HAVARIJA NA BRAČU

UNIŠTEN 7-METARSKI BAYLINER Vozač glisera izgubio nadzor i punom brzinom se silovito zabio u obalu

Hvar, 270812.Brod od 16 metara, sa Ruskim turistima, nasukao se na otok Stipansku kod Hvara. Prema prvim informacijama nema ozlijedjenih.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić/CROPIX

SPLIT - Gliser tipa „Bayliner“, dugačak 7,21 metara s dva motora ukupne jačine 150 konjskih snaga, udario je u punoj brzini u obalu otoka Brača, u uvali Smrka, no 56-godišnji vozač V.M. nije ozlijeđen.

Vozač V.M. (1958.) je hrvatski državljanin, a luka upisa glisera je Sutivan.

Nesreća se dogodila jučer iza 15 sati, a dojava o gliseru koji je, ploveći bez nadzora udario u obalu jugozapadne strane Brača, stigla je s motorne jahte „Allegro“ koja je plovila bračkim akvatorijem, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorska, prometa i infrastrukture.

Djelatnici ispostave Lučke kapetanije u Milni isplovili su prema mjestu havarije, a u komunikaciji s voditeljem jahte „Allegro“ doznalo se kako je na gliseru bio jedan član posade, koji je nakon udara plovila u obalu bio pri svijesti i činio se neozlijeđen.

Voditelj „Allegra“, koji je inače liječnik, nakon nesreće pregledao je unesrećenog vozača i vlasnika glisera, 56-godišnjeg V.M. na kojemu nisu bile vidljive tjelesne ozljede osim pretrpljenoga psihičkog stresa.

U pomoć su pozvani i djelatnici Hitne medicinske pomoći, a obaviještena je i splitska Pomorska policija.

Budući da pristup mjestu nesreće u uvali Smrka nije bio moguć s kopnene strane, voditelja havariranoga glisera evakuirala je do Milne svojim plovilom Lučka kapetanija Milna, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Oštećeni gliser osiguran je od potapanja da bi se naknadno pripremio za tegalj te se proveo očevid o uzrocima pomorske nesreće.

Vozač havariranog glisera V.M. djelatnicima spliske Lučke kapetanije rekao je da su oba pogonska motora glisera (brodski i izvanbrodski) radila punom snagom kada je on, vjerojatno iz zdravstvenih razloga, nakratko izgubio nadzor nad plovilom i udario u obalu, pri čemu nije zadobio tjelesne ozljede. Na gliseru je oštećen pramčani dio, naveli su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26