ZLOČIN SE DOGODIO 22. PROSINCA 2010.

UHVAĆEN MONSTRUM Prije tri godine ubio je zaštitara i opljačkao Volksbanku u Dubravi

Osumnjičeni Aleksandar T. (32) nađen je ni kilometar od mjesta zločina
 PUZ

Napadač koji je u prosincu 2010. u pljački poslovnice Volksbanke u zagrebačkoj Dubravi ubio zaštitara Damira Klapšeca (49) identificiran je i uhićen nakon gotovo tri godine istrage. Krim policajci godinama su tražili bilo kakav trag za maskiranim muškarcem, pri čemu su koristili pomoć medija i građana.

Grabežno umorstvo

Prije nekoliko tjedana obruč se počeo stezati oko Aleksandra T. (32). Policajci su osumnjičenog pronašli ni kilometar od mjesta zločina, u istom zagrebačkom naselju. Grabežno umorstvo zaštitara Klapšeca dogodilo se 22. prosinca 2010. u 8.20 sati. Muškarac naoružan pištoljem upao je Volksbanku u Aveniji Dubrava 159, zaprijetivši zaposlenicima pištoljem. No, zaštitar Sokol Marića, Klapšec, skočio je na leđa napadaču pokušavši ga razoružati. Počeli su se hrvati, a napadač je tada u Klapšeca ispalio tri hica.

Niz provala

Dva hica pogodila su Klapšeca u lijevu nogu, a treći u srce, usmrtivši ga na mjestu. Nakon ubojstva zaštitara napadač nije odustao od pljačke, već je uperio pištolj u ostale zaposlenike i rekao im: “Ne diraj alarm, stavi novce u torbu.” Djelatnici banke to su i učinili. Napadač je banku napustio sa 200.000 kuna i desetak tisuća eura.

U vrijeme zločina u poslovnici je bilo četvero službenika, a napadač je odabrao trenutak kada nije bilo drugih stranaka.

No, nakon što ga je policija uhitila, otvorila su se nova pitanja. Naime, Aleksandar T., koji je prije prijavljivan za niz provalnih krađa, pokazalo se na policijskom ispitivanju, osoba je vrlo niskoga koeficijenta inteligencije, te policija sumnja da ga je netko nagovorio da opljačka banku. No, bez ikakve kooperacije uhićenika, teško da će policija otkriti tko je ta osoba bila, pogotovo ako se uzme u obzir da se zločin dogodio prije tri godine. Nije poznato kako ga je policija pronašla, ali su najvjerojatnije pomogle snimke nadzornih kamera koje su pljačkaša ubojicu snimile u trenutku ulaska u banku.

Ratni veteran

Premda je nosio kapu, na snimkama se ipak vidi njegovo lice.

Napadač je inače živio na adresi svoje majke A. T. u zagrebačkoj Dubravi, gdje je živio i ubijeni zaštitar, inače dragovoljac Domovinskog rata, koji se prije napada skrbio o nepokretnoj majci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:48