AFERA AGRAM

UDAR NA MILANA BANDIĆA USKOK kreće u nova uhićenja, odvjetnici žele što brži proces

Zastupnici svih optuženih inzistiraju na brzini pa su odlučili da se neće žaliti na rješenje o istrazi, što bi je dodatno oduljilo
 Boris Kovačev / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić već su prvog dana svog boravka u Remetincu razbili zatvorsku monotoniju izlaskom izvan zatvorskog kruga.

Istražitelji su ih, kako nam je neslužbeno potvrđeno, odveli na pretrage prostora koje, zbog vremenske stiske, nisu uspjeli obaviti prije ispitivanja i privođenja sucu istrage Županijskog suda. Sve je to obavljeno sukladno ishođenim nalozima suca istrage. Nakon pretraga na kojima su bili i njihovi odvjetnici, Bandić i Ljubičić vraćeni su u istražni zatvor.

Preuzeli rješenja

Branitelji pritvorenih 12 osumnjičenika jučer su redom preuzimali rješenje suca istrage Županijskog suda koji je prethodne večeri odredio jednomjesečni istražni zatvor njihovim klijentima. Od trenutka zaprimanja tog rješenja imaju tri dana vremena za podnošenje žalbi o kojima će odlučivati tročlano izvanraspravno vijeće Županijskog suda. Većina odvjetnika potvrdila nam je da će se žaliti na istražni zatvor. To se, pak, ne odnosi na branitelje Petra Pripuza i još dvojice osumnjičenika kojima je sudac istrage Zdenko Posavec prihvatio ponuđena jamstva kao zamjenu za istražni zatvor. No, u odnosu na njih mogu se očekivati žalbe USKOK-a koji, čini se, nije zadovoljan prihvaćanjem jamstva.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić rekao nam je kako očekuju da bi pravomoćna, a time i izvršna odluka mogla biti donesena početkom sljedećeg tjedna. Osim milijun eura jamčevine koju će uplatiti na račun suda, njegov klijent će, napomenuo je, k tome još i podnijeti ostavku na funkcije u C.I.O.S.-u i u svim povezanim tvrtkama. Još neki okrivljenici, posebno oni koji se povezuju samo s manjim i blažim optužbama, pripremaju prijedloge za puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu. Obrane Milana Bandića i Slobodana Ljubičića za sada nisu nudile jamstvo, ali je Ljubičić najavio da će ga ponuditi kad bude potrebno. Što se tiče samog rješenja o provođenju istrage, od većine branitelja čuli smo da se uopće neće žaliti kako ne bi odugovlačili postupak. Već sada je predviđeno ispitivanje oko 270 svjedoka optužbe. Među njima je jako puno osoba iz službi Grada i gradskih poduzeća, počevši od članova prijašnje pa do članove sadašnje uprave Holdinga.

Dodatna vještačenja

USKOK također planira provesti potrebna vještačenja i druge dokazne radnje pa se očekuje da bi ova istraga mogla potrajati mjesecima. A što se prije ispitaju svjedoci, to će prije prestati razlozi zbog kojih je na snazi istražni zatvor.

Iako se privedeni osumnjičenici praktično još nisu ni “smjestili” u Remetincu, u policijsko-pravosudnim krugovima već se počelo nagađati kako su ove optužbe, dodjela posla Cezaru, zamjena zemljišta s Bramgradom, donacije nakon predsjedničke kampanje te sporna zapošljavanja i korištenja službenih vozila, samo početak. Upućeni smatraju da bi USKOK vrlo brzo mogao krenuti s proširenjima istrage i novim optužbama povezanima s privedenim gradonačelnikom.

Citira Radu Končara

Inače, Milan Bandić je, kako smo već pisali, pred kraj maratonskog ročišta u utorak navečer sucu istrage predložio da njega zatvore, a da ostale puste na slobodu, jer su i tako svi zbog njega uhićeni. Bandić je pritom, kako neslužbeno doznajemo, imao malo šire izlaganje u kojemu je među ostalim spominjao i Radu Končara, želeći reći da nikakvu milost ne traži po onoj Končarevoj “milosti ne tražim niti bih vam je dao”. No, cijelu parolu navodno nije izgovorio.

Pušteni na slobodu nisu jučer došli na posao

Nakon što su utorak poslijepodne pušteni na slobodu, Ines Bravić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko pravne odnose, Koraljka Rožanković Uremović, načelnica odjela za pravne poslove u tom uredu, Dragutin Kosić, direktor podružnice Sportski objekt i Ante Dodig, direktor Gradske plinare, jučer se nisu pojavili na svojim radnim mjestima. Uz to, nisu se ni čuli s trenutno vodećim ljudima Grada i Holdinga.

Potvrdila je to jučer zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek. - S njima još nismo imali nikakvih kontakata. Oni nisu na poslu - objasnila je. Iako su bili pod istragom USKOK-a i nakon uhićenja ispitivani u policijskim prostorijama, nema niti jedne zapreke da se vrate na posao.

Kako nam je jučer objasnio odvjetnik Branko Šerić, njima dolazak na posao mogu zabraniti tek poslodavac ili sud. - Poslodavac ih može suspendirati, a sudac istrage im može uvjetovati izlazak na slobodu mjerama opreza prema kojim se oni ne bi smjeli približiti svom radnom mjestu. Kako to u ovom slučaju nije učinjeno, nitko im ne priječi da se pojave na poslu - kaže Šerić.

Doznali smo da je Ante Dodig, koji je u ponedjeljak dao neopozivu ostavku, do sljedeće srijede na godišnjem. (Tomislav Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28