EGZOTIČNI LJUBIMCI

U starim čarapama švercala papige vrijedne 100.000 kuna

Kako se radi o mladim pticama koja su u lošem fizičkom stanju i pod stresom vrijednost zaplijene je oko 800 eura po jedinki ili ukupno 13.600 eura, to jest 100 tisuća kuna
 Željko Mužević/CROPIX

SLAVONSKI BROD - Kada je carinik na GP prijelazu Slavonski Brod–Bosanski Brod, u subotu oko 22 sata, podigao mušku čarapu koja je virila ispod vozačevog sjedala, iznenađeno je poskočio jer je „čarapa“ prodorno zakreštala, a iz rupe na čarapi provirila ptičja glava.

Daljnjim pregledom automobila Golf slavonskobrodskih registracija, uz nazočnost 26-godišnje uplakane vozačice, ispod sjedala otkrivene su još tri ptice, a u rezervnom kotaču 13 papiga upakiranih u stare muške čarape.

Portal VAUMIJAU: Sve o kućnim ljubimcima

– Radi se o 17 sivih afričkih papiga 'Žako' , čiji je uvoz zabranjen, koje, pored indijskog gavrana, najbrže nauče oponašaju ljudski govor. Njihova cijena kod legalne trgovine doseže i do 1500 eura, a pošto se ovdje radi o mladim pticama koja su u lošem fizičkom stanju i pod očiglednim stresom procjenjujem da im je vrijednost oko 800 eura po jedinki. Ili ukupno 13.600 eura, odnosno 100 tisuća kuna – kaže Željko Vuković, inspektor Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode.

Ptice su odmah prebačene na trajnu skrb u Državni azil za zaštićene životinjske vrste u Ruščici kod Slavonskog Broda.

- Koliko nam je poznato ovo je najveća zapljena egzotičnih ptica u Hrvatskoj do sada – rekla je Verica Babić, pročelnica Carinske ispostave Slavonski Brod. Ptice su bile stručno upakirane u čarape kako se ne bi glasale, a po mladu vozačicu kobno je bilo što je jedna ptica progrizla čarapu i zajedno s njom našla se u vidokrugu carinika.

Vozačica (26), koja živi na širem području Slavonskom Broda, kroz plač je tvrdila kako joj je ptice u Bosanskom Brodu ponudila jedna nepoznata muška osoba da ih za 50 eura prošverca u Hrvatsku. U Slavonskom Brodu, na parkiralištu jednog od trgovačkih centara, trebao ju je sačekati „poslodavac“ i preuzeti ptice.

- Ovo je jedan dobar primjer kako suradnja carinskih i policijskih djelatnika te djelatnika Ministarstva kulture može biti izuzetno učinkovita - kazao je Željko Prša, načelnik PU brodsko-posavske. Vozačici za pokušaj šverca, odnosno carinski prekršaj prijeti novčana kazna od tri do sto tisuća kuna, a po Kaznenom zakonu i zatvor od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:09