MOZAK OPERACIJE

UHIĆEN ANTE ROSO Organizirao je krvavu pljačku Fine 2005. u kojoj su ubijena dvojica zaštitara

Specijalci su Rosu zatekli u stanu u Ratarskoj ulici 35 u zagrebačkom naselju Rudeš
 MUP

Jedan od najtraženijih hrvatskih kriminalaca, 45-godišnji Ante Roso, uhićen je danas oko 14 sati u Zagrebu nakon više od dvije i pol godine bijega. Roso je uhićen u dobro pripremljenoj akciji policijskih istražitelja potpomognutih specijalcima iz Lučkog. Cijela akcija uhićenja odigrala se u svega nekoliko minuta, a kako neslužbeno doznajemo, Roso nije pružao nikakav otpor. Specijalci su Rosu zatekli u stanu u Ratarskoj ulici 35 u zagrebačkom naselju Rudeš.

Uhićenje je potvrdio i Rosin odvjetnik Goran Preglej.

- Točno, policija je uhitila Ante Rosu po Interpolovoj tjeralici koju je za njim raspisao zagrebački Županijski sud. Provedena je pretraga stana u kojem je zatečen - izjavio je odvjetnik Preglej, dodajući da Roso izravno ide u zatvor u Remetincu, te da nije predviđeno nikakvo ispitivanje ili druge dokazne radnje.

Ante Roso završio je na Interpolovoj tjeralici u prosincu 2011. godine kada je uhićena skupina predvođena Ivanom Boršićem, a koju se teretilo za krvavu pljačku Fine 2005. godine i niz drugih pljački.

Roso je tada pobjegao i osim poneke neprovjerene informacije kako se krio po Španjolskoj i Bugarskoj, izgubio mu se svaki trag. Prema neslužbenim informacijama, Ante Roso je u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavao dogovoriti vlastitu predaju hrvatskom pravosuđu, ali ga je policija na koncu očito preduhitila. Roso je optužen da je bio glavni organizator spomenute pljačke Fine. Iako u njoj nije izravno sudjelovao, suoptuženi Ivan Boršić tvrdio je da je Roso zapravo pribavio sve informacije, pripremio oružje i isplanirao bijeg. Podsjetimo, tog 5. rujna 2005 godine, u ranim posljepodnevnim satima, pljačkaši su ubili dvojicu zaštitara prilikom oružanog prepada Fine u Zvonimirovoj ulici.

Anti Rosi sudilo se u odsutnosti i zagrebački Županijski sud za organizaciju ove pljačke osudio ga je na 6 godina zatvora. Svi optuženici. koji su se teretili da su od 2004. do 2008. izvršili šest pljački na području Zagreba i tako se domogli 6,3 milijuna kuna, bili su osuđeni na ukupno 70 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud je ove godine ukinuo osuđujuću presudu tako da Rosu i ostale sada čeka novo suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:03