MUČKO UBOJSTVO

Ubojica majke dobio osam godina zatvora: Žao mi je, ali ne mogu vratiti učinjeno

Žao mi je, ali ne mogu vratiti učinjeno - kazao je Dražen Kovač nakon izricanja presude
 Nikola Wolf/CROPIX/PODRAVSKI LIST

KOPRIVNICA - Danas je na Županijskom sudu u Koprivnici 36-godišnji Dražen Kovač iz Kalinovca nedaleko od Đurđevca zbog ubojstva vlastite majke Ivanke Mandić (68) nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Mučko se ubojstvo dogodilo u nedjelju 4. srpnja ove godine u dvorištu obiteljske kuće Kovačevih u kalinovačkom zaseoku Hrastova Greda kada je Kovač pod utjecajem 2.18 promila alkohola zatukao majku udarivši joj desetak puta glavom o zid staje. Iako je za to teško kazneno djelo predviđena kazna do 15 godina zatvora, sutkinja Melita Mioč - Felak kaznu je gotovo prepolovila zbog okolnosti pod kojima se nesretni događaj odvijao.

Marija Kudmija-Sljepčević, sudska psihijatrijska vještakinja, danas je na glavnoj raspravi ubojicu opisala kao prosječno inteligentnu osobu koja nije duševno bolesna, no koja ima izražen disocijalni poremećaj.

- Dražen povremeno pije, ali nema kontrolu nad količinom popijenog, što mu je također umanjilo sposobnost kontroliranja postupaka tijekom događaja, no znao je tko je pred njim i gdje se nalazi te što čini - rekla je sudska vještakinja na čijem se iskazu, između ostalog, temeljila blaža kazna sudskog vijeća.

Sutkinja Mioč - Felak u obrazloženju presude kazala je kako je okrivljenom nedvojbeno dokazano da je unatoč višegodišnjem lošem odnosu ciljano udarao majku kako bi je usmrtio.

O narušenom odnosu majke i sina posvjedočili su brojni susjedi i rođaci koji su potvrdili kako je ubijena bila uzrok svih svađa u toj obitelji.

- Majka nije bila dobra osoba. Gledala je samo kako da napravi svađu među ljudima i tjerala nas je da spavamo vani i bez hrane - rekao je ubojičin polubrat Srećko Stevanovski.

Na prvoj raspravi svjedočila je i ubojičina maloljetna kći koja je opisala kobni sukob, no završni obračun nije vidjela. Čula je zapomaganje bake nakon što je Dražen ušao u kuću da se očisti od krvi.

- Čula sam da je baka zvala upomoć i pokušala ustati, ali nije mogla pa se odvukla do garaže gdje je umrla - kazala je na prvom ročištu kći koja je bezuspješno za pomoć tražila pomajku Đurđicu Kovač i susjeda Slavka Švacu.

Ivan Markovica, Draženov kum, svjedočio je o odnosima između okrivljenika i ubijene. Dražena je opisao kao dobrog radnika koji ni s kim u ulici nije bio u svađi, dok je Ivanku prikazao kao tešku osobu.

- Bila je uvijek sa svima u svađi, zavadi i raznim spletkama. Prodala je vinograd koji je glasio na tada maloljetnog Dražena i kada novi vlasnik nekretninu nije mogao prepisati na sebe, nije htjela vratiti novac pa ju je čovjek upucao sačmaricom u oba koljena. Kasnije je s posljednjim mužem, koji se zbog nje objesio, prodala šumu u kojoj je porušila sva stabla - rekao je ubojičin kum Ivan Markovica.

Kako je osuđeni Dražen Kovač slabijeg imovinskog stanja oslobođen je plaćanja sudskih troškova, a sutkinja mu je odredila i obavezno liječenje od alkoholizma tijekom izdržavanja zatvorske kazne. Tijekom iznošenja obrane Dražen je objasnio kako je do nesretnog događaja došlo jer više nije mogao trpjeti majčina podbadanja.

Rekao je kako mu je najviše žao supruge i djece, a na braniteljev upit žali li zbog ubojstva majke nakon kraćeg promišljanja odgovorio je potvrdno.

- Žao mi je, ali ja učinjeno vratiti ne mogu - rekao je osuđeni ubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:34