PAO VELIKI PREVARANT

UHIĆEN RIJEČKI PONZI Vlasnik mjenjačnice prevario više od sto ljudi i uzeo čak 15 milijuna kuna!

 Tea Cimaš / CROPIX

RIJEKA - Policija je, nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, privela 68-godišnjeg Davida Novakovića kojeg tereti za niz kaznenih djela prijevare.

Istraga je provedena u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijecii, a Novakoviću se na teret stavlja da je i razdoblju od svibnja 2008. do prosinca 2013. godine prevario više osoba s područja Primorsko-goranske županije. Materijalna šteta se procjenjuje na više milijuna kuna, a Novaković je pritvorskom nadzorniku.

David Novaković je, inače, bivši vlasnik mjenjačnice u Starom gradu u centru Rijeke koji je, po principu takozvane Ponzijeve sheme, "oplemenjivao" uloženi novac, isplačujuću ulagačima visoke kamate. Nakon što se financijski "balon" ispuhao, ustanovljeno je da je broj njegovih žrtava veći od stotinu, a preko Novakovićeve mjenjačnice je, procjenjeno je, zavrćeno preko 2 milijuna eura.

Među prevarenim osobama ima čak i poznatih riječkih liječnika, odvjetnika, bivših političara.

Novaković je, pak, preko svojeg odvjetnika tvrdio da je kamate godinama isplaćivao, da je zarađivao na razlikama u tečaju te da dugove više nije mogao vraćati kada je upao u probleme s likvidnošću.

Navodno je bio u strahu za život jer su njemu i članovima njegove obitelji stizale prijetnje vjerovnika, a u stan njegove supruge krajem prošle godine upao je naoružani muškarac.

Protiv Novakovića je podignut niz privatnih tužbi oštećenih građana, a dio ih se, u strahu da njihovo ime ne iscuri u javnost, odrekao potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:39