OPASNI KRIMINALAC

Uhićen opasni kradljivac sirovina: zaštitara CMC-a cipelarili i slomili mu bedrenu kost

 Željko Hajdinjak/Cropix

SISAK - Uhićen je opasni kradljivac sirovina iz CMC-a Sisak, 19-godišnji mladić iz Siska. Njega je kao napadača na sebe prepoznao teško ozlijeđeni zaštitar, koji se u sisačkoj bolnici liječi od teških tjelesnih ozljeda i koji je 28. rujna bio žrtva brutalnog napada bande razbojnika kada ih je okušao spriječiti u krađi starog željeza u krugu tvornice CMC Sisak. Službenici Policijske postaje Sisak 19-godišnjeg napadača za kazneno djelo razbojnička krađa i kazneno djelo teška tjelesna ozljeda, na štetu 57-godišnjeg zaštitara sisačkog CMC-a.

Razbojnik je u petak doveden Županijskom državnom odvjetniku na ispitivanje, dok policijski službenici Policijske postaje Sisak u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom poduzimaju daljnje radnje u cilju utvrđivanja i ostalih počinitelja. Naime, napadnuti zaštittar rekao je policiji da ga je napala grupa od tri ili četiri razbojnika.

Utvrđeno je da je napadnuti i ozlijeđeni zaštitar 28. rujna u krugu CMC-a zatekao tri do četiri osobe, koje su staro željezo prebacivale preko ograde tvrtke. Kada ih je zaštitar pokušao spriječiti u krađi, kradljivci su ga fizički napali, srušili na tlo, te ga udarali nogama po cijelom tijelu.

Cipelarenje je bilo tako brutalno da su zaštitaru slomili u bedrenu kost, te nanijeli cijli niz drugih teških ozljeda. Boreći se za život, zaštitar je uspio iz futrole izvući službeni pištolj i kada je ispalio tri hica u zrak, razbojnici u pobjegli. Nisu otišli praznih ruku, sa sobom su ponijeli sve ukradeno željezo koje su s odlagališta kod Čeličane prebacivali preko ograde. Policija je, kako doznajemo, na tragu i ostalim napadačima na zaštitara CMC-a.

Problem krađe starog željeza iz kruga Željezare Sisak, odnosno CMC-a Sisak, dugo je prisutan. Lani je, kako smo obaviješteni iz CMC-a, šteta nastala krađom starog željeza CMC veća od 600.000 eura. Lopovi kopaju tunele ispod ograde, preskaču ogradu, prebacuju staro željezo preko nje i bježe, a kako doznajemo od službe sigurnosti CMC-a, razbojnici su sve bezobzirniji. Ne boje se zaštitara, prijete im, bježe tek kada stigne policija.

Sada su jednog zaštitara napali i teško ga ozlijedili. I dok iz CMC-a upiru prstom na policiju tvrdeći da ne čine dovoljno u zaštiti imovine CMC-a od stalne krađe, u policiji naglašavaju da često obilaze to područje, dolaze žurno na poziv zaštitara, ali da ne mogu imati stalno raspoređene policajce koji bi trebali čuvati nekoliko kilometara ograde oko Željezare kako bi spriječili krađu.

Krađa sirovina, na području Siska, uzela je i inače velikog maha. Lopovi skidaju žljebove s kuća, škola, crkava, kradu biste s grobova, poharali su groblje u Pešćenici kod Lekenika i pokrali stotinjak mesinganih vaza. Ukrali su čak i crkveno zvono, te muzejski eksponat - stare vodovodne cijevi iz doba rimske Siscije. Skidaju šahte s cesta, režu tračnice, kradu žice uzemljenja, skldaju čak i dijelove dalekovoda.

No, najčešća i najdraža im je meta Željezara Sisak, jer je tamo stalno jako puno starog željeza, koje CMC koristi za proizvodnju čelika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:25