BOJI SE ZA ŽIVOT

Ubojica unuka pušten iz zatvora, svjedokinja ubojstva u strahu. Policija: 'Ne možemo štititi cijelo selo'

Sisak, 180612. Djed Djuro Adamovic (78) iz Gornje Mlinoge, sela pokraj Petrinje, ubio je iz pistolja svojeg unuka Zelja (27) u ponedjeljak oko 17.30 sati. Tragedija se dogodila u dvoristu obiteljske kuce u kojoj su zajedno zivjeli baka Danica, djed Djuro i unuk Zeljko. Policijski ocevid u tijeku. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Svjedokinja stravičnog ubojstva koje se 18. lipnja ove godine dogodilo u Gornjoj Mlinogi , polupustom selu na Banovini, desetak kilometara od Petrinje, kada je djed hicem iz pištolja usmrtio svojeg unuka, proteklih dana ne spava mirno.

- Ne znam što da radim, kome da se obratim za zaštitu. Djed - ubojica Đuro Adamović pušten je iz pritvora da se brani sa slobode. Šeta selom, priča kako se vratio, a ja se bojim i pitam se kakvo je to pravosuđe koje ubojicu vlastitog unuka pušta na slobodu, a za svjedoke ubojstva nije nikoga briga. Prva sam dotrčala na mjesto zločina, na mojim je rukama umro ubijeni unuk Željko Adamović. Ja sam policiji i odvjetništvu sve rekla, govorila sam i o mogućim motivima ubojstva i sada odjednom šok. Ubojica slobodno šeće selom, a ja sam u strahu. Nije mi prijetio, ali ne znam što mu se mota po glavi. Ako je mogao ubiti svojeg unuka, zašto ne bi mogao ubiti i svjedoka svojeg zločina, rekla nam je gospođa S. H.

Dodaje kako je zvala petrinjsku policiju, da je pokušala razgovarati sa sutkinjom istrage, te da zaštitu i odgovor na pitanje što da ona sada radi, nije dobila od nikoga.

Glasnogovornica Županijskog suda u Sisku sutkinja Snježana Mrkoci rekla nam je da je sudac istrage pustio Adamovića na slobodu jer su ispitani svi svjedoci, a Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je određivanje pritvora samo zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke.

Više nije bilo zakonskih razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru, iako i mene malo čudi da odvjetništvo nije zatražilo pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela, što bi značilo da bi Adamović suđenje i pravomoćnu presudu dočekao u pritvoru, rekla je sutkinja Mrkoci.

Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak kratko je rekao kako ne može državno odvjetništvo štiti gospođu S. H., te neka se obrati policiji ako misli da joj treba zaštita. Od glasnogovornice sisačke PU doznajemo kako je točno da je gospođa S. H. bila na razgovoru u petrinjskoj policijskoj postaji, ali da nije prijavila prijetnju od bilo koga.

Policija ističe kako gospođa S. H. po zakonu i ne može dobiti zaštitu od strane policije jer nije žrtva prijetnje niti nekog drugog kaznenog djela. Policija po nalogu suda provodi određene mjere nadzora nad osumnjičenim za ubojstvo. Njemu je oduzeta putna isprava, ne smije napustiti mjesto prebivališta, ali se nešto više ne može učiniti, ne može policija štiti sve ljude u selu, doznajemo u sisačkoj PU.

Kako smo već pisali, u ponedjeljak, 18. lipnja ove godine, oko 17.30 sati, djed Đuro Adamović (78) ubio je hicem iz pištolja u prsa, svojeg unuka Željka (27). Vijest o strašnom zločinu, da je djed ubio unuka prenijela se cijelim krajem brzo kao požar. I sada je vijest da je ubojica Đuro Adamović na slobodi također tema dana na Banovini, a stanovnici Gornje Mlinoge, baš kao i naša sugovornica S. H., pitaju se kako je moguća takva nebriga za ljude, svjedoke zločina i koliko su sumještani i svjedoci nezapamćenog zločina sami sigurni od djeda ubojice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:41