DOLIJAO U RUKE PRAVDE

UBOJICA POLICAJCA S HVARA UHIĆEN U POLINEZIJI 'Francuzi su rekli da nemaju para da me izruče u Split!'

Predrag Kulić pravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg policajca Mirka Nickija u hvarskoj diskoteci u rujnu 2000. godine

Na Županijskom sudu u Splitu čeka se izručenje osuđenika za ubojstvo Predraga Kulića (57) iz Splita koji je na temelju europskog uhidbenog naloga uhićen na teritoriju Francuske Polinezije. Za njim je izdana međunarodna tjeralica i nalazio se na Interpolovoj listi bjegunaca otkada je prekršio uvjete uvjetnog otpusta i bez odobrenja suda otišao izvan granica Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Ukrcao se na brod

Splitski sud je odbio i Kulićev prijedlog za obustavu izvršenja kazne i opozivom europskog uhidbenog naloga koje je zatražio polovicom ovog mjeseca nakon što je u veljači uhićen.

Predrag Kulić pravomoćno je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg policajca Mirka Nickija u hvarskoj diskoteci u rujnu 2000. godine te zbog nasilničkog ponašanja, zatim dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i prijetnje. Kaznu je služio u Lepoglavi te mu je Povjerenstvo za uvjetni otpust u srpnju 2012. godine omogućilo izlazak iz zatvora i izdržavanje ostatka kazne na slobodi.

Za ostanak na uvjetnom otpustu, koji je trebao trajati posljednjih godinu dana kazne, od rujna 2012. do rujna 2013. godine, Kulić se morao jednom mjesečno javljati policiji i sucu izvršenja i ne napuštati teritorij Hrvatske bez odobrenja suda. U svibnju 2013. Kulić se posljednji put javio, čime je sudac izvršenja dobio osnovu za opoziv uvjetnog otpusta. Osim toga doznalo se i da se ukrcao na brod i napustio teritorij Hrvatske samovoljno.

Hitni postupak

Unatoč tome što se Kulić pravdao kako se radilo o poslovnom putu i tvrdio kako inzistiranje na preostalom dijelu neizdržane kazne nije potrebno, bio je upoznat s posljedicama nepridržavanja obveza te je splitski sud smatrao kako je opoziv uvjetnog otpusta potpuno opravdan. Odmah je o tome obaviješten te je upućen da se javi u Zatvor Split radi izdržavanja nastavka kazne.

Ako osuđenik prekrši uvjete odluženja kazne na slobodi, mora odslužiti cijeli preostali dio kazne koji mu je ostao prije negoli je izišao na uvjetni otpust, što u Kulićevu slučaju znači godinu dana.

Kako se Kulić nije vratio u Hrvatsku i javio u zatvor, izdana je međunarodna tjeralica i europski uhodbeni nalog na temelju kojeg je uhićen. Francuska policija mu je nakon uhićenja oduzela putovnicu i pustila ga na slobodu uz obvezu javljanja. S Kulićem smo kontaktirali mailom te nam je napisao:

- Francuzi su rekli da oni nemaju para da me izruče jer po njihovim zakonima nisam napravio nikakav prekršaj. Izišli su ususret hrvatskom sudu na način da su im dali rok od mjesec dana da dođu po mene! Podnio sam ustavnu tužbu koja se rješava po hitnom postupku u roku od 30 dana.

Sa splitskog suda saznajemo kako ne sumnjaju u njegovo izručenje jer je uhićen na teritoriju na kojem je europski uhidbeni nalog na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 17:55