove imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje, odnosno da nema nikakvog narazmjera.

A tijekom USKOK-ove istrage, kako je u ponedjeljak priopćio USKOK, utvrđeno je da su neosnovano prihvatili njihove prihode u visini od oko 24 milijuna kuna.

Primjerice, Mirko Cetinski predao je poreznicima oporuku i darovnicu svojih roditelja iz 1989. godine kojom mu ostavljaju 460.000 DEM i 405.000 dolara ušteđevine. Međutim, istovremeno u ostavinskom sudskom spisu iz 1989. proizlazi da nikakve oporuke ni oporučno ostavljenog novca nije bilo, nego postoji i izjava samog Mirka Cetinskog koji je, dajući tada podatke za smrtovnicu svog oca, naveo da nije ostavljena pisana oporuka.

Poreznici su nadalje priznali Vinki Cetinski da je od majke 2005. godine naslijedila značajan novčani iznos i nekretninu u Novigradu. A radi se o nekretnini koja je prodana tri godine prije njezine smrti. Prodao ju je uz njezinu punomoć upravo Mirko Cetinski. Sve je to već bilo uredno evidentirano i u samoj Poreznoj upravi jer je kupac platio porez na promet nekretninama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20