AKCIJA ISCJELJITELJ

UHIĆENI DILER SE LIJEČI OD MULTIPLE SKLEROZE Proizvodio i dilao kanabisovo ulje za liječenje

 Tea Cimas / CROPIX

Više od 22 kilograma marihuane, kao i 11 stabljiki indijske konoplje visine od 150 do 180 centimetara zaplijenjeno je u policijskoj akciji na području Matulja iznad Opatije.

Prema Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, nakon višemjesečnih prikupljanja saznanja i kriminalističke istrage uhićen je 36-godišnji hrvatski državljanin, a prema neslužbenim informacijama, radi se o Huanitu Luksetiću. Akcija je nazvana "Iscjeljitelj", s obzirom da je Matuljac od cannabisa proizvodio ulje koje se koristi u alternativnom liječenju raznih bolesti, među ostalim i za pomoć kod multiple skleroze od koje i sam boluje. Tehnologijom destilacije dobiva se, naime, ulje kanabisa koje na crnom tržištu postiže cijenu od 350 eura za 10 mililitara. Od kilograma marihuane može se, kako je nakon policijske akcije rekao načelnik policijske postaje Opatija Damir Brnas, proizvesti 50 do 60 mililitara ulja. Stoga je procijenjeno da je vrijednost oduzete droge na ilegalnom tržištu oko 200 000 kuna.

Luksetića policija tereti da je u razdoblju od travnja do listopada ove godine u vrtu obiteljske kuće na širem opatijskom području neovlašteno uzgajao indijsku konoplju. Obavljenom pretragom, između ostalih prostora i plastenika i sušare smještene u podrumu, pronađeno je i oduzeto ukupno 22 kilograma i 278 grama marihuane i 11 stabljika indijske konoplje, ventilatori, električne grijalice, sjeckalice i drugi predmeti namijenjeni uzgoju i proizvodnji droge.

Policija ga nadalje tereti da je indijsku konoplju prerađivao u namjeri daljnje prodaje, a isto tako da je u istom razdoblju u svom prostoru marihuanu dao na uživanje drugim osobama.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama i omogućavanje trošenja droga, 36-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu te predan pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 06:48